Zerdeçal adı sıklıkla duyulan bir bitkidir. Ancak; zerdeçal hakkında bilinmesi gereken pek çok husus var. Bitkiler mucizevi etkilere sahiptirler. Sağlığı koruyarak pek çok hastalık riskini önlerler. Son zamanlarda daha da popüler hale gelmiştir. Zerdeçal üzerine yapılan çalışma ve araştırmalar bu bitkinin insan sağlığındaki etkilerini ortaya koydukça tüketimi de artmıştır.
Ancak; zerdeçal gibi her bitki tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar mevcut. İlaç kullanımında bulunanlar zerdeçal tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmalıdırlar. Yine önemli bir dönem olan hamilelik döneminde de bilinçsizce zerdeçal tüketilmemelidir. Annenin ve bebeğin sağlığı için hekim önerisinde zerdeçal tüketimi yapılmalıdır. Emzirme dönemi için hekim önerisi şarttır.
Zerdeçal içerdiği antioksidant özellikleri ile halk sağlığının korunması amacıyla kullanılan bir bitkidir. Bitki turmerik olarak da adlandırılmaktadır. Zerdeçal Curcuma longa bitkisinden elde edilmektedir. Bitkinin ana bileşeni olan kurkumin polifenolik özellikleri ile inflamasyonun temel rol oynadığı birçok kronik hastalıkta tedavi edici özellik göstermektedir.
Aynı zamanda zerdeçal tüketiminde miktara dikkat edilmesi önerilir. Çok aşırıya kaçmadan yeteri miktarlarda tüketilmelidir. Tüm bu hususlara dikkat edilerek zerdeçal beslenme programının içine dahil edilerek bu bitkiden maksimum fayda elde edilebilir.
Zerdeçal Nedir?
Zerdeçal halk arasında hint safranı olarak da bilinir. Zerdeçal, Hindistan ve Güney Doğu Asya gibi bölgelerde yetişir. Sarı renkli çiçeklere sahip olan zerdeçal bitkinin köklerinden elde edilir. Zencefilgiller ailesinde yer alıp iri yapraklı bir bitkidir. Çok güçlü bir antioksidan ve antienflamatuvardır.
Bu özellikleri sayesinde pek çok yarar sağlarken sağlığın korunmasına ve sağlıklı kalınmasına da katkı sağlıyor. Çok sayıda vitamin içeren zerdeçal mineral yönünden de son derece zengin. Buna ek olarak uçucu yağlar içerdiğini de belirtmek gerek. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda direnç veriyor. Böylece hastalıklarla savaşmak çok daha kolay bir hale geliyor.
Zerdaçalın enerji, protein, karbonhidrat, yağ ve posa içeriği bulunmaktadır. Ayrıca B12 vitamini hariç B grubu vitaminlerini, E ve C vitamini, K vitamini ve folat içermektedir. Kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko minerallerini de belli miktarlarda içermektedir.
Zerdeçal Hangi Besin Öğelerini İçerir?
Yararlarıyla bilinen zerdeçal kalorisi düşük bir bitki. Bu özelliğiyle de özellikle kilo vermek isteyenlerin tercihi okluyor. Zira bu ürün düşük kalorisiyle kilo vermede de fayda sağlıyor. Diyet programı yapan kişiler istedikleri gibi zerdeçal tüketebilirler. Bu bitki diyet programını destekler. Zerdeçal içeriğiyle vücuda katkılar sağlıyor. Potasyum, fosfor, sodyum, doymamış yağ, kalsiyum, lif, karbonhidrat, protein, demir, magnezyum gibi birçok mineral barındırır.
Bir çorba kaşığı miktarınca zerdeçal 29 kilokalorilik enerji veriyor. Gün içinde bir yemek kaşığı zerdeçal tüketildiğinde bireyin demir ihtiyacının % 16’ sı karşılanıyor. Bununla beraber bu tüketim bireyin manganez ihtiyacının % 26‘sını, C vitamini ihtiyacının % 3’ ünü, potasyum ihtiyacının % 5’ini karşılayabiliyor.
Tüm bunlar dikkate alındığında bir bireyin sağlıklı ve düzenli beslenme programı içinde zerdeçalın önemi bir hayli fazla. Zerdeçal beslenme programında bireyim vitamin ve mineral almasını sağlarken sağlının korunmasına da katkıda bulunuyor.
