Omlet, en çok tercih edilen kahvaltılıklardan birisidir. İlk olarak Antik İran’da yapıldığına inanılır. Antik İran’dan neredeyse dünyanın her yerine yayılan bu lezzet sıvı yağ veya margarin ile yapılabildiği gibi farklı peynirler, et çeşitleri ile de yapılabilir.
Ülkemizde kahvaltılık olarak sıkça tercih edilen bu lezzet Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve İspanya’da çeşitli olarak ana yemeklerde de yapılmaktadır. Yumurta ile pratik bir şekilde yapılan bu lezzet neredeyse her sofranın vazgeçilmezi arasında yer alır.
Omlet Çeşitleri
Omlet yumurta ile yapılır. Damak zevkine göre içerisine farklı şeyler de koyulabilir. Ülkemizde sık yapılan ve sevilen omlet çeşitleri şunlardır;
- Mantarlı omlet,
- Patatesli omlet,
- Peynirli omlet,
- Biberli omlet,
- Sucuklu omlet,
- Ispanaklı omlet,
- Kaşarlı omlet,
- Unlu omlet,
- Sebzeli omlet,
- Tavuklu omlet,
- Zeytinli omlet,
- Maydanozlu omlet,
- Sütlü omlet,
- İtalyan omleti,
Fransız omleti gibi farklı şekillerde yapılabilir. Omlet yapmak tamamen damak zevkinizin belirlediği malzemelerle yapılır. Farklı yörelerde otlu veya kavurmalı şekillerde de yapılabilir. Yumurtanın omlet olması için mutlaka farklı bir besin ile karıştırılması zorunlu değildir. Yumurta kendi başına çırpılarak tavada sıvı yağ veya margarin ile önlü arkalı pişirildiğinde de sade omlet olur.
Omlet Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler
Omletin bu kadar çok tüketilen ve bilinen bir gıda olmasının en büyük nedeni yapımında kullanılan malzemelerin tercihe bağlı olması ve yapımının oldukça kolay olmasıdır. Omlet yapmak için sadece bir kaba, çırpma teline, sıvı yağ veya margarine, tavaya ve içine hangi gıda ürünün koymak istiyorsanız ona ihtiyacınız vardır. Oldukça uygun maliyetli ve besleyici olan bu yemeği yapmakta oldukça kolaydır.
Nasıl Yapılır?
Omlet herkesin yapabileceği oldukça basit bir yemektir. Bir kabın içerisine istenildiği kadar yumurta kırılır ve çırpılır. Çırpılan yumurtanın içerisine omletin neyli olması isteniyorsa o ürün eklenir ve tekrar çırpılır. Omletin pişeceği tava sıvı yağ veya margarinle yağlandıktan sonra ocağa alınır ve biraz ısındıktan sonra içine yumurtalı karışım eklenir.
Önlü arkalı pişirilir. Pişirme esnasında pişmeyen yüzey çevrilirken çok dikkatli olmak gerekir. Çevirme esnasında başka bir tabak veya büyük bir servis kaşığı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda biriken yağ kısmının da elinize dökülmemesine dikkat etmelisiniz. Yağ yanığı ciddi bir tahribata neden olabilir.
Video: En Kolay Omlet Tarifi | En Hızlı Omlet Nasıl Yapılır?
Omlet Kilo Aldırır Mı?
Kilo verme dönemlerinde yumurta sık tüketilen ürünler arasında yer alır. Belirli miktarda tüketildiği zaman tok tutar ve kilo kontrolünde büyük derece de yardımcı faktör oynamaktadır. Yumurtanın omlet yapılarak tüketilen şekli de kilo kontrolünde destekleyicidir. Ancak tüketilen omletin içerisine eklenen diğer ürün bu aşamada büyük önem taşır. Kilo verme döneminde omlet tüketirken yumurtanın içerisine yulaf, light veya laktozsuz süt, yeşillik çeşitleri eklenmesi daha doğru olacaktır. Kalori miktarları da değişiklik gösterecektir. Kilo verme döneminde sabah ve akşam omlet tüketilebilir.
Omlet Unlu Mu Yapılır, Unsuz Mu?
Omlet unlu veya unsuz olarak yapılabilir. Bazı durumlarda daha fazla doyurucu olması için içerisine un koyulmaktadır. Eğer un koyulacaksa, un miktarını en az seviyede tutmakta fayda vardır. Aksi taktirde pişirme esnasında hamurlaşma meydana gelebilir. Örneğin un eklenerek yapılacak omlet için, 3 yumurta kullanılıyorsa 1 buçuk yemek kaşığı un kullanmak yeterli olacaktır.
Aynı zamanda unlu yapılan omlet, pişer pişmez tüketilmelidir yoksa az da olsa hamurlaşma meydana gelebilir. Omlette un kullanımı tamamen damak zevkine bağlı olsa da diyet dönemindeyken un kullanılmamalıdır. Diyet döneminde unlu omlet yapılacaksa tam buğday un, siyez unu, yulaf unu gibi unlar minimum seviyede tercih edilmelidir.
Omlet Kokar Mı?
Yumurtanın içerisinde bulunan bileşenler sülfür gazı içerir. Sülfür, ısı ile karşı karşıya kaldığı zaman bazı kokular yayar. Bu kokular bazı kişiler için rahatsız edici olabilir, bazı kişiler için de herhangi bir etkisi olmaz. Yumurtanın kokmasının temel nedeni içerisinde bulunan sülfür gazının ısı ile buluşması olarak bilinmektedir. Ancak omlet yapımında kullanılan diğer ürünlerinde kokma açısından etkisi olabilir. Örneğin omlet yapımında kullanılan et çeşitleri omletin kokmasına neden olabilir. Aynı zamanda yapılan omletin hemen tüketilmemesi ve bir süre beklemesi de kokmanın en bilinen diğer nedenleri arasındadır.