Uzun zamandır tırnak kesmenin ne zaman uygun, hangi vakitte kesileceği yönünde birçok tartışma ve birçok konu konuşuluyorken gelin tırnak kesimi ne zaman yapılmalı hep birlikte görelim, öğrenelim…

Tırnak kesimi ne zaman yapılmalı?

Uzun zamandır bilhassa büyüklerimiz tırnak kesiminin bir vakti olduğunu söyler ve gece tırnak kesilmesinin çok iyi olmadığını belirtir. Tırnak kesiminin bu düşüncenin aksine herhangi bir şekilde vakti yoktur. Gece ya da gündüz kesilmesinin bir farklılığı olduğu söylenemez. Halk arasında tırnak kesimi için ağızdan ağıza söylenen gece tırnak kesilmez, kesilenin üzerine ölü toprağı atılır inancı bir dönemler hakimdi. Sonrasında bu düşüncenin aslının, eskiden ışığın olmadığı dönemlerde tırnak kesilirken parmaklara zarar verilebileceği için kesilmemesi gerektiği yönünde olduğu anlaşıldı. Tırnak kesimin herhangi bir zamanı olmazken sadece kesim esnasında tırnağın bir yerlere sıçramamasına özen gösterilmelidir.

Hangi gün tırnak kesilmelidir?

Tırnak kesmenin herhangi bir saati olmazken, cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak kabul edilir. Uzun tırnağın rıskı azalttığınıza inanılırken, temiz güzel tırnaklarda olmak hoş karşılanır. Cuma günü kesilen tırnakla ilgili şöyle “Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belâlardan korur.” [Kadihân (Hindiyye kenarında) NI/411; Hindiyye V/358 Benzer hadisler için bk. el-Hindî, Kenzu’I-ummâl VI/656 659] buyrulur. Bir başka hadis de ise Peygamber Efendimiz, cuma günü namaza gitmeden evvel tırnak kesimi yapardı.

Sünnete uygun tırnak kesimi için ne yapılmalı?

Tırnak kesiminin cuma günü yapılması sünnet olduğuna inanılırken, tırnak kesimi yaparken de şunlara inanmak ve dikkat etmek sünneti güçlendirmek için oldukça önemlidir. İlk olarak sağ elin şehadet parmağından, orta, yüzük, serçe parmaklarının tırnağı kesilmelidir. Sol el de ise küçük parmaktan başlayarak, orta şehadet ve başparmağın kesimi yapılmalıdır. Ayak tırnakları kesilirken de şu sıra uygulanmalıdır. Sağ ayağın küçük parmağından başlayarak sol ayağın baş parmağına geçip sırayla en küçük parmağa ulaşılarak kesim yapılmalıdır. Bu kesime uyulduğu zamanda Peygamber Efendimizin sünnetini uygulamış oluruz. Tırnak kesimi yaparken, parmaklara zarar vermeyecek şekilde dipten kesilmelidir. Bir diğer hadis de tırnak kesimiyle alakalı “Cuma günü tırnak kesmek, şifaya sebeptir.”  (Ebu’ş-Şeyh) şeklinde buyrulmuştur.

İLGİLİ MAKALE  Tırnak yeme alışkanlığı neden olur? Tırnak yemek alışkanlığını bırakma yolları (Kaynak: soru.com.tr)

Tırnak kesimi sağlımızı da etkiler

Dini yönden kısa tırnak makbul olsa da esasında sağlığımız açısından da önemlidir. Uzun tırnak göze ne kadar hoş gelse de, tırnak ile et arasına giren mikropların su ile temizlenmemesi sağlığı büyük ölçüde etkilemeye sebep oluyor. Tırnak kesimi yapıldıktan sonra elleri bolca köpürterek yıkamalı, tırnak ile et arasında kalan tüm mikroplardan arındırılması gerekmektedir.

Tırnak üzerindeki lekeler neden meydana gelir?

Tırnak, parmak uçlarını her türlü cisimden korumaya yarayan bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Bazı durumlarda bu savunma mekanizması üzerinde görülen beyaz lekeler, belli başlı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Tırnak üzerinde görülen beyaz noktalar hafife alınmayarak, kan tahlili yaptırmanın büyük önemi vardır. Yapılan kan tahlili sonucunda eksin olan vitaminlerin takviyelerle alınması, tırnakları kırılmadan soyulmadan önleyecektir. Tırnak üzerindeki beyaz lekeler çoğu zaman; kansızlık problemi olan insanlarda, kalsiyum eksikliğinde, tiroit hormon eksikliğinde, keratin eksikliğinden kaynaklı meydana gelmektedir.