Gıdalar doğal ve katkısız olduğu sürece beslenmeye katkıda bulunuyor. Beslenmenin en önemli koşulu ise kaynağını doğadan alan besinleri tüketmemek olmalı. Paketli gıdalar, işlenmiş gıdalar yerine şekeri doğal olan, besleyici gıdaları tercih etmek bizi her zaman daha sağlıklı yapar.

Beslenmenin en önemli faktörlerinden biri ise protein ve vücudumuza alacağımız proteinin önemi kas gücümüzden düşünce gücümüze her vücut faaliyetinde kendini gösteriyor.

Peki proteinin alışılmadık kaynaklardan almayı hiç düşündünüz mü? Yoğun ve büyük miktarlarda et tüketmek yerine daha efektif mini gıdalar zaman zaman protein deposu olabiliyor. Örneğin bıldırcın yumurtası.

Kuş yumurtaları embriyo gelişimi için gerekli olan bütün besin maddelerini içerisinde barındırmaktadır. Embriyonun gelişimi sırasında oluşan bütün fizyolojik süreçler, kesin sınırlarla çevrili bir sistem durumundaki yumurta içinde gerçekleşmektedir. Sert bir kabukla çevrili olan yumurta, dışarıdan herhangi bir besin almadığı gibi, dış ortama hiçbir atık da vermez. Bu yüzden, embriyo gelişimi için gerekli enerjinin kaynağını oluşturan maddelerin, daha oluşum sırasında, yumurta içinde yer alması gerekmektedir.

Yabani bıldırcın kuşundan elde edilen bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasına küçük ve sevimli bir alternatif olmanın yanı sıra uzun yıllardır sağlıklı beslenmenin ve diyetlerin bir parçası. Tavuk yumurtasının üçte biri kadar olan bıldırcın yumurtası besin değerleri bakımından çok daha güçlü. Tavuk yumurtasına göre kat kat protein, demir ve fosfor içeren bıldırcın yumurtası az bilinen bir sağlık küpü.

Bir tanesi dokuz ila on gram arasında gelen bıldırcın yumurtası, üzeri benekli ve yumurta formatında bir gıda. Bir yumurta ise iki üç bıldırcın yumurtasına denk gelebilir.

Seyredin: Bıldırcın Yumurtası mı? Tavuk yumurtası mı?

Bıldırcın yumurtasının besin değerleri

Kalori: 14, Protein: 1 gram, Yağ: 1 gram, Karbonhidrat: 0 gram, Lif: 0 gram, Kolin: Günlük ihtiyacın %4’ü, Riboflavin:Günlük ihtiyacın %6’sı, Folat: Günlük ihtiyacın %2’si, Pantotenik asit: Günlük ihtiyacın %3’ü, A Vitamini: Günlük ihtiyacın %2’si, B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %6’sı, Demir: Günlük ihtiyacın%2’si, Fosfor: Günlük ihtiyacın %2’si, Selenyum: Günlük ihtiyacın %5’i

İLGİLİ MAKALE  İki gizli silah: Yumurta ve yeşil çay!

Tavuk yumurtası ise yaklaşık 44 gramdır ve yaklaşık 70 kaloridir. Yaklaşık 5 gram protein içerir. Gördüğünüz gibi bıldırcın yumurtası adeta tüm besin değerlerini içeren minik bir kapsül gibidir. Bıldırcın yumurtası hücresel hasarı tersine çevirmeye ve alerji semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabilecek sağlığı geliştirici antioksidanlarla doludur. Beslenmeye sayısız faydası vardır ve belli dönemlerde tüketmek özellikle çocuklara vermek gerekir.

Bıldırcın yumurtasının bağışıklığı güçlendirdiği, hasta bedenleri çok kısa sürede toparladığı birçok çalışmada gözlenmiştir. Sağlıklı, bağışıklığı yüksek ve dış etkenlere karşı korunaklı bir beden i.in utlaka yenmesi gereken gıdalardan olan bıldırcın yumurtası tavuk yumurtası nasıl yeniyorsa aynı şekilde yenebilir. Sadece bıldırcın yumurtası daha küçük olduğu için porsiyonları ona göre toparlamanız gerekecektir. Kahvaltıda, omlette, salataların içinde ya da atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.

Burada asıl önemli soru, bıldırcın yumurtasını kaç tane yemeniz gerektiğidir. Günde 1 tane tavuk yumurtası yiyen biriyseniz 3-4 tane bıldırcın yumurtası tüketebilirsiniz.

Tavuk yumurtası gibi bıldırcın yumurtası da bebeğinize, genellikle yaklaşık altı aylık olan katı gıdalara başlamaya hazır olduğunda verilebilir. Belki ilk zamanlarda çok yüklenmemek, yumurtanın genel olarak alerjik riskini göz önüne almak gerekebilir. Diğer yaşlarda normal yumurtaya eşit gramajlarda bıldırcın yumurtası tüketebilirsiniz. Yetişkin insanların günde 80 – 100 gram yumurta tüketmesi normal kabul ediliyor.

Yumurtanın içerdiği toplam enerji miktarının, prekosyal türlerde (ortalama 8,0 kJ/g) altrisiyal türlerdekinden (ortalama 4,8 kJ/g) daha yüksek olduğu saptanmış ve bu durumun yumurta sarısının yumurta içindeki oranıyla yakından ilgili olduğu belirtilmiştir.

Bıldırcın yumurtası da tavuk yumurtası gibi üç dört dakika boyunca haşlanmalı ve bağırsak sağlığı düşünülerek iyi pişmesine dikkat edilmelidir. Böylece zararlı organizmaları bağırsaklarınızdan uzak tutmuş olursunuz.

Bağışıklığı arttıran anemiyi düzenleyen, vücudu temizleyen bıldırcın yumurtasını beslenmenize mutlaka ekleyin. Vücudumuz her gün hücrelere zarar veren, hastalığa ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerle savaşmak için çok çalışıyor. Bıldırcın yumurtası, serbest radikalleri nötralize etmeye ve sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.