Balık eti işlemenin en eski yöntemlerinden biri olan kurutma yöntemi, balıkları saklamak amacıyla yapılmaktadır. Bilirsiniz, balık etleri çabucak çürüyebilen etlerdir. Bu yüzden de insanlar birçok balık eti kurutma yöntemleri geliştirmiştir. Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biri olan hamsi balığının nasıl kurutulabileceğini bu yazımızda anlattık.

Hamsi nasıl kurutulur?

Hamsi kurutma işlemi, balığın içeriğindeki bakteri üretimini durdurmak ve bu bakterilerin üremesine engel olmak amacıyla yapılmaktadır. Kurutma işlemi sırasında balığın içindeki su kontrollü bir şekilde buharlaştırılır. Bu sayede balık gibi çabuk bozulan et ürünlerinin dayanıklılık süreleri uzamaktadır.

Evde hamsi kurutmanız aslında çok basit. Aldığınız hamsilerin başlarını kesin ve iç organlarını baş parmağınızla çıkarın. Daha sonra bu hamsileri 2’şer bir şekilde kuyruklarından bağlayın ve bir ipe asarak dizin. Daha sonra bu balıkları yıkamak için tuzlu su veya temiz deniz suyu kullanmanız gerekmektedir. Mevsime göre hamsinizi kurutma işleminiz hava şartlarına göre değişebilmektedir. En hızlı hamsi kurutma işlemi ise sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sonbahar aylarındaki hava sıcaklıkları, hamsinizin kurumasını kolaylaştırmaktadır. Ancak balığınızı yıkarken, çok az miktarda su kullandığınızı ve balıkların içerisinde herhangi bir organ veya kan kalmadığından emin olmanız gerekmektedir.

Balıkları haşlayarak ve daha sonra tuzlayarak da kurutabilirsiniz. Bunun için balıklarınıza hiçbir şey yapmadan, 100 derecedeki suda yaklaşık 30 dakika bekletmelisiniz. hamsinizi haşlarken ise haşlama suyuna bir tatlı kaşığı kadar tuz koymanızı tavsiye etmekteyiz. Balıklarınız haşladıktan sonra, baş kısımlarını kopartın ve içindeki organları çıkartın. Organları çıkardıktan sonra, hamsilerinizi az su ile yıkayın. Daha sonra ise balıklarına biraz tuz döküp kurutma işlemi için asın. Balıkları haşlamanız, hamsinin derisinin altındaki yağ tabakasının erimesini sağlayacaktır. Bu sayede hamsinin içerisinde herhangi bir bakterinin üremesini ve gelişmesi engellenmiş olacaktır. Ayrıca haşlama sırasında, hamsinin içerisindeki bütün mikrop ve bakteriler ölmüş olacaktır.

Hamsi kurutma işlemleri ne işe yaramaktadır?

Balıklar içerisinde bir çok bakteri barındırmaktadır. Ancak bu bakteriler, balık öldükten sonra balığı çürütmeye başlar. Balıklar da çabucak çürüyebilen etlere sahiptir. Bu yüzden balıkları daha uzun süreler boyunca saklamak için belli kurutma işlemleri yapmamız gerekmekte. Balıkların çürümesine neden olan bakteriler, balığın nemli olan bölgelerinde bulunmaktadır. Bu yüzden balıklarımızı kuruttuğumuz takdirde, balıklarımızın çürümesi daha uzun sürecektir. Ayrıca kurutma işlemi sırasında tuz kullandığımız için, kurutma işlemleri sonrasında hamsilerimiz nem kapmayacak ve içerisinde herhangi bir bakteri oluşumu gerçekleşmeyecek.

İLGİLİ MAKALE  Anksiyete ve depresyonla savaşan yiyecekler

Kurutma işleminin dezavantajı vardır. Çünkü taze balık ile kurtulmuş balık arasında çok fazla besin değeri farkı bulunmaktadır. Kurutma işlemi sırasında, balığın yağını da atmış oluruz. Bu yüzden ihtiyacımız olan omega yağ asitleri oldukça azalmış olur. Ayrıca balık etinin içeriğinde bulunan B grubu vitaminleri, kurutma işlemi sırasında çözünüp ortadan kaybolmakta. Çünkü B grubu vitaminleri, uzun süreler boyunca ısıya maruz kalırsa zarar görecektir.

Hamsinin faydaları nelerdir?

Her balıkta olduğu gibi hamsinin içerisinde de omega yağ asitleri bulunmaktadır. Omega yağ asitleri, özellikle kilo almak isteyenlerin iştahını açar ve göz sağlığı için faydalıdır. Düzenli olarak tüketilmesi gerekli olan hamsi balığını, haftada en az 2 gün tüketmeniz gereklidir. Ancak hamsiyi pişirirken üzerine biraz limon sıkarsanız, hamsinin içeriğindeki omega yağ asitlerinin vücut tarafından emilimi daha kolay ve daha fazla olacaktır.

Hamsi balığının içeriğinde bol miktarda A, B1, B2 ve D vitaminleri bulunmaktadır. Yüksek oranda demir içeren hamsi balığı, kansızlık gibi sorunaların üstesinden gelmektedir. Hamsi balığını kılçığı ile yenmesi gereklidir. Çünkü hamsinin kılçıklarında bulunan kalsiyum ve magnezyum mineralleri, kemik erimesi gibi birçok kemik hastalığının tedavisinde yardımcı olmaktadır. Ayrıca kemik gelişimini sağlayan kalsiyum ve magnezyum, küçük çocukların alması gereken en önemli minerallerden ikisidir.