Gün arası ansızın gelen misafirlere ikram edilen, özellikle milenyum sonrasında sofralarda her zaman yerini alan iki enfes yemek. Soğuk başlangıçlar olarak da adlandırdığımız bu yemekler hem pratik hazırlanışları sayesinde, hem kendilerine has lezzetleri sayesinde yüz güldüren tariflerin başında geliyor. Fakat bir de önemli husus var ki birçok kişiyi karşı karşıya getiriyor. Bu salatalar arasındaki minik farkın yol açtığı bu soru ise Ru salatası mı yoksa Amerikan salatası mı gerçek olan?
Rus salatası mı Amerikan salatası mı?
Tabii ki bu soruya bilimsel olarak verilebilecek tek bir cevap yok. Damak zevklerine göre kişileri kutuplaştıran bu yemeklerin hangisinin diğerine galip geldiği ise tadanların cümlelerine kalırken, hem tariflerini hem de kökenlerini inceleyerek sizin hangi tarafı seçeceğinize dair bir fikir oluşturmak elimizden gelen tek şey olacaktır. Aslında bilinmesi gereken bir gerçek var ki, Rus salatası ve Amerikan salatası temelde aynı yemeğin varyasyonları yani çeşitleri olarak karışımıza çıkıyor. Makarna ya da patates ana malzeme olarak kullanılır ve hazırlanış biçimleri tamamen aynıdır. İki salata çeşidinin arasındaki tek fark ise Rus salatasının içerisine sebzelerin dışında haşlanmış tavuk da koyularak hazırlanması. Kökenlerine bakıldığında ise Rus salatası 1917 Rus devrimi sonrasında Türkiye’ye yerleşen Rusya halkı tarafından ülkemize getiriliyor. Zaman içerisinde ise buradan Avrupa’ya doğru uzanan Rus salatası, içerisine tavuk eti yerine jülyen kesilmiş salam eklenerek İtalyan salatası ismini alıyor. Amerikan salatasının bilinen ilk gelişi ise 2. Dünya Savaşı dönemlerinde gerçekleşiyor. Amerikan salatası yiyenler ve tercih edenler için nasıl bir sonuç çıkarılabilir diye düşünülürse, Rus salatası tarihsel olarak daha eski olmakla aslında Amerikan salatasının kendisinin İtalyan salatası gibi bir alt türü olduğunu gösteriyor.
Amerikan salatası
Bir rivayete göre ise bu salataya Amerikan salatası denilmesinin sebebi politik nedenler. Gerçek olup olmadığı bilinmemekle birlikte, bu rivayet desteklenerek restoranının kapısında Rus salatası yazan kişilerin hapse atıldığı iddiasıyla destekleniyor. Tüm bu hapis ve yasaklardan dolayı ismi belli bir dönem boyunca Amerikan salatası olarak değiştirilerek kullanılmış. Rus salatasının ilk hazırlandığı dönemlerde Amerika coğrafyasında patatesin tüketilmeyen bir gıda olması da bu iddiaları destekler nitelikte.
Rus salatası
Hazırlanış olarak Amerikan salatası ile tamamen aynı ve tarihsel olarak gelişi daha eski olan Rus salatasının hikayesi ise 1860’lara dayanıyor. Lucien Oliver isminde bir aşçı tarafından ortaya çıkarılan bu salata çeşidi orijinal ismiyle Oliver salatasıdır. İlk yıllarında salatanın tarifini saklayan Rus aşçı, beğeni sayısı iyice artınca tarifi yavaş yavaş yaymaya başlıyor. 1917 yılında yaşanan Rus devrimi sonrasında ise salata farklı coğrafyalara yayılmaya başlıyor ve ülkemize de adım atmış oluyor. Salatanın asıl tarifinde ise sebzelerin yanı sıra, füme beyaz et(hindi-tavuk) bulunuyor.
Etsiz Rus salatası – Amerikan salatası
Etsiz hazırlanan bir Rus salatası ve Amerikan salatası ise aynı ürün olarak karışımıza çıkıyor. Hangi ismi tercih edeceğinizi size bırakırken hazırlamak isteyenler için ise tarifini şöyle paylaşabiliriz:
Malzemeler
- 3-4 adet patates
- 2-3 adet havuç
- 1 su bardağı bezelye
- 1 konserve mısır
- 5-6 adet kornişon turşu
- Mayonez
- Yoğurt
- Tuz
Hazırlanışı
Patatesleri ve havuçları soyduktan sonra küp halinde doğrayın ve haşlayın. Doğranmış halde haşlamak yumuşamaları açısından yardımcı olacaktır. Daha sonra üzerine bezelyeleri de ekleyerek haşlamaya devam edin. Ardından suyunu süzerek bir kaba alın ve üzerine konserve mısırı ekleyin. Kornişon turşuları küçük küpler halinde keserek kaba ilave edin. Bir kasede yoğurt ve mayonezi tuz ile harmanlayın ve kabın içerisine koyarak tüm malzemelere mayonez- yoğurt karışımı yayılana kadar karıştırın. Afiyet olsun.