Ülkemizde trafik kuralları çerçevesinde kanunların dışına çıkmanız halinde, trafik cezasına çarptırılırsınız. Toplumu kanunsuzluktan hem normal hayatta hem de trafikte korumayı amaçlayan ve yayalar ile sürücülerin tamamının uymasının zorunlu olduğu bu kanunlar için farklı ceza türleri vardır. Hafif ihlaller genel olarak para cezasına çarptırılır. Trafiğe emniyet kemeri takmadan çıkmak, kırmızı ışıkta geçmek, motorlu sürücüler için kasksız araç sürmek gibi cezalar para cezasına çarptırılmaktadır.
Trafik kurallarının ihlal yaptırımları
Trafiğe çıktığınız zaman yaya ya da sürücü olarak katıldığınız uymanız gereken bazı yazılı kurallar vardır. Akıllara ilk gelen her zaman para cezası olsa da, belirli durumlarda farklı yaptırımlar uygulanmaktadır. Trafik kurallarını ihlal etmeniz halinde karşımıza çıkacak olan farklı yaptırım türleri ise şu şekilde karşınıza çıkacak:
İdari para cezası
Trafik kurallarına uyulmadığı durumlarda çarptırılan en hafif cezadır. Basit kurallara uymama durumlarında para cezası ödenir.
Ceza puanı
Her trafik kuralı belirli bir ceza puanına sahiptir ve ihlal durumlarında ceza puanları uygulanmaktadır. Örneğin kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20 olarak belirlenmiştir. Ceza puanı üst sınırı 100’dür ve ceza puanları 1 yıl boyunca geçerlidir. Üzerinden 1 yıl geçen ceza puanları otomatik olarak silinir. 1 yıl dolmadan 100 ceza puanına ulaşmanız halinde ise yaptırımlar uygulanır.
Belgelerin geri alınması
Trafik kuralları ihlallerinde bazen para cezasının yanında sürücünün ehliyetine de el konabilir. Geçici olarak el konan ehliyetlerde ihlale göre süre belirlenir. Bu süre 30 gün ile 2 yıl arasındadır.
Belgelerin iptali
Trafik ihlallerinde ehliyetlere geçici olarak el konulabildiği gibi sürücü belgesi iptal de edilebilir. Bu durumda kişinin ehliyet sınavına tekrar girmesi gerekmektedir.
Trafikten men edilmek
Araç muayenesinin yapılmamış olması gibi belirli durumlarda sürücülerin araçları trafikten men edilmektedir. Bu durumda sürücü belirlenen süreçte istenen şartları yerine getirdiği takdirde men cezası geri çekilir. aynı zamanda zorunlu trafik sigortasının yaptırılmaması da trafikten men cezası ile sonuçlanır.
Kişinin araç kullanmaktan men edilmesi
Trafikte araç men edilmesi gibi bazen sürücüler belirli kuralları ihlal etmeleri ya da yeterliliklerinin bulunmaması durumlarında trafikten men edilebilirler. Bu durumlarda ehliyetleri süresiz olarak iptal edilir.
Trafik cezasını erken ödemenin indirimi var mı?
Trafik kurallarının ihlal halinde karşınıza çıkacak olan cezalar arasında yer alan para cezasına çarptırıldığınız takdirde, cezayı ödemek için belirli bir süreniz bulunuyor. bu sürenin dışına çıkılmasının yaptırımla sonuçlanması gibi cezanın süresinden erken ödenmesinin de bazı getirileri bulunuyor. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenen trafik cezalarında yüzde 25 oranında bir indirim yapılıyor. Bu indirim cezaya bağlı olarak işleniyor ve trafikte para cezasına çarptırılan suçlarda uygulanıyor.
Trafikte para cezasına çarptırılan suçlar ve cezaları
Erken ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanan para cezaları belirli ceza türleridir ve trafikte para cezasına neden olan durumlar le 2022 yılında bu ihlaller için belirlenen ceza ücretleri şu şekilde karşımıza çıkar:
- Emniyet kemeri takmamak: 196 Türk Lirası
- Seyir halinde cep telefonu kullanmak: 427 Türk Lirası
- Yayaya yol vermemek: 860 Türk Lirası
- Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemek: 196 Türk Lirası
- Alkollü araç kullanmak: 1.823 Türk Lirası ve 6 ay trafikten men
- 2. kez alkollü araç kullanmak: 2.286 Türk Lirası ve 2 yıl trafikten men
- Hız sınırını yüzde 10 – yüzde 30 aşmak: 427 Türk Lirası
- Hız sınırını yüzde 30 – yüzde 50 aşmak: 888 Türk Lirası
- Hız sınırını yüzde 50 üzerinde aşmak: 1.823 Türk Lirası
- Kırmızı ışıkta geçmek: 427 Türk Lirası
- Muayenesiz araç kullanmak: 428 Türk Lirası ve trafikten men
- Park yasağı olan yerlerde park etmek: 392 Türk Lirası
- Ehliyetsiz araç kullanmak: 3.674 Türk Lirası
- Ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak: 1.823 Türk Lirası
- Trafik sigortası yaptırmamak: 169 Türk Lirası
Trafik cezaları nereye ödenir?
Trafik cezaları anlaşmalı banka şubelerinden, mobil bankacılık uygulamaları üzerinden ya da e-Devlet sisteminden ödenebilir. Sürücü ceza makbuzu ile bankaya gitmesi halinde vezneden işlemini tamamlayabilir. Trafik cezalarının erken ödenmesi halinde yüzde 25 indirim, geç ödenmesi halinde ise yüzde 50 zam uygulanabilir.