Yapılan araştırmalar sonucunda sütün insan sağlığına herhangi bir yararı olmadığının belirlenmesinin ardından gözler yoğurt ve peynire çevrildi. Kalsiyum ve potasyum açısından zengin yoğurt ve peynirin insan sağlığına etkileri merak edilirken konuya dair gereken açıklamayı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu yaptı. Peki ya yoğurt ve peynirin insan sağlığına herhangi bir katkısı bulunuyor mu ve insan sağlığını etkileyecek unsurlar taşıyorlar mı? İşte konuya dair tüm bilinmeyenler…

Yoğurt  dost mu düşman mı?

İlk olarak Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerden bir tanesi olan yoğurttan başlayabiliriz. Fakat bu noktada belirtmekte fayda vardır ki, yoğurt denildiğinde akla marketlerden satın alınan ve tarihi aylarca geçmeyen kimyasallardan bahsetmiyoruz. Yoğurt denildiğinde mandıralardan aldığımız ya da evde kendimiz mayaladığımız gerçek yoğurtlardan bahsediyoruz. Yoğurt, sütün bazı çok özel bakterilerinin ve mayalarının fermente edilmesiyle üretilir. Sütün fermente olmasına yardımcı olan bu bakteriler; loctobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bakterileridir. Sütün fermentasyonuyla birlikte sütte oldukça fazla değişiklikler meydana geliyor ve ortaya bambaşka bir gıda ortaya çıkıyor. Sütün içerisinde bulunan bakteriler kişi de ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olurken, sütün fermente edilerek yoğurda dönüşme evresinde bu bakteriler adeta sınır dışı edilmiş oluyor. Sütün fermentasyon sonucunda ortaya çıkan ürün yani yoğurt, sindirilmesi kolay kaliteli bir protein kaynağına dönüşürken, kalsiyum açısından zengin çok önemli bir gıda maddesine dönüşüyor. Ama bu noktada yoğurdun belki de en önemli özelliği sütü fermente etmeye yardımcı olan o bakterilerin yani probiyotik bakterilerinin bir süre sonra bağırsaklarımıza yerleşmesidir. Bağırsaklarımıza yerleşen bakteriler, sağlıklı bağırsak florası dediğimiz mikrobiyomumuzun bir parçası haline geliyor. Bağırsak bakterilerimiz, metabolizmanın sağlıklı çalışması için oldukça önemli görevleri bulunan işlevi güçlü bileşenlerdir. Uzun ve sağlıklı yaşamlarıyla meşhur Kafkas halkının yaşam sırrının yoğurda dayandığı düşünülmektedir. Yoğurt denildiğinde elbette kefir de insanın aklına gelmektedir. Kefir de aynı yoğurt gibi, sütün bir çeşit fermente edilmiş halidir. Bu noktada içeriğinde farklı bileşenleri barındıran kefir de insan sağlığına oldukça faydası bulunan bir gıdadır. Bu noktada kefir ve yoğurt, sütün aksine insan sağlığını olumlu yönde etkileyen oldukça temiz ve sağlıklı gıdalardır. Kefir ve yoğurdu düzenli olarak tüketmek kişinin sağlığı açısından önemlidir.

İLGİLİ MAKALE  Her güne 1 fincan turşu suyu (Kaynak: soru.com.tr)

Peynir dost mu düşman mı?

Peynirler de yoğurt gibi değişik bakteriler tarafından fermente edilen bir üründür. Aynı yoğurtta olduğu gibi sütün içerisinde bulunan laktoz ve benzeri durumları fementasyon sürecinde kendisinden uzak tutarak sağlıklı bir hale geliyor. Peynirin, sütte bulunan sağlıksız durumu yok etmesiyle birlikte farklı mayalandırma sonuçlarıyla beraber birbirinden farklı onlarca cins türevleri çıkıyor. Bu noktada peynir tüketmenin sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmuyor. Bilhassa Türk mutfağının ve Türk kahvaltısının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi olan peynir, girdiği her yemeğin tadını büyük ölçüde değiştirerek, yemeğin çok daha lezzetli bir boyutta olmasına yardımcı oluyor. Türkiye haricinde diğer dünya ülkelerinde de bulunan peynir tutkusunun esasında yegane sebebi, peynirin bağımlılık unsuru taşıyan bir gıda olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumu en basit tabirle şu şekilde açıklayabiliriz. Peynir fermente edilirken içerisinde bir takım bakterileri barındırır, bu bakteriler tüketildiğinde kişinin bağırsaklarında farklı hormonların salgılanmasına neden olduğu için kişinin sürekli olarak peynir tüketme isteğinin ve beyne bunun sinyalinin göndermesinden kaynaklanmaktadır. Tüm bu hususlar doğrultusunda peynir müthiş lezzeti ve insanlara verdiği mutluluk itibarıyla insan sağlığı açısından dost bir gıda olsa da bazı dostlar insana zarar verebiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde peynir tüketimi yapıldığında kişiye herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Sağlıklı bir insanın günde 50 ile 100 gram arasında peynir tüketmesi kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Video: YOĞURT & PEYNİR DOST MU DÜŞMAN MI? – (İdeal Günlük Tüketim Miktarı!) / 5 Dakikada Sağlık