Üzüm yüzyıllardan beri hemen hemen her toplumda görülmüş ve kullanılmış bir meyvedir. Eski çağlarda özellikle krallara şarap diye sunulmuştur. Bunun yanında çok fazla alanlarda kullanılmıştır. Kimi zaman şerbet olmuş kimi zaman yemeklere konulmuş çok lezzetli bir meyvedir. Üzümün anavatanı ise Anadolu ve Kafkasya’yı içine alan Küçük Asya ve ya diğer adıyla Ön Asya’dır. Üzümün kullanımı sadece bu coğrafya ile sınırlı kalmamış dünyanın birçok merkezine götürülmüş ve tüketilmiştir. Günümüzde üzüm üretiminde Çin 14,3 milyon ton ile birinci sırada yer almaktadır. Çin’i İtalya ve ABD takip etmektedir. Ülkemizde ise en çok Ege Bölgesinde yetişmektedir. Özellikle Manisa ve İzmir başı çeken illerimiz arasındadır. Üzümün ekonomik anlamda da çok fazla önemi olduğu bilinmektedir. Özellikle dış ticarette çok ciddi bir gelir kaynağı durumundadır. Çoğu insanın gelir kapısı olan üzüm ilk olarak milattan önce 5500 ile 5000 yılları arasında kullanıldığı düşünülmektedir. Özellikle şarap yapımında çok fazla kullanıldığı yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Arkeolojik kazılarda bulunan üzüm ezme yerleri bunu doğrular niteliktedir. Üzümün suyunu çıkarmak için çeşitli yollar ve küçük kanallar inşa edilmiştir.
Üzümü diğer meyvelerden ayıran en önemli özelliği yaklaşık olarak 15 binin üzerinde türe sahip olmasıdır. Bu üzümü daha da kıymetli ve vazgeçilmez yapmaktadır. Aslında üzüm bir yaz meyvesi olmasına rağmen bazı türleri kışın bile üzüm verebilmektedir. Bazı türleri kurutuluyor bazıları şerbetlerde bazıları ise yemeklerde çok fazla kullanılmaktadır. Oldukça şifalı ve faydalı olmasının yanı sıra üzümden pekmez de yapılmaktadır. Pekmez çok eski çağlardan beridir tüketilen bir besin kaynağıdır. Birden fazla faydası olduğu için çok ciddi şekilde üretilmektedir. Özellikle insan sağlığı için çok önem arz etmektedir. Peki, üzüm pekmezi nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?
Üzüm pekmezi nasıl yapılır?
Öncelikle üzümler iyice yıkanır. Ardından da derin bir kazanın içine dökülür. Temiz çizmeler giyilerek üzümler iyice ezilir ve suyu çıkarılır. Eğer evde deneniyorsa biraz derin bir kapta ezici bir alet kullanılarak da yapılabilir. Ardından bir tülbent yardımıyla üzüm posasından ayrılır ve iyice süzülür. Daha sonra üzümün suyu yine derin bir kazana alınır ve kısık ateşle iyice karıştırılır. Dibinin tutmaması için sık sık kontrol edilmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Ardından geniş bir leğenin içine temiz bir toprak veyahut odun külü yayılarak kaynatılan üzüm üstüne boşaltılır. Yaklaşık olarak üzeri kapalı bir şekilde 1 gün dinlendirilir. Bunu yapmaktaki temel amaç üzümün asitlik oranını düşürmek, mayalanmasını önlemek ve tortu yapan maddelerden ayrıştırmaktır. Yaklaşık olarak 1 gün bekletilen üzüm suyu süzülür ve katı maddelerin karışmamasına dikkat edilmelidir. Ardından süzülen üzüm suyu bir tencereye alınır ve kaynatılmak üzere ocağa konulur. Kaynama esnasında oluşan köpükler tahta kaşık yarımıyla alınır. Ardından kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alınır ve dinlendirilir. Ardından kavanozlara ve ya cam şişelere konularak biraz daha dinlendirildikten sonra üzüm pekmezi yenilmeye hazır hale gelmiş olur.
Seyredin: Evde organik üzüm pekmezi yapımı
İyi günler, pekmez toprağı veya başka birşey katmiyormusunuz