İzleyin: Zerdaçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal nasıl tüketilir? – Uz. Dyt. Gözde Akın (Beslenme ve Diyet)
Zerdeçal Nasıl Tüketilir?
Zerdeçal birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. En yaygın kullanım şekli baharat olsa da çay ve toz şeklinde de tüketilmesi mümkün. Bunun yanı sıra; kapsül olarak da tüketilebilir. Zerdeçal yemeklerin içine konabilir.
Özellikle tavuk yemeklerinde sıklıkla tercih ediliyor. Soslara da zerdeçal kullanılıyor. Yemek ve soslara sağlık katmanın yanı sıra lezzet vererek damakları tatlandırıyor. Günün öğünleri içinde bir öğüne zerdeçal katılarak tüketilmesi faydalıdır.
Zerdeçal zencefil ailesine mensup sarı çiçekleri ve büyük yaprakları olan, çok yıllık ve yumrulu otsu bir bitkidir. Ayrıca zerdeçal, zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranı ve turmerik olarak da adlandırılmaktadır.
Zerdeçal Kapsülü Kullanımı
Zerdeçal kullanımı tercihe bağlıdır. Yemek ve soslarda zerdeçal kullanmayı sevmeyenler kapsülleri tercih edebilirler. Ancak; kapsül olarak tüketilecekse bir noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Kesinlikle güvenilirliği kanıtlanmış ve tescilli markalardan alınmalıdır. Bu husus oldukça önemli. Zira her markanın ürününün kullanılması son derece sakıncalı. Bunun için öncelikle bir araştırma yapılmalı ve buna göre satın alınmalıdır.
Ayrıca zerdeçal kapsülü kullanılmadan önce mutlaka uzman hekim fikri alınmalıdır. Zira hekim önermiyorsa zerdeçal kapsülü kullanılmamalıdır. Buna ek olarak başka sağlık sorunu yaşayan ve tedavi gören kişilerin de zerdeçal kullanımı öncesi mutlaka hekimlerine danışmaları gerekiyor.
Zerdeçal Çayı
Zerdeçal çayı pek çok kişinin sıklıkla tükettiği bitki çaylarından. İki çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, 1,5-2 bardak su, 1 ya da yarım çay kaşığı zencefil bir cezvede kaynatılır. Zerdeçal çayı on dakika kadar kaynatılmalıdır. Böylece zerdeçalın yararlı bileşenleri daha iyi çözünür. Bu da zerdeçaldan daha iyi verim almayı sağlar. İsteğe göre zerdeçal çayına bal, limon yada meyve eklenebilir. Böylece çay çok daha lezzetli bir hale gelir.
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Zerdeçalın faydaları uzun bir liste halinde. Zira, uzun yıllardır yapılan araştırmalar bu bitkinin pek çok faydasını kanıtlamıştır.
- Karaciğer yağlanmasını önler
- Solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonların tedavisinde etkilidir
- Kemik erimesi hastalıklarına iyi gelir
- Sivilce, egzama ve sedef hastalığı gibi önemli cilt problemlerini tedavisinde önerilir. Doğal karışımlarla bu sorunlu bölgelere uygulanırsa yakın zamanda olumlu sonuçlar alınır.
- Vücudun direncini korur.
- Sindirim sistemine iyi gelir. Sindirim sistemini n düzenli çalışmasını sağlar.
- Çocukların gelişimlerini destekler. Cilt dostudur.
- Karaciğerdeki toksinlerin atılmasına yardım eder.
- Beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler.
- Hücre yenileyici özelliği sayesinde genel vücut sağlığını korur.
Zerdeçal gün içinde belirli miktarlarda kullanılmaya devam edilirse tüm faydalarından verim elde edilir.
Zerdeçalın Diğer faydaları
Zerdeçalın diğer faydaları şunlardır;
- Astım hastalığının tedavisinde etkilidir.
- Gaz problemlerinin tedavisine iyi gelir.
- Verem gibi hastalıkların iyileşmesinde faydalıdır.
- Hafızayı güçlendirir
Zerdeçal tüm bu yararlarıyla beslenme programı içinde tüketilmesi gerekli bir bitkidir.
