El ve ayak morarmaları hemen hemen her insanın belli bir dönem yaşadığı durumlardan bir tanesidir. Tırnak üzerinde oluşan morarmalar ayakkabı vurmasından kaynaklandığı düşünülerek önemseyen durumlar arasında yer alıyor. Oysaki yapılan bu muamele oldukça yanlış bir durumdur. Tırnak üzerinde oluşan morarmalar farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Peki ya tırnak morarmaları yaşandığında ne yapılmalı, tırnak morarmaları hangi hastalığın tetikçisi ve tırnak morarmasına ne iyi gelebilir? Gelin tüm bu soruların cevabını birlikte öğrenelim.

Tırnak morarması neden oluşur?

Herhangi bir yaralanma sonucunda oluşan morarma en çok görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Çarpılan bölgede zonklama hissedilirken aynı zamanda sızıntı bir ağrıda vurmaktadır. Bu reaksiyonun sebebi, tırnak altında biriken kan basıncının sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Hasar gören tırnak ilk olarak kırmızı ya da mor bir renge bürünürken, tırnağın altındaki pıhtı kanın renk değiştirmesi dolayısıyla tırnak siyah formda olmaya başlar. Tırnakta oluşan zonklama ve sızı ağrı takribi olarak 3  ya da 4 günde etkisini kaybederken, morartının süresi biraz daha uzun sürebilmektedir.

Tırnak morarmasının geçmesi için nasıl bir yöntem uygulanmalıdır?

Bir yere çarpma sonucunda ve sadece morarma görülen tırnak yaralanmalarını evde tedavi etmek mümkündür. İlk olarak yapılması gereken şey, tırnağınızı vurduğunuz anda morarma başladıysa, parmağınızda varsa yüzük gibi cimlerin çıkarılması gerekir. Basıncın etkisini arttıracak tüm etmenlerden uzak durulması gerekmektedir. Darbe sonucunda moraran bölgeyi sararak kan pıhtısının yaygınlaşmasını önleyebilirsiniz. Tırnağınız morardıysa, tırnağınızı kalbinizden yukarıda olacak şekilde tutmanız gerekmektedir. Moraran parmağınıza soğuk suyla şoke etkisi uygulayın. Ağrıyı ve şişkinliği minimum seviyeye indirmek için, moraran bölgeyi buzlu bir havlu ile sarabilirsiniz. Darbe sonucunda herhangi bir şekilde tırnak düşme durumu gibi ekstrem bir durum gözlemlenmiyorsa, morluk ve ağrının tamamıyla geçmesi takribi olan 7 ile 10 gün arasında değişkenlik göstermektedir. 7 ile 10 arasında morluk ve ağrılardan kurtulmanız mümkündür. Bu süre zarfında mor olan bölgeyi hemen hemen her gün sabunla ve suyla güzelce yıkamanız sürecin daha kolay iyileşmesini sağlayacaktır. Asla yapılmaması gereken durumlardan bir tanesi evde kendi başınıza, tırnak altında biriken kan pıhtısını parmağa delik açarak akıtmaya çalışmayın. Evde çözümlemeye çalıştığınız bu durum daha büyük sağlık problemleriyle karşılaşmanıza neden olacaktır. Parmağın enfeksiyon kapmasına neden olarak daha büyük sorunlar yaşamanızı sebep olabilir. Morarma olmasının ardından;

  • Kırmızı çizgiler
  • Tırnakta sıcaklık hissi
  • Tırnaktan irin akması
  • Ağrı azalmaya başlarsa ve birkaç gün sonra tekrar şiddetlenirse
  • Yüksek ateş
İLGİLİ MAKALE  Şeker dost mu düşman mı? Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu uyardı

Bu gibi durumları hissetmeniz durumunda mutlaka doktora görünmenizde fayda vardır. Bu tarz belirtileri yaşıyorsanız, en yakın bir uzman doktora görünmenizde fayda vardır.

Darbe sonucunda yerinden düşen tırnak ne zaman tekrar uzar?

Darbe sonucunda tırnağınızda oluşan morluk takribi olarak, morluğun bulunduğu yere göre değişkenlik gösterse de 15 güne kadar geçtiği saptanmıştır. Fakat daha ağır kazalar sonucunda tırnağın düşmesi durumlarının yaşanması sonucunda, doktor müdahalesi gerekmektedir. Tırnak kendini attıysa ya da yeni tırnak çıkamıyorsa, yine uzman doktor tarafından bu duruma müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu durumun yaşanması durumunda yeniden tırnağın uzaması el tırnaklarında sekiz hafta olurken, ayak tırnaklarında altı aya kadar sürmektedir.

Tırnak batmasına evde çözümler

Darbe sonucunda oluşan morarma için ne zaman doktora başvurulmalı?

  • Dayanılmayacak kadar ciddi bir ağrınız varsa
  • Morarma bir bebeğe ya da bir çocuğa olmuşsa
  • Kanama oluyorsa
  • Yarada kesik ya da yırtılma gibi durumlar varsa
  • Tırnak tabanı hasar görülmüşse
  • Yaralanma  ya da darbe olmadan tırnak direkt olarak morardıysa

Bu gibi durumların yaşanması itibarıyla direkt olarak uzman bir doktora konuyu anlatmakta ve uzman doktorun önerdiği tedavinin uygulanması gerekmektedir. Aksi taktirde, bu belirtilerinin olması ve tedavi edilmemesi başka hastalıkların oluşumuna gebe olabilmektedir.