Bal, ülkemizde en çok tüketilen ve bir çok faydası olan gıdalardan birisidir. Bal üretimi zor olan bir gıdadır. Üretiminin yapılması için kesinlikle gerekli eğitimlerin alınmış olması ve bal üretimine uygun koruyucu kıyafetlerin kullanılıyor olması gerekmektedir.

Çiçekli olan bitkiler nektar adı verilen tatlı sıvılar yayarlar. Toplayıcı arılar ve işçi arıların ortaklaşa şekilde gerçekleştirdiği üretimden bal elde edilir. Oldukça mucizevi ve zor bir üretim şeklidir. Üretim itibari ile arılar için gerekli ortamın oluşturulması gerekir.

Ülkemizde En İyi Bal Nerelerdedir?

Ülkemizde bal üretimi oldukça sık bir şekilde yapılan üretimlerden birisidir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde en iyi ve en çok bal üretilen iller Ordu, Muğla ve Adana olarak belirlenmiştir. Bu veriler üretim fazlalığına göre elde edilmiştir. Verilere göre;

  • Muğla ilimizde 15 bin 280 ton,
  • Ordu ilimizde 15 bin 82 ton,
  • Adana’da ise 9 bin 700 ton üretim yapılmaktadır.

Bu illerimizle birlikte daha bir çok ilde bal üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde en az bal 14 ton üretim ile Kilis’e aittir. Daha bir çok ilimizde bal üreticiliği de yapılmaya devam edilmektedir. Özellikle Karadeniz bölgesi de balcılık konusunda oldukça ilerlemeye devam eden ve anzer balı, çiçek balı, kestane balı ve Rize balı ile en kaliteli balların üretildiği bölgedir.

Balın Faydaları

Bal tüketmenin insan vücudunda birçok olumlu etkisi vardır. Özellikle küçük yaşlardaki çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Bal tüketmenin faydaları şu şekilde karşımıza çıkar;

  • Kemik gelişimini destekler.
  • Cilde iyi gelir ve besler.
  • Kepek oluşumunu engeller.
  • Düzenli tüketildiğinde kaşınmaya iyi gelir.
  • Enerji verir.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • İçerisinde kanser riskini azaltan bileşenler bulundurur.
  • Alerjik durumları tetiklemeyi engeller.
  • Vücuttaki yararlı hücrelerin artmasına yardımcı olur.

Balın tüketiminin bir çok faydasının olduğu bir gerçektir. Ancak bal üretiminin çok sık olduğu bu zamanlarda bal alırken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Sahte bal yapan veya yapılan ballara farklı etken maddeler kullanılarak bal miktarını arttırmaya çalışan kişiler in de olduğu bir gerçektir. Bundan dolayı bal satın alırken ucuz bal değil, gerçek ve kaliteli bal tercih edilmelidir.

İLGİLİ MAKALE  Karbonat ve balı karıştırın. Mucize etkisi şaşırtıyor (Kaynak: soru.com.tr)

İzleyin: Bu Bal Araba Fiyatına – Kilosu 120 Bin Lira – 35 Yıllık Kaya Balı

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Bal satın alırken sahte bal olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Balın gerçek olduğunu anlamak için bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Mesela bal kaşıkla alındığında uzayıp gidiyorsa bu bal gerçektir, ama bal kesik kesik akıyorsa gerçek değildir.

Aynı zamanda gerçek bal bir bardak su kullanılarak da anlaşılabilir. Bir bardak suyun içerisine çok az miktarda bal koyup suda çözünüp çözünmediğini kontrol etmek gerekir. Bal suda çözünmüyorsa gerçektir, su da çözünüyorsa gerçek değildir.

Satın alma aşamasında bu gibi kolay testlerle alacağınız balın sahte ya da gerçek olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bir balın gerçek olup olmadığını kontrol etmeden satın aldıysanız zamanla gösterdiği reaksiyonlardan da sahte olup olmadığı belli olabilir.

Sahte bal zamanla şekerlenir veya soğu bir ortamda kaldığı zaman donar. Gerçek bal ise şekerlenme meydana gelmez ve soğuk bir yerde kalsa bile donma olmaz sadece katılaşma meydana gelir.