Besin değeri oldukça yüksek olan ve sağlık açısından tüketilmesi tavsiye edilen muz kaç kalori, bilinmeyen faydaları ve kilo kontrolüne etkilerini sizler için derledik. Hem güzel kokusu hem de yumuşacık lezzetiyle muz tropikal meyvelerin vazgeçilmezi.
Mucizevi besin muzun faydalarını saymakla bitirmek zor, ilk akla gelen faydası ise sindirim sistemine olan yararı. kalp sağlığı açısından oldukça önemli olmasının yanı sıra böbrekler için de çok faydalıdır çünkü içinde bolca potasyum barındırır. Yüksek potasyum ve düşük tuz içerince tansiyona iyi gelmeme ihtimali zaten yoktu. Etkileri sadece fiziksel sandıysanız yanılıyorsunuz. Muz mutlu hissetmenize yardımcı olur ve depresyon, yorgunluk ve stres gibi mental sorunlarınıza deva olabilir. Aynı zamanda regl dönemi problemlerinizi de en aza indirecektir. Kansere yakalanma riskinizi en aza indirecek olan mucize besin, kas ağrılarınız ve kramplar için de birebirdir. Kemiklerinizin güçlenmesinde etkili rol oynar. A,C ve E vitaminlerini bolca barındırır, böylece size hem enerji verir hem de göz sağlınız için gereklidir.
En başında belirtmiştik sarı mucizenin faydaları saymakla bitmez. Mide rahatsızlıklarınıza karşı imdadınıza yetişir. Tok tutucu özelliği vardır bu sayede yemek sıklığınızı azaltabilir ve kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Cildinize iyi gelen besinler arasında yerini alır ve saçlarınız için de güçlenme kaynağıdır. Peki bu mucize besini tüketince kaç kalori almış oluyoruz birlikte bakalım. İşte muzun besin değeri tablosu..
- Karbonhidrat 33.52
- Protein 1.1
- Yağ 0.53
- Lif 2.98
- Kolesterol 0
- Sodyum 3.8
- Potasyum 302.1
- Kalsiyum 7.6
- Demir 0.42
- A vitamini 72.2
- C vitamini 18.05
Muz için tok tutma özelliğiyle ideal bir kilo kontrolü besini diyebiliriz. Öğün sıklığınızı azaltmanızda etkili muzun 1 porsiyonu yaklaşık 130 gram olan muz, 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor. Gün içinde meyve salataları, muzlu süt, smothie gibi içecekler ile muzu tüketebilirsiniz. Kahvaltıda muzun eşsiz tadı ve enerjisiyle güne merhaba demek isteyenler yoğurt ve yulaf karışımına muz ekleyerek tüketebilirler. Uyarmadan geçmeyelim muz için ideal ortam 12 ile 15 derece arasında oluyor bu nedenle muzu buzdolabına koyarsanız kararıyor. Bunun yerine muzu saklamak için kese ya da kağıt bir materyale sararak mutfakta çok sıcak olmayan bir bölümde tutmayı seçebilirsiniz. Tabi eğer muzu daha olgunlaşmadan yeşil haliyle satın aldıysanız olgunlaşmasını sağlamak için kese kağıdına koyarak dışarıda bekletmelisiniz. Muz 12 derecenin altında kendini çürütmeye başladığı için olgunlaşıyor. Aman dikkat! Uyarmadan geçmeyelim, muz olgunlaşma esansında etilen adı verilen bir gaz yayıyor. Etilen ise diğer meyvelerin bozulmasına yol açıyor. Bu nedenle siz siz olun muzu olgunlaşırken diğer meyvelerden ayrı tutun.
Muz kabuğu faydaları
Muzun yalnızca kendisi değil kabuğu da antioksidan özellik taşıyor. Yüzünü temizledikten sonra muz kabuğunu düzenli olarak kullanırsanız sivilce ve lekelerden kurtuluyor olacaksınız. Eğer cildiniz kuru bir yapıya sahipse muz nem dengesini korumak için ideal olacaktır. Aynı zamanda cildiniz için zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırarak daha canlı ve pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlıyor. Mucizeleri bununla sınırlı değil elbette. Baş ağrısı çekiyorsanız muz kabuğundan yardım almanız ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır. Aynı yöntemi gözleriniz yandığı veya ağrı olduğu zaman da rahatlıkla uygulayabilirsiniz.