Son dönemin en popüler beslenme trendlerinden bir tanesi olan vegan beslenme pek çok insan tarafından merak edilen başlıklar arasında yer alıyor. Vegan beslenmenin zararlarının ve yararlarının neler olduğunu haberimizin detayında yer verirken konuya ilişkin tüm merak ettiklerinizi yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz. İşte vegan beslenmeye dair merak edilenler…

Veganlık nedir?

Vegan ya da veganlık olarak lanse edilen beslenme periyodunda hayvansal gıdalara yer verilmemektedir. Vegan yaşam tarzında olan kişiler hayvansal ürünlerin tamamını tüketmemektedirler. Vegan beslenme de kişi sağlığını gözetirken aynı zamanda çevreye karşı duyarlılığını da göz önünde bulundurmaktadır.

Veganlığın yararları nelerdir?

  • Vegan beslenmede hayvansal gıdaların tamamını hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir. Hayvansal gıdalardan fazlasıyla uzak durmanız diğer besinlere çok daha yakın olmanıza neden olmaktadır. Vegan beslenme içerisinde yer alan tam tahıllar, meyveler, sebzeler, fasulye, bezelye gibi kuruyemişlerin bolca tüketildiği beslenme periyodudur. Yapılan birkaç araştırma sonucunda vegan beslenmenin lifli gıdaları çok daha fazla tüketmeye yardımcı olması dolayısıyla kişiye büyük ölçüde sağlık depoladığı belirlenmiştir.  Potasyum, magnezyum, folat ve A, C ve E vitaminlerince zengin beslenme periyodu olan vegan beslenmede, demir emiliminin vücut içerisinde çok daha fazla yüksek olduğu belirlenmiştir. Vegan beslenme periyoduna girildiğinde kişinin değerlerinin düşmemesi için, düzenli olarak tüketmesi gereken gıdaları tüketmesi gerekmektedir. Bu gıdaların eksik tüketilmesi durumunda bir takım vitamin ve minerallerin eksik kalması son derece normaldir.
  • Vegan beslenen kişilerin oldukça kısa süre içerisinde vücutlarında bulunan fazla kilolardan kurtuldukları görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucunda vegan insanların, vegan olmayan insanlara oranla çok daha ince yapıda oldukları belirlenmiştir. Bu durum itibarıyla vegan insanların, hayatta çok daha zayıf ve aktif bir yaşam içerisinde olduğu belirlenmektedir.
  • Vegan beslenme kan şekeri ve böbrek fonksiyonlarının büyük ölçüde iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Vegan beslenme diyabet tip2 problemi üzerinde olumlu sonuçların doğmasına neden olan durumların başında gelirken, düşük kan şekerine sahip olmaktadırlar. Vegan kişilerin kan şekeri üzerinden çok daha sağlıklı oldukları belirlenirken aynı zamanda etten protein almak yerine bitkisel protein almaları böbrek fonksiyonlarında yaşanan bozulmaların etkilerini büyük ölçüde düşürdüğü belirlenmiştir.
  • Vegan beslenme kişiyi kansere karşı büyük ölçüde koruma altına aldığı belirlenmiştir. Bilhassa düzeli olarak bakliyat yemek kişiyi kolon kanserine karşı koruma altına alan durumların başında gelirken, her gün düzenlii olarak meyve yemek yine kişiyi kansere karşı koruduğu yapılan araştırmalar sonucunda görülmektedir. Bazı hayvansal gıdaların tüketilmemesi prostat, meme ve kolon kanseri riskine karşı kişiyi büyük ölçüde koruma altına alan durumların başında gelirken, vegan beslenmenin kansere karşı çok daha koruyucu bir tavrı bulunmaktadır.
İLGİLİ MAKALE  Rezene çayı nasıl demlenmeli? Rezenenin faydaları (Kaynak: soru.com.tr)

Vegan beslenmenin zararları nelerdir?

  • Bazı vegan beslenen kişilerin, tüketmesi gereken gıdaları düzenli olarak tüketmemesi dolayısıyla ya da vitaminlerinin düşük olmaya meyilli olması dolayısıyla büyük ölçüde kalsiyum, B12 ve D vitaminlerinin düşük olmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla doktor kontrolünden geçmeden vegan beslenmeye başlamak kişiler açısından büyük ölçüde risklidir. Doktor kontrolünden geçtikten sonra ve gerekli olan vitaminlerin kontrolü sağlandıktan sonra vegan beslenme periyoduna başlamak çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Vegan beslenme noktasında kişinin tüm besinlerin, besin değerlerini bilerek tüketmesi ve vitaminlerini karşılaması fazlasıyla önemlidir. Veganım diyerek hayvansal gıdaların tamamından uzak durarak abur cubura yönelmek kişinin tüm vitamin ve mineral seviyelerinin düşmesine neden olurken aynı zamanda bağışıklık sisteminin büyük ölçüde düşmesine neden olacaktır. Bu durum itibarıyla kontrollü ve bilinçli vegan olmak sağlık açısından çok daha mantıklı bir seçenek olacaktır.