Her evde yemekleri daha lezzetli kılmak için zeytinyağı bulunmaktadır. Ayrıca zeytinyağı, birçok farklı hastalığa da iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bu yüzden de zeytinyağını her şekilde kullanabilmekteyiz. Ancak zeytinyağı ile ilgili en merak edilen konulardan biri de zeytinyağının bozulduğunun nasıl anlaşıldığı. Ayrıca zeytinyağının bozulu bozulmadığını da merak eden vatandaşlar bulunuyor. Bu yazımızda sizlere zeytinyağının bozulup bozulmadığını ve eğer zeytinyağı bozuluyorsa, bunu nasıl anlayabileceğinizi açıkladık.

Zeytinyağı bozulur mu?

Zeytinyağının tazeliğini kaybetmesi, yararının azaldığı anlamına gelmektedir. Bunlar ile birlikte zeytinyağının en makul tüketim süresi, 2 ay kadardır. 2 ay geçtikten sonra, zeytinyağının yararlı maddelerinde azalmalar meydana gelmektedir. Zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının ise 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir.

Zeytinyağı buzdolabında saklanır mı?

Buzdolabındaki sıcaklık, zeytinyağının saklama koşullarına uymamaktadır. Bu yüzden de zeytinyağınızı buzdolabında saklamamanızı önermekteyiz. Ancak zeytinyağı buzdolabında saklanırsa bile bozulmaz. Zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda, zeytinyağının donma yaptığını göreceksiniz. Zeytinyağını buzdolabından çıkartıp buzları çözüldüğünde de rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ancak donma yaptığı için zeytinyağının üzerine su akacaktır ve akan su da zeytinyağının tadını daha acımsı bir hale sokacaktır.

Zeytinyağının bozulduğu nasıl anlaşılır?

Zeytinyağının görüntüsü ve kokusu, zeytinyağınızın taze olup olmadığını ve bozulup bozulmadığının bilgisini vermektedir. Ayrıca koklama işlemini, zeytinyağını bir bardağa dökerek yapmanızı öneriyoruz. Bu sayede de çok daha rahat bir şekilde zeytinyağınızın bozulup bozulmadığını ayırt edebileceksiniz. Koklama işlemi sırasında burnunuza boya kokusu geldiyse, zeytinyağınız bozulmaya başlamış demektir. Eğer bu boya kokusunu zeytinyağını ilk açtığınız sırada aldıysanız, zeytinyağınızın içerisine başka yağların karıştırıldığı anlamına gelmektedir. Ayrıca bu durum zeytinyağınızın soğuk sıkım olmadığı anlamına gelmektedir.

Acımtırak tadının alışık olduğunuzdan fazla olduğunu fark ettiyseniz eğer, çok beklemiş ve hakiki olmayan bir zeytinyağı satın almış olma ihtimaliniz yüksektir. Çünkü hakiki zeytinyağında bozulma yaşanmamaktadır, tadında bir miktar değişiklik hissedilebilir fakat besin değerleri tamamen kaybolmadığı için hala tüketilebilir halde kalır. Bununla beraber rengi de zeytinyağının taze veya bozuk olduğunu gösteren işaretler arasındadır. Zeytinyağı zamanla bulanıklaşabilir fakat ilk alındığı zaman değil, üzerinden belli bir süre geçtikçe bu görünüme bürünmesi gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Zeytinyağının saçlara 8 faydası. Öğrenince çok şaşıracaksınız (Kaynak: izlehaber.com)

Zeytinyağı bekletilirse ne olur?

Zeytinyağı bekledikçe vitamin değerlerinde azalma görülmektedir. Özellikle polifenol açısından zengin olması zeytinyağı tüketiminin fazla olmasında etkenken, bekledikçe polifenollerin etkisi azalmaktadır. Genellikle sızma zeytinyağına hasattan 2 yıl sonraya kadar raf ömrü verilir. Zeytinyağı bekledikçe tadında değişiklikler görülebilir ama kişiyi zehirlemez. Hakiki zeytinyağının açıldıktan sonra kısa sürede tüketmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Bu şekilde maksimum verimi alabilir ve tadının en güzel olduğu zamanda zeytinyağınızı tüketmiş olursunuz. Zeytinyağını kokladığınızda ise hala bir miktar meyve kokusuna benzer bir koku alıyorsanız, tüketilebilir olduğunu anlayabilirsiniz.