Çocukların sağlıkla büyümesi için her evin olmazsa olmaz gıdalarından bir tanesi olan süt yapılan hilelerle insan hayatını tehlikeye atar hale getiriliyor. İçeriğinde bulunan yağ ve kalsiyum başta olmak üzere tüketimi sürekli vurgulanan sütün tüketimi sırasında güvenli olduğundan emin olmak gerekiyor. Çünkü açık sütlerde yapılan hileler sağlığa katkı yapması beklenen sütlerin insan hayatıyla nasıl oynadığını gözler önüne seriyor.

Kapalı ve el değmeden üretilen sütlerin raflara ulaşmasında herhangi bir tehlike bulunmuyor. Koruyucu ve raf oranı gibi faktörler uzun zamandır tartışılıyor olmasına karşılık açık süt alınmaması konusunda ciddi açıklamalar bulunuyor. Sütün içerisine eklenen çamaşır suyu çocuklar başta olmak üzere her kesimden insanın sağlığını olumsuz etkiliyor.

Yağını Aldıktan Sonra

Sütün normalde hacimli ve yağ bakımından zengin olması gerekirken bazı nedenlerden dolayı az yağlı, light veya laktozsuz gibi birçok çeşitte olması yoluna gidiliyor. İhtiyaçların farklı olması bu şekilde olmasını zorunlu hale getirirken açık sütlerde yağların alınması için değişik nedenler bulunuyor. Sütün yağından kaymak veya yağ elde etmek isteyenlerin sütün yağını aldıktan sonra içine çamaşır suyu koymaları hacmin eksildiğinin anlaşılmasını önlüyor. Hastalıklara neden olan mikroplardan arındırılması gereken sütün açık ortamlarda ve hile yapmayı normal sayan zihinlerin ellerinde bir silaha dönüştürüldüğü görülüyor.

Açık Sütte Çamaşır Suyu ve Diğer Tehlikeler

Açık sütün alınmaması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar alınması gereken durumlarda iyi şekilde kaynatıldıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gerektiğini dile getiriyor. Sütün içine çamaşır suyu katılmasının dışında:

  • Yağının alındıktan sonra bitkisel yağlarla karıştırılması,
  • Su eklenerek çoğaltılması gibi istenmeyen durumların olduğu biliniyor.

Bu durum sütte bulunan ve insan bedenine geçmemesi gereken mikropların arındırılmasını engellerken kontrolden geçmemiş olması farklı tehlikelerin yaşanmasını beraberinde getiriyor. Bunun için tehlike saçan, kaynağı bilinmeyen sütlerin alınmaması gerektiği üzerinde duruluyor.

Sütün Kaynatılması ve Kaynağının Bilinmesi

Sütte var olan mikropların ortadan kaldırılmasını sağlamak adına yapılması gereken ilk işlemin kaynatmak olduğunu söyleyen uzmanlar kayıt dışı yerlerden alınmaması uyarısında bulunuyor. Uyarıların en büyük nedeni insan sağlığıyla oynayan ve oldukça fazla hile çeşidi bulunan ürünlerden bir tanesinin süt olmasından ileri geliyor. Bir besine çamaşır suyu eklenmesi hangi besin olursa olsun sağlığa zarar verecek bir durum olduğundan kaynağına güvenilmeyen yerlerden besin alınması yanlış değerlendiriliyor. Kayıtlara uygun üretim yapan tesislerden alınmasının en sağlıklı yöntem olduğu üzerinde duruluyor.

İLGİLİ MAKALE  Çamaşır suyu ile hamilelik testi nasıl yapılır? (Kaynak: soru.com.tr)

UHT İle Korunan Sütlerin Kullanılması

Süte çamaşır suyu eklenmesi, bitkisel yağ karıştırılması gibi sağlıklı olmayan ve ağır cezalar gerektiren durumlarla karşı karşıya kalmamak adına kapalı sütlerden alınması öneriliyor. Sütün mikroplardan arındırılması ve sağlığa faydalı seviyede tutulmasını sağlayan üreticiler bu tarz hilelerin mümkün olmadığı denetimli tesislerde üretimleri gerçekleştiriyor. Bundan dolayı kapalı ve süte hile karıştırılmayacak firmaların sütlerini tercih etmek sağlığınızı tehlikeye atmaktan daha iyi bir seçenek olarak sunuluyor.

Açık Sütü Hileden Arındırırken Kaybolan Değerler

Sütün kaynatılması ile bu tarz sorunların ortaya kaybolacağını düşünenler bazen farkında olmadan sütün değerlerini azaltabiliyor. Sütün istenmeyen mikroplardan arındırılması için çok fazla kaynatılması içinde olması gereken kalsiyum ve yararlı yağların kaybolmasına neden olabiliyor. Bunların tamamı sütten istenen faydanın elde edilmesinde engelken pastörize edilen sütlerde bu konuda bir sorun bulunmuyor. Sütün 63-65 derece civarında ve yaklaşık 30-32 dakika boyunca kaynatılarak sağlığa uygun hale getirilmesi gerekiyor.

Sütün Mikroplarca Sevilmesi

Sütte yaşanan çamaşır suyu sorunu kadar önemli olan bir başka sorun ise sütün çiğken mikroplar tarafından fazlasıyla sevilmesidir. Çünkü çiğ halde bulunan süt mikropların çoğalması ve yaşaması için gerekli olan ortamı fazlasıyla sunar. İçinde bulunan bitkisel yağ veya çamaşır suyu etmenler bu olasılıkla birleştiğinde daha da tehlikeli hale geleceğinden açık süt alırken fazlasıyla düşünmek gerekiyor. Bazı durumlarda kaynağının bilinmesi bile yeterli olmazken pastörize işleminden geçmesi en iyi durum olarak görülüyor.

Sütte Brusella Tehlikesi

Akdeniz bölgesinde daha sık görülen hastalıklardan bir tanesi olan Brusella’nın en büyük nedenlerinden bir tanesi çiğ sütün yeterince işlem görmemiş olmasıdır. Isıl işlemden geçirilmemesi veya istenen şartlarda kaynatılmamış olmasının sonucunda bu tarz bir hastalık gözlemleniyor. Üretimden tüketicinin sofrasına kadar oldukça hileye uğrama olasılığı bulunan ve hastalıklara davetiye çıkaran sütün kabul edilmesinde bazı şartları ortaya koyan değerlendirmeler bulunuyor. Fabrikaların bu şartları taşıyan sütleri aldığını ve kullanıma hazır hale getirdiğini unutmadan sağlıklı süt seçiminde bulunmak önemlidir.

Sütteki Çamaşır Suyunun Anlaşılması

Sütte insan sağlığını tehlikeye atan en büyük etmenlerden bir tanesi çamaşır suyu olduğundan bunun nasıl anlaşılacağı merak ediliyor. Sütün kokusundan anlaşılmayacak kadar az koyuluyor olması anlaşılmasını daha da zor hale getiriyor. Kaynatırken yeterince yağ olmadığını fark etmek de bir işaret olarak görülmelidir. Bunun için anlaşılması zor demek yanlış olmayacaktır. Dikkatli, kaynağından emin olduğunuz yerlerden satın almak daha az risk anlamına gelecektir.