Zerdeçalın Cilde Faydası Var Mı?
Sağlık alanında faydaları ile bilinen zerdeçal cilde de faydalı. Yapılan araştırmalar da bunu kanıtlıyor. Cilt sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi mevcut.
- Cilt sorunlarına çok faydalı. Sivilce, akne ve leke gibi cilt problemlerini iyileştiriyor.
- Zerdeçalın antioksidan özelliği olduğu için cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Ciltteki renk tonu sorunlarında etkilidir. Cildin renk tonu eşitlenmesini sağlar.
- Nem dengesini korur. Bunun için yoğurtla karıştırılarak uygulanabilir.
Zerdeçal cilt için birçok yarar sağlasa da kullanımına dikkat edilmelidir. Bazı ciltler fazla hassastır. Bu tür bitkilerin uygulanması sonrasında alerjik reaksiyonlar verebilirler. Söz gelimi; ciltte yanma ve kaşıntı gibi şikayetler meydana gelebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa uygulamaya hemen son verilmelidir.
Seyredin: Zerdeçalın faydaları nelerdir?
Zerdeçal Hangi Hastalıklara Karşı Koruyucu?
Zerdeçal içinde kurkumin barındırıyor. Yani bu bitki doğal bir antienflamatuar. Bu özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı koruyor. Bununla beraber hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Zerdeçal içerdiği bileşenlerle;
- Kalp ve damar hastalıkları riskini önlüyor. Damar yapısını koruyor.
- Kanser türlerine karşı savaşıyor.
- Metabolik sendroma karşı koruyor.
- Hastalıkların tedavi sürecini destekliyor.
- Akut komplikasyonların gelişim riskini azaltıyor.
- Hastalıkların ilerlemesini durduruyor.
- Depresyonu azaltıyor.
Alzheimer hastalığı gibi psikiyatrik ve nörolojik hastalıklara karşı etkili.
Görüldüğü gibi pek çok hastalığın meydana gelme riskini ortadan kaldırıyor. Her hangi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler zerdeçalı rahatlıkla tüketebilirler. Ancak; her hangi bir sağlık sorunundan dolayı ilaç tedavisi gören kişiler zerdeçal tüketimi yapmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdırlar. Hekimin izni ve tavsiyeleri doğrultusunda zerdeçal tüketmelidirler.
Kurkumin Nedir?
Zerdeçalın içindeki etkin madde; kurkumindir. Bu besin vücuda çok sayıda olumlu etki sağlar. Kurkumin, çok güçlü bir antioksidandır. Vücudu serbest radikallere karşı korur. Kalp hastalıkları ve kanser risklerini önemli oranda azaltır. Psikolojik ve nörolojik sağlık sorunlarının tedavisinde oldukça etkilidir. Katarakt tedavisine yardımcı olur.
Karaciğer enzimlerinin oluşumunu destekler. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarıyla savaşır. Cilt yanıklarının iyileşmesine yardım eder. Kurkumin sağladığı bu faydalarla çok önemli bir maddedir. Dolayısıyla zerdeçal tüketildiğinde kurkuminden de faydalanmak mümkün olur.
Kurkumin toksik olmaması ve potansiyel tedavi edici etkilerinden dolayı yüzyıllardır ayurveda tedavisinde kullanılmaktadır.
Zerdeçalın Zararı ya da Yan Etkisi Var Mı?
Zerdeçal ile ilgili yapılan araştırmalarda bitkinin her hangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Ancak; her bitki tüketiminde olduğu gibi zerdeçal tüketiminde de miktarı aşmadan tüketim yapılmalıdır.
Aşırı miktarda zerdeçal tüketimine karşı dikkatli olunmasında yarar var. Aşırı zerdeçal kullanımlarında ishal, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkiler görülebilir. Bu nedenle; gün içinde çok aşırıya kaçmadan kararında zerdeçal tüketimi yapılmalıdır. Aynı zamanda zerdeçal kullanımı öncesinde hekime danışılması da önerilir.
Yağda eriyen A ve D vitamini içerdiginden fazla tüketimde toksik etki gösterebilir ; k vitamini içerdiginden kumadin tipi kan sulandırici kullanan hastalar tüketirken dikkat etmeli.