Uzmanlara göre, etin en sağlıklı hali pastırmadır. Ancak sadece sağlığı ile değil, lezzeti ile de pastırma ülkemizce çok sevilmektedir. Özellikle o pastırma Kayseri pastırmasıysa. Pastırma ile birçok şey yapılabilir. Ama bizce en güzel hali, yumurta ile yapılanı. Bu yazımızda sizlere pastırmalı yumurtanın nasıl yapılacağını anlattık. Pastırmalı yumurta için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 60 Gram Kayseri pastırması
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet yumurta

Pastırmalı yumurta nasıl yapılır?

Pastırmalı yumurta yapmak için öncelikle uygun bir tava almamız gerekiyor. Daha sonra ise tavamızın içerisine 1 yemek kaşığı sıvı yağ dökelim ve güzel bir şekilde sıvı yağı, tavanın içerisinde yayalım. Daha sonra ise ocağın altını açalım ve hazırladığımız Kayseri pastırmalarını da tavaya alalım. Tavaya aldığımız Kayseri pastırmalarını ise güzel bir şekilde pişirelim.

Pastırmalarımız pişerken ise biz de bir kase içerisine 3 adet yumurta kıralım. Tavaya aldığımız pastırmalarımız piştikten sonra ise kasedeki yumurtaları pişmiş olan pastırmaların üzerine dökelim. Pastırma tuzlu bir et olduğu için ekstradan tuz eklememize gerek yok. Yumurtalarımızı güzel bir şekilde yayalım ve kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Ara sıra pastırmalı yumurtamızı hafifçe karıştıralım ve yumurtaların çok daha rahat bir şekilde pişmesini sağlayalım. Yumurtalarımız güzel bir şekilde piştikten sonra ise pastırmalı yumurtanızı istediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

İzleyin: Tavada pastırmalı yumurta nasıl yapılır?

Pastırmanın faydaları nelerdir?

Pastırma, Türk mutfağının en geleneksel lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde barındırdığı protein miktarı ile günlük olarak almamız gereken protein miktarının tamamını karşılamış oluyoruz. Bununla beraber Pastırmanın çemen otu ile kaplanmış olması, pastırmada bakteri ve mantar oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Pastırmada bulunan A vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir vücut için en elzem olan vitaminlerdendir. Bu özellikleri sayesinde pastırma, vücuttaki kansızlık sorununun çaresi olabilir. Bütün bunlar ile beraber pastırma tüketerek, kemik ve kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bu yüzden belirli bir yaşa gelmiş olan çocukların haftada en az 2 gün boyunca pastırma tüketmesi önerilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Bazı yumurtalar kahverengi iken, neden bazıları beyazdır? (Kaynak: izlehaber.com)

Pastırmada bulunan çemen, HDL kolesterolü denilen iyi kolesterol seviyesini yükseltmektedir. Ayrıca çemen tüketmek, sindirim sisteminin rahatlamasını ve daha hızlı çalışmasını sağlar. Rahatlayan sindirim sistemi sayesinde de kabızlık gibi başlıca sindirim sistemi sorunlarının önüne geçmiş olacaksınız. Ayrıca mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlara da iyi gelen pastırma, aynı zamanda mide ve bağırsakta yaşanan gaz problemlerinin de önüne geçecektir. Bütün bunlar ile beraber pastırma hazırlarken kullanılan bütün baharatlar ve sarımsak, güçlü bir bağışıklık sistemimizin olmasını ve metabolizmayı da hızlandırdığı için de kilo vermeye yardımcı olmamamız sağlamaktadır.