Son aylarda yaşanan birçok global sorunun üzerine tarım sektörü oldukça büyük zararlar almıştı. Yapılan haberler, ortaya çıkan güncel fiyatlar ve gelmesi uzun süredir beklenen destekler nedeni ile artık neredeyse tarım yapamaz hale gelen çiftçiye bir kötü haber daha geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Venezuela topraklarında buğday yetiştireceği haberini verdi.

Bakan Kirişçi’den çiftçiye kötü haber

Tarım ve Roman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz gün Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen Tarımsal Perspektif Çalıştayı’na katıldı ve bu programın kapanış konuşmasını yaptı. Yapılan programa Vahit Kirişçi ile birlikte aynı zamanda Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Ak Parti milletvekilleri Mehdi Eker, Ebubekir Bal, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, akademisyenler, öğretim üyeleri ve çiftçiler katıldı.

Yapılan program kapsamında atılacak adımlar ve konuşulacak konular Türk tarımını desteklemek ve güncel sorunlara çözüm getirmek adına izlenecek politikalardı. Fakat çözüm önerileri kısmında gelen bir açıklama ise çiftçi için çözüm olmaktan çok uzaktı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yaptığı konuma esnasında Türkiye ve Venezuela arasında anlaşma yapıldığından ve bundan sonra Venezuela topraklarında buğday üretimi yapılacağından bahsetti.

Teklif Venezuela hükümetinden gelmiş

Yapılan açıklamalara göre, Türkiye’nin Venezuela topraklarında tarım yapması için ortaya atılan ilk fikir, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Anıtkabir ziyareti kapsamında gerçekleşmiş. Bilindiği gibi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine bu hafta Ankara’ya ziyarette bulunmuş ve Anıtkabir’i ziyaret etmişti. Daha sonrasında iki devlet başkanı bir toplantı gerçekleştirmişti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi bu toplantı kapsamında konuşulan konulardan birinin de Venezuela topraklarında tarım yapılması olduğunu ve bu teklifin bizzat Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan geldiğini aktardı. Kirişçi ‘Venezuela Tarım Bakanı ve ardından Nikolas Maduro’nun kendisi de ‘bizim ülkemizde üretim yapın’ diye teklifte bulundu. ‘100 kilo buğday üretin 70’ini alın kendiniz dışarıda değerlendirin, 30’unu bize bırakın yeter’ dedi” ifadelerini kullandı.

Artan nüfus için gerekli olduğunu savundu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Türkiye’de yerleşik olarak yaşayan sığınmacı sayısının toplamda 5 milyonun üzerinde olduğunu dile getirerek, sığınmacı sayısı ile artan nüfusumuzu da dikkate almamız gerektiğini ve bu neden ile de farklı toprak ve meralarda tarım yapmamızın gerekli olduğunu söyledi. Açıklamalar kapsamında bakıldığında ise genel fikir yapılan anlaşma ile tarımın destekleneceği ve bu şekilde hem içeride yaşanan buğday sorununun biteceği hem de dış ülkelere ihraç edilecek buğday sayısının artacağı düşünülmekte. Anlaşma şuan için yalnızca buğday üzerine fakat eğer topraklar yeteri kadar elverişli bir yapıda ise bu anlaşmanın çapı ilerleyen yıllarda genişletilebilir.

İLGİLİ MAKALE  'Buğday ve arpa fiyatları' ne kadar oldu? TOBB resmi olarak açıkladı

Bu durum çiftçiyi nasıl etkileyecek?

Bakan Vahit Kirişçi tarafından yapılan açıklamalar sonrası en çok merak edilen konulardan birisi de bu durumun ülkemizde üretim yapan çiftçilerimizi nasıl etkileyeceği. Farklı topraklarda yapılacak olan buğday üretiminin dışarıda daha verimli olması halinde ülkemizde desteklenen tarıma gelecek desteğin azalması ya da toprakların farklı amaçlar le kullanılmaya başlanması bir ihtimal. Bir diğer ihtimal ise, dış ülkelerde ekilecek buğdaylar için ülkemizde yerli tohum olarak Anadolu buğdayı ekimlerinin desteklenmesi. Zaman içerisinde bu anlaşmanın sonuçlarının iki ülke halkını da, çiftçilerini de nasıl etkileyeceği görülmeye başlanacak ve bu durumun olumlu olma seviyesine göre devam ettirilecek.