Son dönemlerde birbirinden farklı olarak pek çok diyetler popüler olmaya başlamış ve birbirinden farklı birçok faydası olduğu öğrenilmiştir. Yaşam standartına ya da yemek yeme düzeyine göre tercih edilen diyetlerden şimdilerde en çok tercih edilen diyet çeşitlerinden bir tanesi viking diyetidir. Diğer diyet türlerinden başlıca farklı türleri bulunan bu diyetin tüm detaylarını sizler için derledik. Kolesterolü ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan viking diyeti ile sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek mümkün mü? İşte tüm detaylar…

Viking diyeti nedir?

Genellikle balık, tahıl, çilek, kabuklu yemişlerin bolca tüketildiği diyetlerin tüketildiği viking diyeti, son dönemlerde popüler diyetler arasında yer almaktadır. Viking diyetini uygulayan, çok büyük kilolarda olan kişilerin bile kolay bir şekilde kilo verebilme sürecini geçirdikleri öngörülen diyet türlerinden olan Viking diyeti, düşük karbonhidratın alınmasının ardından, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Viking diyetini uygulayan insanların, kalp hastalıklarından arındığı ve felç riskinin en aza indirgenmesinin ardından pek çok kişi tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Adını yaşanılan dönemden alan bu diyet, Viking Çağın’da yaşayan insanların geliştirdiği besinler üzerinde kurulmuştur. Viking çağında yaşayan ve yemek bulmakta zorlanan insanlar kendi yemeklerini kendileri yetiştirir aynı zamanda yetiştirdikleri yemekleri muhafaza etmelerinin de doğru yöntemlerini bulmalarıyla böyle bir diyet sürecinin başlamasına yardımcı olmuşlardır.

Viking diyetinin yemek ritüelinde neler bulunuyor?

Viking diyetinin viking diyeti yapan özelliklerinden belki de en büyüğü, her gün bir öğünlerinde mutlaka et olmasından geçmektedir. Balıkçılıkla ünlenen vikingler, balık yakalama noktasında yeteneklerini göstererek öğünlerinin bir tanesinde mutlaka protein ağırlıklı bir besin tüketmeye özen göstermekteydiler. Balığın yanı sıra İskandinav insanları aynı zamanda hayvan yetiştiriciliği de yapmaktaydı. Balık tutmalarında gösterdikleri hünerlerini, sığır, koyun, keçi, domuz ve tavuk yetiştiriciliğinde de kullanarak bu hayvanları da beslenme ritüellerine eklemeyi ihmal etmeyen insanlar arasındaydı. Protein kaynaklarının yanı sıra Viking diyetinin olmazsa olmaz yapı taşlarından bir tanesi de tam tahıllı ürünlerin tüketilmesinden geçmekteydi.

Tahıl noktasında da hemen hemen her öğünün de mutlaka tahıl tüketilmesine dikkat ediliyordu. Yulaf lapası vikinglerin en çok tercih edilen besinlerinden bir tanesi olurken, arpa tüketmeleriyle popülerdir. Arpa gibi, çavdar ve yulaf gibi ürünlerinde yetiştirilmesi viking diyetinde tüketilen tahıllı ürünler arasında yerini aldı. Protein ve tahılların yanı sıra süt ve sür ürünlerinde genellikle, peynirler, mozzarella veya paneer gibi şeylere benzeyen yüksek yağlı, yumuşak, lor peynirleri tüketen vikingler, yemek öğünlerinde bu ürünleri tüketmekteydi. Tüm bu besinleri belirli bir düzen doğrultusunda tüketmeyi ihmal etmeyen Vikingler, bu beslenme yöntemi sayesinde oldukça enerjik ve yapısal olarak güçlü olmaktaydılar.  Tahıllar gibi sebzeye de ağırlık veren Vikingler, sebze olarak da bunları tüketmekteydi; soğan ve yabani sarımsak, bezelye ve fasulye gibi baklagiller. Bilhassa kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte beslenme ritüellerine bu sebzeleri ekleyerek, sebzenin içerisinde bulunan vitamin ve mineralleri de vücutlarına dahil etmeyi ihmal etmemişlerdi.

İLGİLİ MAKALE  Su diyeti nasıl yapılır? 5 günde 4 kilo garanti

Viking diyeti uygulamak mümkün mü?

Daha çok topraktan çıkma ve doğal içerikleri tercih eden Viking halkı, bu besinleri tüketirken aynı zamanda sağlıklarından da ödün vermemişlerdir. Bu öğünlerin tüketilmesinin ardından , çok daha güçlü ve dinamik olan Vikingler, besinlerin tüm içeriklerinden doğru faydalanmayı bilmişlerdir. Günlük olarak Vikinglerin beslenmeleri gibi beslenmek kolay gibi görünse de esasında bu kadar temiz içerikli ürünlere sahip ürünlere erişmek biraz zor gibi görünmektedir. Bu sayılan besinlerin doğru şekilde tüketilmesi sonucunda, fiziksel olarak güçlenmek ve sağlıklı hissetmek mümkün. Viking diyetine başlamadan evvel iyice araştırmak önemlidir.