Baklava Türk mutfağında önemli bir yer edinmiştir. Özellikle bayramlarda mutlaka yapılan tatlı türlerindendir. Şerbetli tatlılar grubundan olan baklava büyükten küçüğe herkesin severek tükettiği tatlılardandır. Yapımı biraz oyalayıcı olsa da hemen hemen her mutfakta yapılan tatlıdır. Özellikle özel günlerde her mutfakta yapılmaktadır.

Baklavanın Tarihçesi

Baklava özellikle Türk mutfağında Orta Doğu’da Balkanlar’da ve Güney Asya mutfağında çok fazla yer edinen şerbetli tatlılardandır. İnce yufkalardan elde edilen hamur arasına ceviz, fındık ve antep fıstığı koyularak yapılmaktadır. Kökeni Türkçe olan bir kelimedir. Birçok ülke mutfağında bulunan baklava ülkeler arasında sahiplenme iç güdüsü oluşturmuştur. Fakat ilk olarak saray mutfağında yapılan baklava bugünlerde yapılan halini almıştır. Osmanlı zamanlarında baklava alayı geleneği olarak bilinen özellikle ramazan aynında gerçekleşen askerlere baklava ziyafeti çekilirdi. 8 Ağustos 2013 tarihinde Türk tatlısı olarak baklava tescili almıştır.

Baklava Çeşitleri Nelerdir?

Türk mutfağının vazgeçilmezi olarak bilinen baklavanın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Yıllar geçtikçe birçok farklı türleri bulunmaktadır. Halk arasında en çok bilinen baklava çeşitleri şunlardır:

  • Cevizli baklava
  • Fıstıklı baklava
  • Fıstık dolama
  • Saray sarması
  • Havuç dilimi
  • Şöbiyet
  • Sarı burma
  • Bülbül yuvası
  • Midye baklava

Ve daha birçok baklava çeşidi bulunmaktadır. Son zamanlarda çok fazla rağbet gören ve sürekli yapılan baklavalar arasında soğuk baklava mutfaklarda yer almıştır.

Baklava Nasıl Yapılır?

Baklava yapmak aslında oldukça kolay bir işlemdir. yapmanız gereken öncelikle kendinize yapabileceğiniz bir baklava seçmek ve malzemelerini hazırlamak. Baklava yapmak için yapacağınız tarifin püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle hamurunun kıvamı en önemlisidir. Kıvamı tam tutan baklava hamuru çıtır çıtır olur. Hazırlayacağınız baklava hamuruna kesinlikle bir anda un dökmemeli ve yavaş yavaş ekleme yapmalısınız. Bir başka hususta hamuru açarken nişasta ile açmanız olacaktır. Nişasta ile açılan hamur çok ince açılacaktır.

Baklava Nasıl Pişirilir?

Hazırlamış olduğunuz baklavayı fırına atmadan önce mutlaka dilimlere ayırmanız gerekmektedir. Dilimlediğiniz baklavanın üzerine tereyağı eriterek her yerine güzelce dökün ve bir bıçak yardımı ile tepsinin kenarlarını içeriye doğru kıvırın. Önceden ısıttığınız 185 derece fırında altı üstü kızarana kadar kızartın. Bu süre yaklaşık olarak 50-55 dakika olabilir.

İLGİLİ MAKALE  Bayrama tatlı aramanıza gerek kalmadı. Hemen şimdi içi dolgulu irmik tatlısını keşfedin

Baklava Şerbeti Nasıl Dökülür?

Baklava yaparken ilk yapmanız gereken şerbeti hazırlamaktır. Şerbet ocağa koyulunca mutlaka limon eklemeniz gerekmektedir. Ekleyeceğiniz limon damlaları sayesinde daha lezzetli bir şerbet elde edersiniz. Kıtır kıtır olmasını istediğiniz baklavanın şerbeti kesinlikle soğuk olmalıdır. Fırından çıkardığınız baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökerek baklavayı soğumaya bırakabilirsiniz.

Baklava Nasıl Yenmelidir?

Türk mutfağında oldukça önemli bir yeri olan baklava özellikle bayramlarda en çok tüketilen şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. Herkesin farklı şekillerde tüketim yapmaktadır. Baklava tüketimi yapmadan önce kesinlikle bir kaç damla su içmelisiniz. içeceğiniz bu su boğazınızı temizler ve baklavanın daha net tadını alabilirsiniz. Tamamen tercihe bağlı olarak ister çatal kullanarak veya ellerinizle tüketim yapabilirsiniz. Baklava dilimini kesinlikle ters çevirerek yani alt kısmı üste gelecek şekilde böyle yaparak altta kalan şerbet üst kısıma akış sağlar ve damağınızda daha güzel bir tat alırsınız.

İzleyin: Baklava nasıl yenir?

Baklava Nerede Meşhurdur?

Baklava denilince ilk akla gelen şehir Gaziantep’tir. Ustadan çırağa öğretim yapılarak geçen baklava zamanla farklı şekiller ve lezzetler kazanmıştır. Özellikle coğrafi olan bölgelerde ev baklavaları içinde Güneydoğu Anadolu’da antep fıstığı, İç Anadolu’da ceviz, Karadeniz’de fındık, Ege’de badem ve Trakya tarafında susam kullanılarak yapılmaktadır. Antep baklavası coğrafi işaret alarak tescillenmiş bir tür baklavadır.

Baklava Kaç Kaloridir?

Baklava Türk mutfağında geleneksel olarak en çok tüketilen tatlıdır. Dünya genelinde bilinen Türk tatlısıdır. Damaklarda bıraktığı eşsiz lezzeti ile en çok yapılan şerbetli tatlılardan biridir. İçerisinde bulunan yüksek miktarda şeker ve yağ sayesinde oldukça fazla kalorisi yüksek bir tatlıdır. Tüketilen baklava malzemesine göre farklı kaloriler göstermektedir. 80 gram baklava yaklaşık olarak iki dilim olmaktadır. İki dilimden oluşan baklava porsiyonu yaklaşık 330 kalori olarak bilinmektedir. Baklava içerisine kaymak eklenirse kalori oranı daha fazla artış göstermektedir. İçerisinde bulunan fazla kalori nedeni ile şeker hastalığı olan kişilerin tüketimi sakıncalı bulunmuştur. Dikkatli olarak tüketim yapmaları daha uygun görülmüştür. Fazla kaloriye sahip olan baklava kilo almak isteyenler için çok tüketmeleri gereken bir tatlıdır.