Ülkemizde et fiyatları oldukça artmaktadır. Bu yüzden dar gelirli aileler, et almakta zorluk çekebiliyor. Bunun yanında vegan ve vejeteryan vatandaşlar da et tüketmiyorlar. Ancak vücudumuzun demir ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Demir eksikliği nedeni ile kansızlık gibi hastalıklara yakalanabilirsiniz. Kansızlık nedeni ile ani bayılmalar ve baş dönmeleri yaşayabilir, soğuk havalarda diğer insanlara göre çok daha fazla üşüyebilirsiniz. Bu yüzden de bu yazımızda sizlere etin yerini tutacak ve demir açısında oldukça zengin olan yiyeceklerden bahsettik.

Ispanak

Koyu yeşil yapraklı bütün sebzeler, demir açısından oldukça zengindir. Bununla beraber ıspanak da bu gruba giren bir besindir. Çocukken izlemişsinizdir. Temel Reis’in ıspanak yemesindeki en büyük sebep, ıspanağın içerisinde yüksek miktarda demir bulunmasıydı. Yarım kilo ıspanakta 18 miligram demir bulunuyor. Bu demir seviyesi, 200 gram etten çok daha fazla.

Brokoli

Yeşil sebzeleri bu listede göreceğiz. Klorofil zengini olan yeşil sebzelerin hemen hemen hepsinde bol miktarda demir bulunmaktadır. Ayrıca brokoli K vitamini, magnezyum gibi anahtar besinler ve demir emilimini sağlayan C vitamini için de önemli bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

Yeşil mercimek

200 gram yeşil mercimek ile 200 gram kırmızı et arasındaki demir farkı oldukça fazla. Bu yüzden eğer etiniz yoksa, demir eksikliğini yeşil mercimek ile kapatabilirsiniz. Ayrıca lif, potasyum ve protein açısından da oldukça zengin olan yeşil mercimek, hem çorbalarda hem de salatalarda sıklıkla tercih edilebilir bir bakliyat olarak karşımıza çıkıyor.

Kara lahana

Besin değerleri oldukça yüksek olan kara lahana, demir açısından da oldukça zengin bir sebze olarak karşımıza çıkmaktadır. 1 tabak kara lahana yemeğinde 3,6 miligram demir bulunmaktadır.

Çin lahanası

Çin lahanasını isterseniz haşlayarak, isterseniz soteleyerek tüketebilirsiniz. Her şekilde tükettildiğiniz bu sebzede ise bol miktarda demir bulunmaktadır. Çin lahanasından bir tabak tüketmek, yeterli miktarda A vitamini ve yeterli miktarda demir alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca Çin lahanası içerisinde magnezyum bulunduğundan, vücuda alınan demirin emilimini kolayca sağlamaktadır.

Fırınlanmış patates

Büyük bir fırınlanmış patates içerisinde bulunan demir, 100 gram tavuktaki demirden çok daha fazladır. Hatta brokoli ile destekleyerek, kendinize demir deposu bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Brokoli gaz yapar mı? (Kaynak: soru.com.tr)

Susam

Yalnızca 1 yemek kaşığı susam, 1.3 miligram demir içermektedir. Bununla beraber salatalara susam ekleyerek, hafif olan akşam yemeğinizi oldukça lezzetli ve sağlıklı bir hale getirebileceksiniz.

Kaju

Hemen hemen tüm kuruyemişlerde bol miktarda demir bulunmaktadır. Ayrıca iyi bir protein kaynağı olan kajunun 85 gramında 2 gram kadar demir bulunmaktadır. Bu yüzden demir eksikliği çekiyorsanız, atıştırmalık olarak kaju tüketmenizi öneriyoruz.

Bitter çikolata

Normal çikolata dışında bitter çikolata oldukça sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Az miktarda tüketeceğiniz bitter çikolata sayesinde vücudunuzun yağ yakma hızını arttırabileceksiniz. Bununla beraber 28 gram bitter çikolata içerisinde 2 ya da 3 miligram kadar demir bulunmaktadır. Bu demir seviyesi, aynı orandaki kırmızı etteki demir seviyesinden daha fazladır.

Börülce fasulyesi

Belki birçoğunuz börülce fasulyesinin adını ilk defa duyacaksınız. Ancak börülce fasulyesi, zengin bir demir kaynağıdır. Bu yüzden uzmanlar da demir eksikliği çeken hataları için sıklıkla börülce fasulyesi tüketmeleri gerektiğini söylemektedir.