Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden bir tanesi olan üzüm, sağlığa da pek çok faydası bulunan sağlık deposu meyveler arasında yer alır. Muhteşem koku ve tadıyla pek çok kişinin sevdiği lezzetler arasında yer alan üzüm, mevsiminde tüketilmesi de bir hayli önemlidir. Mevsiminde tüketilen üzüm sağlık açısından önemli olurken aynı zamanda da lezzet olarak oldukça farklıdır. Yeşil, kırmızı, siyah ve mor olmak üzere başkaca çeşitleri bulunan üzüm büyük bir antioksidan kaynağıdır. Taze olarak tüketilebilen üzüm aynı zamanda kurutulduğunda da aynı lezzetle tüketilir. Lezzet harikası olan üzüm hangi aylarda yetişir ve üzümün faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için haberimizin detayını inceleyebilirsiniz…
Üzüm hangi aylarda yetişir?
Lezzetiyle mest eden üzüm hem yaz hem de sonbahar aylarında yetişen ve büyük bir şifa kaynağı olan meyvelerden bir tanesidir. Temmuz ayında hasadı yapılan üzüm, Temmuz ve Ağustos aylarında satışa sunulmaktadır. Lezzetinin arşa çıktığı ayların başında da elbette yaz ayları gelmektedir. Ağustos ayında alınan ve ağustosta tüketilen üzüm, diğer aylara nazaran çok daha lezzetli ve tatlı olur. Yeşil, kırmızı, mor, siyah ve sarı çeşitleri olan üzümün lezzeti kadar vücuda verdiği sağlıkta, pek çok hastalığa şifa olacak cinstendir. Üzümü dilerseniz çekirdekli dilerseniz çekirdeksiz olarak tüketebilirsiniz. İçerisinde A, C, B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, folat, selenyum ve magnezyum bulunan üzümün siyah çeşidi kansızlığa da iyi gelmektedir. İçerisinde pek çok vitamin ve mineral barındıran üzüm aynı zamanda büyük bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan özelliği sayesinde şeker hastalığı başta olmak üzere, pek çok hastalığa da iyi gelmektedir.
Üzümün faydaları nelerdir?
- Antioksidan açısından zengin olan üzüm, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda vücutta yapım görevinde bulunan üzüm, hastalıklara karşı da korumaktadır.
- Kanser oluşumunun önüne geçerek, vücuttaki kanser hücrelerinin düzenlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur.
- Genellikle siyah çekirdeğin içinde bulunan antioksidan sayesinde, kanser riskinin önüne geçilerek vücudun güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
- İçerisinde bulunan lifli yapısı ve potasyum bileşeni sayesinde, kalp sağlığını koruma altına alan besinler arasındadır. Yeterli miktarda üzüm tüketiminin yapılması, kalp sağlığını koruma altına alabilirsiniz.
- Bağırsakların çalışmasına yardımcı olan üzüm, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Üzümün içerisinde bulunan su ve lif kabızlığın önüne geçmesine yardımcı olur. Düzenli tüketimiyle kabızlığın önüne geçilmektedir.
- Anemi hastalığının da iyileşmesine yardımcı olmaktadır üzüm. Özellikle hamile kadınlarda, hamilelikte yaşanacak kansızlığın önüne geçilmektedir.
- Yeşil üzümün içerisinde bulunan B vitamini, zihnin gelişmesine ve odaklanma, konsantrasyonun çok daha dinamik olmasına yardımcı olmaktadır.
- İçerisindeki vitamin ve minerallar sayesinde, yüzde oluşan sivilce, akne oluşumunun önüne geçerek daha pürüzsüz bir cilt görüntüsüne kavuşmayı sağlar.
- Saç köklerinin güçlenmesine yardımcı olan üzüm, saçın daha canlı ve daha sağlıklı görünmesine neden olur.
- Oluşabilecek alerjik hastalıkların önüne geçerek vücudun daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.