Evlerde bitki yetiştirmek isteyenlerin bilmesi gereken en önemli nokta, bitkilerin birer canlı oldukları ve her zaman ilgilenilmesi gereken varlıklar olduğudur. Süs amaçlı alınan ve bakılmaya bitkiler zaman içerisinde solmaya başlar. Bitkinin doğru bakımı yapıldığı zaman ise hem bitkiniz uzun süre taze ve canlı kalır, hem de sizin istediğiniz güzel görüntü balkonunuzu ve evinizi süslemiş olur. Bitki bakımı konusunda en yaygın yanlış ise bitkilerin sulanma çeşididir.
Zambak çiçeği nedir?
Zambak çiçeği, zambakgiller familyasının çiçek soğanıyla yetişen ve hepsi çiçekli otsu çiçek çeşididir. Zambakgiller familyasında 110mcivarı zambak çeşidi bulunmaktadır. Dünyanın farklı coğrafyalarında hem kültürel hem de edebi olarak önemli yeri bulunan zambak çiçeği, eski zamanlarda farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması nedeni ile çokça tercih edilmiştir. Günümüzde ise hala bazı coğrafyalarda gelenekler devam ederken, dünyanın dört bir yanında insanlar güzel görüntüsü ve hoş kokusu nedeni ile zambak yetiştirmeye devam etmektedir.
Zambak çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?
Zambak çiçeği çok yıllık bir bitki olmasının yanında aynı zamanda dayanıklı bir bitki çeşididir. Kökleri yatay olarak yetişen zambak çiçeğinin gövdesi uzundur. Nisan ayında filizlenir ve Mayıs ile Temmuz aylarında çiçeklenmeye başlar. Sarı, pembe, turuncu, beyaz ve kırmızı renkte çiçekleri vardır. Zambak bitkisinin evde bakımı ise şu şekilde doğru olarak yapılır:
- Zambak çiçeği direkt olarak güneş ılığına ihtiyaç duyan bir çiçek değildir. Çok soğuk ya da çok sıcak alanlarda bırakıldığında solan zambak çiçeği için en uygun ortam hafif nemli ve yarı gölgeli alanlardır.
- Ortalama bir saksı içerisinde zambak çiçeği yarısı bahçe toprağı yarısı torf olan bir karışıma ekilir.
- Ekilirken filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir. Bu şekilde filizde çıkan gövde toprağın yüzeyine ulaşır.
- Zambak çiçeği bakımı yapılırken düzenli olarak sulanması gerekir. Her gün sulama isteyen zambak çiçeğine su verilirken mutlaka bir önceki gün ile aynı miktarda su verilmesi gerekir.
- Zambak çiçeğinin toprağının sürekli olarak nemli kalması en iyisi olacaktır. Sıcak yaz aylarında mutlaka her gün sulama gerekirken, kış aylarında sulama miktarı 2 günde bir olarak değişebilir.
- Günde 3 ya da 4 saat havalandırmak daha hızlı çiçeklenmesine yardımcı olacaktır.
Zambak soğanı ne zaman ekilir?
Zambak soğanı ekimi için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Havanın henüz soğumaya yeni yeni başladığı bu aylarda ekilen soğanlar, yaz aylarına kadar çiçeklenmiş olacaktır.
Zambak tohumu nasıl elde edilir?
Zambak çiçeği tohumdan çoğalan bir bitki türüdür. Bu nedenle tohumların çiçekten ayrılması ve farklı bir saksıda yetiştirilmesi ile çoğaltılması gerçekleştirilir. Çiçeğe zarar vermeden tohumun çiçekten alınması gerekmektedir.
Zambak tohumu ile zambak çiçeği çoğaltma
Zambak tohumunu çoğaltmak için en uyun vakit Nisan ayıdır. Çoğaltma için en uygun ve en hızlı yöntem kökten ayırma yöntemidir. Kök kısımlarından ayrılan zambak, başka bir saksının içerisine alınır. Zambak tohumu ile zambak çiçeği aynı şekilde sulama işlemlerinden geçirilir ve bu şekilde kısa sürede çiçeklenmesi sağlanır.