Yöremizin yemeklerinden olan akıtma, her ne kadar yapılış ve yenmesi ile krep ile benzer bir ürün olsa da krep kadar bilinmeyen bir lezzet. Aslında bu yemeğin hazırlanışı öğrenildikten ve tadına bakıldıktan sonra bir daha krep hazırlama ihtiyacı duyacağınızı hiç sanmıyoruz. Çünkü krepte kullanılmayan kabartıcı maddeler barındıran bir tarife sahiptir ve bu da ortaya oldukça karakteristik bir tat çıkarır. Kahvaltı sofralarında yerini aldıktan sonra krep hazırlayanların bir daha vazgeçemeyeceği bir yemek olarak da sayılabilir.
Akıtma nasıl yapılır?
Trakya yöresine ait ve oldukça lezzetli olan akıtma hazırlanışı kolay ve tüketimi keyifli bir yemek. Krepten öne çıkan farkları ile leziz bir akıtma hazırlamak için gerekenler ve bu leziz yemeğin hazırlanışı ise şu şekilde:
Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
Büyükçe bir kap içerisine 1 su bardağı ılık süt, 2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 paket instant mayayı ekleyerek çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Eğer bu tarif için instant maya yerine kuru maya kullanacaksanız mayanın iyice karışımın parçası olması için bir 10 dakika kadar beklemekte fayda var. Karışımınız hazır olduktan sonra 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2,5 su bardağı un ekleyerek karıştırmaya devam edin. Unun miktarı markasına göre ya da yumurtanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Eğer bu un miktarı size yetersiz gelirse 1 yemek kaşığı daha un ekleyebilirsiniz. Harcı hazırlarken dikkat etmek lazım. Çok akışkan ya da çok katı bir kıvam elde etmemek bu noktada önemli. Bu nedenle özellikle kullandığınız un miktarının çok dengeli olması gerekiyor. Hazırladığınız karışımın üzerini streç film ile kapatın ve 30 dakika kadar bekletin. Bekleme süresinin ardından karışımınız boza kıvamını alacak. Bu kıvama eriştikten sonra pişirme tavanızın dibine fırça ile sıvı yağ sürün. Tavanın altını açın ve kısa bir süre yağın ısınmasını bekleyin. Tava ısındıktan sonra karışımdan bir kepçe kadar alın ve tavaya yuvarlak bir şekil olacak şekilde yayın. Göz göz olarak pişmeye başlayan akıtmanızın alt kısmı kızardığı zaman bir spatula yardımı ile ters çevirin. İki yüzü de kızaran akıtmanız hazır olacak ve servis tabağına alarak işlemi karışımınız bitene kadar tekrarlayabilirsiniz. Bu miktarda bir karışım ile ortalama 7-8 adet akıtma elde edeceksiniz ve dilerseniz malzemelerin oranını kendi servisinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Video: KREP DE NEYMİŞ 😝 KAPIŞ KAPIŞ GİDEN TAM ÖLÇÜLÜ MAYALI AKITMA 💯
Akıtma nasıl servis edilir?
Sıcacık pişen akıtmalarınızı servis etmek için yanına eğer kahvaltılık olarak hazırladıysanız tuzlu ürünler olarak peynir ve zeyin gibi gıdalar koyarak güzel bir kahvaltı geçirebilirsiniz. Dilerseniz de akıtma yanına daha tatlı alternatifler olan reçel, çikolata ya da bal çıkarabilir ve bir tatlı gibi tüketebilirsiniz. Dilediğiniz gibi servis edebilir ve isterseniz piştiği esnada içerisine eriyen peynir koyup ikiye katlayarak lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Akıtma ve krep arasında ne fark var?
Akıtma ve krep arasındaki en büyük fark akıtma içerisine eklenen kabartıcı rol oynayan maya. Bu maya sayesinde akıtma daha göz göz bir yapıda oluyorken krep daha bütün bir yapıda olur. Aynı zamanda eklenen maya ile akıtma kendine özgü bir tat kazanarak krep ile arasındaki farkı ortaya koyar. Yöresel ve tadına doyulmaz bir lezzet olan akıtma hazırladıktan sonra bizce krep artık eski tadını kaybetmeye başlayacak. Hazırlayacak ve yiyecekler için şimdiden afiyet olsun.