Yıllardan beri üzerine en çok tartışılan konulardan bir tanesi olan yumurtanın insan sağlığına yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışılırken, konuya dair gereken bilgi Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu’ndan geldi. Yumurtanın hayatımızda ne gibi bir yeri olduğunu ve insan sağlığına ne gibi etkilerini olduğunu birere birer açıklayan Yörükoğlu, tüm soruların yanıtını verdi. İşte yıllarca gündemden düşmeyen yumurta konusuna dair bilinmeyen o gerçek bilgiler…

Yumurta insan sağlığına yararlı mı yoksa zararlı mı ?

Yumurta yıllarca faydalı ya da faydasız olmasıyla tartışılan konuların başında gelmektedir. Bazı kişiler içerisindeki bileşenler dolayısıyla kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olduğunu ileri sürerken bazı kesimdeki insanlarda, tüm bu düşüncelerin aksine yumurtanın insan sağlığına inanılmaz faydalı olduğunu dile getiriyor. Yumurta bir canlının en ham halini yani embriyo halini temsil eden bir besin kaynağıdır. Yumurta yavru bir tavuk oluşturmak için gerekli; her türlü protein, yağ, kolesterol, vitamin ve mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla içerisinde bulunan bu vitaminler sayesinde insan vücudu için de oldukça mükemmel bir besin kaynağıdır.

Orta büyüklükteki yumurtanın içerisinde (50 gr);

  • 77 Kalori
  • 6.3 gram protein
  • Choline ve Lutein gibi Amino asitler
  • 5.3 gram yağ doymuş yağ
  • 212 mg kolesterol
  • A ve B vitaminleri
  • Az miktarda D vitamini
  • Kalsiyum, Fosfor ve Selenyum gibi mineraller içerir

Yumurtanın içeriğindeki vitamin ve mineralin miktarı ve yağların kompozisyonları tavuğun beslenmesine göre büyük ölçüde değişikliğe uğramaktadır. Yumurta ile duyulan endişeler büyük ölçüde içerisinde bulunan yüksek miktardaki bileşenler dolayısıyladır. Tek bir yumurtanın içerisinde günlük ihtiyacımız olan kolesterol miktarının yüzde 60’ı bulunmaktadır. Bazı uzamanlar, günde 1 – 2 – 3 – 4 adet yumurtanın tüketilmesinin ve bu tüketilen miktarın herhangi bir zararının olmadığını söylüyor. Fakat her gün 1 – 2 adet yumurta yemeniz, 3 – 4 gün içerisinde yumurtadan soğumanıza neden olacaktır. Yumurta denildiğinde sadece kolesterol seviyesi de düşünülmemesi gerekir. Yumurtanın içerisinde aynı zamanda doymuş yağlar bulunmaktadır. Doymuş yağın vücut içerisinde fazlaca olması ilerleyen süreçlerde kalp damar hastalıkların oluşumunu etkilediğini söylememiz de mümkün. Yumurtanın içerisinde bulunan kolesterol ve doymuş yağların kalp damar hastalıklarına olan etkisi hala tartışılan konular arasında yerini almaktadır. Bu konuda henüz bilimsel olarak bir demeç verilmemiştir. Yapılan bazı çalışmalar yumurta tüketiminin kalp damar hastalıklarına karşı hiçbir etkisinin olmadığı yönünde bir düşünce oluştururken bazıları da bu durumun tam aksine yumurtanın kalp damar hastalıklarının oluşmasına ve tetiklenmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Bazı çalışmalar ise yumurtanın kalp damar sağlığı için faydalı olduğunu da söylemektedir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Yumurtanın kalp sağlığına faydalı olduğu söylenilen çalışmalarda yumurtanın günlük dozu 1 taneyi geçmemektedir.

İLGİLİ MAKALE  Genç kalmanın sırrı bu 6 besini tüketmekten geçiyor!

Bilindiği üzere bir şeyin faydalı olması, sürekli olarak o şeyin tüketilmesi gerektiği anlamına gelmemektedir. Yumurta nezlinde yapılan çalışmalar, kalp damar hastalıkları üzerinde olurken çok önemli bir konu gözden kaçmaktadır. Bilimsel çalışmalar yumurta tüketimiyle, şeker hastalığı arasında önemli bir bilgiye işaret etmektedir. Bu ilişki günde bir yumurta ve üzerinde yumurta tüketiminde görülmektedir. Yumurta araştırılırken göz ardı edilen bir diğer konu ise yumurtanın içerisinde yer alan protein içeriğidir. Protein beslenme zincirimiz için oldukça önemli bir parçadır fakat daha önce de bu konu üzerinde konuştuğumuz gibi protein fazlasının da büyük ölçüde zararları bulunmaktadır. Yumurtanın içerisinde yer alan Choline amino asitleri başta prostat kanseri başta olmak üzere pek çok farklı kanser çeşitlerinin tetiklendiği de yapılan araştırmalar sonucunda varılan kanılar arasında yer almaktadır.

Video: YUMURTA DOST MU DÜŞMAN MI? – (Ne Kadar Yumurta Yemeliyiz?) / 5 Dakikada Sağlık