Ülkemizde çay ve kahve kadar gelenekselleşmiş olan ve kış aylarında sık sık tüketilen içecek çeşitlerinden bir tanesi de saleptir. Soğuk kış günlerinde tüketilmek için tercih edilmesinin en önemli sebepleri ise faydalarından dolayıdır. Sıcak içimi ve yumuşak dokusu ile vücutta oluşturduğu yumuşatıcı etkisinden kaynaklı da soğuk kış günlerinde tüketilmesi tercih edilir.
Salep Bitkisi Nedir?
Salep, ormanlarda ve nemli çayırlarda yetişen, kökünde 2 adet yumrusu bulunan, gövdesi silindir şeklinde ve dik, çiçekleri başak ya da salkım biçiminde olan otsu bir bitki türüdür. Salepin bazı türleri süs bitkisi şeklinde de yetiştirilir.
Bu bitkinin yumru biçimindeki kökleri dövülerek beyaz bir toz elde edilir. Salep içeceği de bu toz ile yapılır.
Geleneksel Bir Şekilde Salep İçmek İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Kış aylarının vazgeçilmezi olan salep lezzetini sofralarınıza taşımak için gerekli malzemeler şu şekildedir;
- Saf Salep
- Toz şeker
- Vanilya
- Süt
Salepi marketlerden hazır bir şekilde alıp tüketmeniz de mümkündür. Ancak salepin en güzel tadını bu şekilde alabilirsiniz.
Salep Tarifi
Geleneksel bir şekilde salep tüketmek ve salepin tadını en güzel şekilde alabilmek için ilk olarak saf salep, vanilya, toz şeker, süt ve isteğe bağlı olarak tarçın malzemelerini hazır edin. Sonrasında bir fincan sütü ocağa alarak kaynaması için bırakın. Süt ocakta kaynarken bir yandan toz şeker, vanilya ve salepi bir kapta iyice karıştırın.
Hazırladığınız bu toz karışımını sütün bulunduğu tencereye ekleyin. Ardından hızlı bir şekilde karıştırarak topak topak olmadan pişirin. Bu esnada çırpma teli de kullanabilirsiniz. Salep kendine has olan o koyu kıvamını aldığında ocağı kapatıp üzerine toz tarçın ekleyerek servis edebilirsiniz.
Seyredin: Kış Günlerinin Vazgeçilmez İçeceği Salep | Gerçek Salep Nasıl Yapılır? – Arda’nın Mutfağı
Salep Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
Salepin ağızlara layık bir şekilde yapılabilmesi için salep tozunun saflığı çok önemlidir. Bu yüzden salep tozunu alırken gerçek ve kaliteli olmasına özen göstermeniz gerekir.
Salep lezzetini artıran faktörlerden birisi ise salep tozunun tazeliğidir. Çok fazla alıp evde saklamak yerine az az alıp tazeliğini koruyarak tüketmeniz salep lezzetini artıracaktır. Evde saklarken de mutlaka hava almayacak bir şekilde muhafaza edilmesine özen göstermelisiniz.
Salep içerken salepin ağzınıza topak topak gelmesi hiç hoş bir tat bırakmaz. Bu nedenden dolayı salepi iyi bir şekilde karıştırmak çok önemlidir.
Salepin Faydaları Nelerdir?
Salep pek çok faydası ile bilinen vazgeçilmez kış içeceklerinden bir tanesidir. Bu faydalarından bir tanesi içerisinde ki musilaj bileşeni sayesinde üst solunum yollarının yumuşamasını sağlamasıdır. Bu faydası sayesinde öksürük, bronşit gibi pek çok üst solunum yolu hastalığından korunmamız için yardımcı olur.
Diğer bir faydası kadınlar için oldukça önemlidir. Sancılı regl dönemlerinde tüketildiğinde ağrınızın dinmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Bunun yanında gebelik döneminde tüketilmesi kasılmalar sırasında duyduğunuz ağrıları da azaltarak gebeliğinizin daha kolay geçmesine katkı sağlar.
İştahsızlık sorunu yaşayan kişiler düzenli bir şekilde günde bir iki bardak salep tüketerek bu sorundan kurtulmaları mümkündür.
Boğaza faydalı olduğunu söylediğimiz musilaj bileşeni aynı zamanda bağırsaklar için de oldukça önemlidir. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirime ve metabolizmaya da oldukça fayda sağlar. Midede ki hazımsızlığı gidermek ile kalmayıp kabızlık sorunu ile de başa çıkmanıza yardımcı olur. Bebeklerde ve gaz sorunu yaşayan yetişkinlerde de oldukça faydalı bir besindir.
Kışın soğuk günlerde vücut sıcaklığınızın dengede kalmasına yardımcı olarak vücut direncinizi artırır ve böylece metabolizmanızı güçlendirir.
Salep bütün bu faydalarının yanında gergin ve stresli anlarınızda tüketmeniz halinde yatıştırıcı özelliği ile stresinizin dinmesine ve sakinlemenize oldukça katkı sağlar.
Salepin Tarihçesi
Salep bitkisi tarihte ilk olarak 8. yüzyılda Ortadoğu’da kullanılmaya başlanmıştır. O zamanlarda içecek olarak tüketilmesinden çok ticarette ve tıp alanında ilaç yapımında kullanılan bir bitkiydi. O zamanlarda Türkler’in İslamiyet’i kabul etmesi ile alkollü içecek tüketiminin azalması salep tüketiminin artmasına sebep olmuş ve hatta salep dükkanlarının açılmasını sağlamıştır.
Salep Nerede Üretilir?
Nemli bölgelerde yetişen salep bitkisi ülkemizde Batı Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişir. Ülkemizde en çok salep yetiştirilen yer ise Burdur’un Bucak ilçesidir. Bu ilçeye aynı zamanda “Salep Merkezi” ismi de verilir.