Yaz mevsimi geldikten sonra direkt olarak tatil planı yapmaya başlıyoruz. Tatil ile ilgili alışveriş yaparken de güneş kremi almayı ihmal etmiyoruz. Ancak önceki sene almış olduğumuz güneş kremi hala duruyorsa, yeni bir güneş kremi almak istemeyebiliriz. Ancak bazı durumlarda güneş kremlerinin tarihinin geçmiş olduğunu farketmekteyiz. Haliyle de tarihi geçen güneş kremlerini çöpe atıyoruz. Fakat bu hareket oldukça yanlış. Çünkü tarihi geçmiş güneş kremlerini de değerlendirebilirsiniz. Bu yazımızda sizler, tarihi geçmiş güneş kremlerini nasıl değerlendirebileceğinizden bahsettik.

Tarihi geçmiş güneş kremleri nasıl değerlendirilir?

Güneş kremlerinin de son kullanım tarihleri bulunuyor. Bu yüzden satın aldığınız veya alacağınız güneş kreminin son kullanım tarihini dikkatlice inceleyin. Eğer geçen yazdan kalan güneş kreminizin son kullanım tarihi geçtiyse üzülmeyin. Çünkü tarihi geçmiş olan güneş kremlerinin de kullanım alanları var. Gelin hep birlikte tarihi geçmiş güneş kremlerini nasıl değerlendirebileceğinizi inceleyelim.

Temizlikte kullanmak

Bu madde sizi biraz şaşırtabilir. Ancak tarihi geçmiş olan güneş kremlerini temizlikte kullanabilirsiniz. tarihi geçmiş olan güneş kremleri, biraz pütürlü bir yapıya sahip olur. Bu da zorlu lekeleri ovalarken size yardımcı olacaktır. Pütürlü yapısı sayesinde leke üzerindeki sürtünmeyi arttıran tarihi geçmiş güneş kremleri, zorlu ve inatçı lekelerin çıkmasında size yardımcı olacaktır. Özellikle banyolardaki kireçleri temizleyebilmek için bozuk güneş kremi kullanabilirsiniz. Ancak bulaşıklarda bu yöntemi asla denemeyin. Çünkü tarihi geçmiş olan güneş kreminin kimyasal yapısı bozulmuştur ve bulaşıklara bu kremi sürmek, ilerideki yemeklerinizin kimyasal yapısını da bozabilir. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle tarihi geçmiş güneş kremini lekenin olduğu yere sürün. daha sonra ise kullanacağınız temizlik maddesini dökün ve bez ile ovalamaya başlayın. Zorlu ve inatçı olarak gördüğünüz lekenin aslında çok daha hızlı bir şekilde temizlendiğini göreceksiniz. Fakat tarihi geçmiş güneş kreminin kokusu kötü olabilir. Bu yüzden bu yöntemi denerken dikkatli olmanız gerekiyor.

Neden tarihi geçmiş güneş kremi vücutta kullanılmamalı?

Uzmanlar, konu ile ilgili araştırmalar yapmakta. Genel görüş ise kesinlikle son kullanma tarihi geçmiş güneş kremlerinin güneşten korunmak için kullanılmaması yönünde. Güneş kreminizin son kullanma tarihi oldukça önemli. Bu yüzden de satın alınan güneş kremi gibi kozmetik ürünlerinin son kullanım tarihlerine bakılması gerekiyor. Bozuk güneş kreminin kimyasal yapısında sorunlar meydana gelir. Birçok zararlı maddenin açığa çıkamsı ise sağlık açısından risk teşkil eder. Bu yüzden de son kullanım tarihi geçmiş güneş kremini kullanmak, ciltte tahrişe ve hassasiyete neden olabilir. Hatta ilerleyen dönemlerde ise cilt kanserine kadar gidebilen bir tehlikesi vardır.

İLGİLİ MAKALE  Yaz güneşinden kendinizi koruyun! Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu uyardı

Güneş kreminizin paketinin üzerinde son kullanma tarihi yazmıyorsa bile bozulup, bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Bunun için güneş kreminin yapısına bakmanız yeterli. Güneş kremi normalde akışkan bal kıvamında olur. Tabii ki bu markadan markaya farklılık gösterse de genel itibari ile bu şekildedir. Ancak bozuk olan güneş kreminin daha sulandığını veya daha katılaştığını görebilirsiniz. Aynı zamanda güneş kreminin pütürleşmesi de söz konusu kremin bozulmuş olduğunu işaret ediyor. Güneş kremlerinizi bozulmaya karşı korumak istiyorsanız, yapabileceğiniz belirli birkaç husus var. Bu hususlardan en önemlisi ise güneş kremini sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmak. Güneş kremini plajda güneşin altında uttuğunuzda, yapısında ufak değişimler olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden de sıcak yerlerde çok fazla tutmanız, güneş kremlerinin bozulmasına neden olabilir.