Yaz aylarında serinletici özelliği ve kış aylarında sağladığı sıcak hava ile hayatlarımızı kurtaran klimalar için üzücü bir gelişme yaşandı. Yaşanan gelişme ile birlikte artık klimaları 27 derecenin altında çalıştıranlar ceza ücretleri ödemek zorunda kalacak. Avrupa ülkeleri tarafından enerji krizine bir çözüm bulmak amacı ile hayata geçirilen bu uygulamaya her geçen gün yeni bir ülke katılıyor ve katılan ülkelerde klma kullanım koşulları halka açıklanıyor.
Klimaları 27 derece altında çalıştırmak yasaklandı
Avrupa’da birçok ülke hem kavurucu sıcaklar hem de hızla yükselmeye devam eden enerji fiyatları ile baş etmek zorunda olduğundan, bazı zor kararların alınması gerekiyor. Bu zor kararlardan biri de klimaların çalıştırıldığı dereceler hakkında geldi. Alınan ilginç kararalar neticesinde öncü konumunda bulunan İspanya hükümeti, vatandaşların klima kullanımları ile ilgili kısıtlamalar getirdi. Geçtiğimiz günlerde İspanya devlet gazetesinde yayınlanan bir kararname önümüzdeki hafta içerisinde yürürlüğe girecek. Yayınlanan kararname kapsamında halka açık yerlerde klimaların 27 santigrat dereceye ayarlanması ve bu ayarlama ile birlikte klima açan işyerlerinde kapıların tasarruf amaçlı şekilde kapalı kalması zorunluluğu getiriliyor.
Halka açık yerler arasında bulunan ofisler, mağazalar, tiyatrolar, havaalanları ve tren istasyonları yer alıyor. Aynı zamanda eğlence mekanlarını da kapsayan kararname, ev ve apartman daireleri için de öneri olarak sunulacak. Kurallar ayrıca 19 santigrat derece altında ısıtma kuralları da içeriyor ve en erken Kasım 2023 tarihin kadar geçerliliğini koruması planlanıyor.
Birçok Avrupa ülkesinde yasaklar uygulanıyor
Klimaların belirli dereceler ile çalıştırılması gibi yasaklar aslında ilk kez İspanya hükümeti ile gelmedi. The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan bir habere göre, Yunanistan ve İtalya geçtiğimiz ay kamu binalarının soğutulması konusunda benzer bir karar aldı. Bu kararda yine aynı şekilde 27 santigrat derece altında kullanım yasaklandı. Yunanistan ve İtalya’da yürürlüğe konulan kararnameye göre 27 santigrat derece ve daha yüksek sıcaklıklarda kullanılması kanunu ile önlemler alındı.
Aynı zamanda bir başka uygulama da Fransa tarafından açıklandı. Fransa, halka açık alanlarda termostatların yaz aylarında daha yüksek ve kış aylarında daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılmasını emretti. Aynı zamanda işletmelerin bu kapsamda kapılarını açık bırakmaları ya da derece kurallarına uymamaları halinde 750 Euro ceza ücreti ödeyecekleri açıklandı. Ki bu da ülkemizde 13 bin 130 Türk Lirası ücretine denk geliyor. Almanya’da ise uygulamalar daha yerel bir şekilde karşımıza çıkıyor. Almanya’nın Hanover şehrinde hastaneler ve okullar dışında her yerde mobil klima üniteleri ve fanlı ısıtıcıları kullanımları yasaklandı.
Klima yasaklarına Türkiye dahil edilecek mi?
Klima kullanımı yasaklarına sıra sıra her Avrupa ülkesi dahil olurken akıllara ülkemizde bu gibi bir uygulamanın hayata geçirilip geçirilmeyeceği sorusu geliyor. Türkiye hükümetinden henüz bu yönde bir açıklama gelmiş değil. Fakat eğer enerji krizi kapsamında yapılan bu çalışmalar devam ettirilir ve daha çok ülke benzer kararnameler yayınlarsa, bu durum ülkemizi de etkileyecek. Öte yandan henüz resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, evlerde ve işyerlerinde hem kapıları kapatılarak hem de klimalarınızı daha yüksek sıcaklıklarda çalıştırarak sizler de enerji tüketimini azaltabilir ve bu şekilde faturalarınıza yansıyan ücretleri da daha makul seviyelere çekmiş olabilirsiniz.