Vücudumuz sağlık sorunlarına karşı her zaman alarmdadır ve bazı durumlarda acil bir müdahale uygulamamız adına bizlere de sinyaller gönderir. Eğer bu sinyalleri tanıyabilir ve doğru şekilde müdahale edebilirsek, sağlıklı günlere kavuşabilir ve bağışıklığımızı her durumda koruyabiliriz. Daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak adına vücudumuzun bize verdiği sinyalleri dinlemek oldukça önemli iken7, bu sinyallerden olan tırnaklardaki beyaz lekelerin sebebinin ne olduğu ise merak edilenler arasında.

Tırnaklardaki beyaz lekenin sebebi nedir?

Tırnaklarda oluşan beyaz lekeler çoğu zaman dikkat çekmez. Yalnız bir renk sorunu olduğunu düşündüğümüz bu beyaz lekenin aslında ne kadar ciddi olduğunu öğrenince ise, tedaviyi asla ihmal etmeyeceksiniz. Tırnaklarımızda oluşan beyaz leke aslında insan vücudunda mineral ve vitamin eksikliğinin büyük bir belirtisi olarak görülüyor. Bilimsel adı lökoniki olan beyaz çizgi ve lekelerin oluşumu insan vücudunda bazı belirli mineral ve vitaminlerin eksikliğinde ya da işlenmediği durumlarda ortaya çıkan ve aslında bizlere sinyal veren bir durumdur. İşte tırnaklarda beyaz leke sorununa yol açan sebepler:

Alerjik tepki

Oje gibi kozmetik ürünlerinin tırnak üzerinde sürekli olarak kullanılması ve aynı zamanda belirli bazı besleyici yağlar ya da aseton gibi temizlik ürünlerinin sık kullanılması tırnakta alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve bu durum tırnaklarda beyaz leke oluşumuna sebep olur.

Protein eksikliği

Tırnaklarda oluşan beyaz lekeler eğer yatay ve düz çizgiler halinde karşınıza çıkıyorsa, bu durum vücudunuzda yeteri kadar protein olmadığına dair bir göstergedir. Bu çizgiler genel olarak tırnakta değil, tırnak yatağında oluşur ve bu nedenle tırnak le birlikte uzamazlar. Eğer beyaz leke diğer elinizle tırnağınızı sıktığınız zaman kayboluyorsa, bu protein eksikliği sorununa işaret etmektedir.

Mineral eksikliği

Vücutta belirli vitamin ya da minerallerin işlenemediği ya da eksikliğinin bulunduğu durumlarda tırnaklarda beyaz leke oluşumu gözlemlenir. Genel olarak çinko ve kalsiyum eksikliği durumlarında meydana gelen tırnaklarda beyaz leke oluşumu, daha çok uzayan tırnak kısmı ile birlikte görülmektedir. Bu gibi durumlarda kan testi vererek eksik olan bileşenleri öğrenebilir ve tedavi olabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Tırnak soyulması nasıl önlenir? Tırnak soyulmasına karşı evde yapılabilecek kremler

Tırnak yaralanmaları ve manikür

Tırnak köküne alınan herhangi bir darbe tırnaklarda beyaz lekelerin oluşumuna neden olmaktadır. Tırnaklara alınan darbe ile birlikte tırnak olumsuz etkilenerek beyaz leke sorununa yol açar. Aynı zamanda manikür yaptırmak da tırnaklarda beyaz leke oluşumu sebepleri arasında sayılmaktadır.

Tırnak mantarı hastalığı

Tırnak mantarı hastalığı tırnaklarda sarı beyaz renkler arası lekeler ile görülmeye başlanan bir hastalıktır. Zaman içerisinde bu hastalık tırnak yapısının tamamına yayılır ve tırnaklarda kalınlaşma görülür. Bu durumda en kısa sürede tedaviye başlanması oldukça önemlidir.

Belirli hastalıklar

Vücut içerisinde oluşan belirli hastalıklar ve rahatsızlıklar da tırnaklarda beyaz leke sorununun yaşanmasına sebep olabilir. Genel olarak karaciğer hastalıkları olan siroz gibi hastalıklar ve böbrek hastalıkları olarak sayılan böbrek yetmezliği ve böbrek taşı oluşumu tırnaklarda beyaz leke sorunu ile kendini gösterebilir. Bu lekeler daha çok noktalar halinde görülür.

Tırnaklarda oluşan beyaz lekeden kurtulmak için ihmal etmeyin

Tırnaklarda beyaz leke oluşumu sorunundan kurtulmak için kesinlikle ihmal etmemeniz gereken bazı alışkanlıklar ve aynı zamanda dikkat etmeniz gereken sağlık kuralları bulunuyor. Bu kurallardan en önemlisi tırnakları sürekli olarak temiz tutmak ve nemlendirmek olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda kozmetik ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmak da önemli. Fakat eğer beyaz leke oluşumu bir hastalık belirtisi se gündelik değişiklikler bir etki oluşturmayacağı için doktorunuzdan yardım istemeli ve en kısa sürede tedaviye başlamalısınız. Tırnakları güçlendirmek için C vitamini içeren besinler ve kuruyemişlerden badem, fıstık ve fındık gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemiş eşitlerini beslenme listenize eklemek de yardımcı olacaktır.