Göz kapağının seğirmesi, hemen hemen herkesin başına gelen sorunlardan biridir. Göz kapağı seğirmesi, istemsiz bir şekilde hızlıca göz kapağının açılıp kapanmasına denilmektedir. Sol göz kapağının seğirmesinin birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler önemli hastalıkların habercisi olabilirken, bazı sebepler ise günlük hayatta yaşanılan stres veya tüketim yanlışlığı olabilmektedir. Nörolojik hastalıklar ya da alerji gibi etmenler de sol göz kapağının seğirmesine neden olabilmektedir. Bu yazımızda sizlere sol göz kapağının seğirmesinin nedenlerinden bahsedeceğiz.
Sol göz kapağının seğirmesinin nedenleri nelerdir?
B12 vitamini eksikliği
B12 vitamini eksikliği nedeni ile sol göz kapağında seğirmeler görebilirsiniz. Bu durumu engellemek için de B12 vitamini açısından zengin besinler tüketmenizi öneriyoruz. B12 vitamini genellikle hayvansal gıdalarda ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunur. Karides, midye, dana eti, kuzu eti gibi besinler ile vücudunuza gerekli olan B12 vitaminini alabilirsiniz. Ancak vegan beslenme alışkanlığını benimsemişseniz, B12 vitamin haplarını kullanarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu B12 vitaminini kolayca alabilirsiniz.
D vitamini eksikliği
D vitamini, kalsiyum emilimini sağlamaktadır. Bu yüzden de D vitamini eksikliği nedeni ile kalsiyum emiliminin azalmasıyla sol göz kapağınızda seğirmeye neden olabilmektedir. Eğer D vitamini eksikliğiniz varsa, D vitamini açısından zengin godalara yönelmeniz gerekebilir. Bununla beraber doktorunuzun verdiği D vitamini ilaçları ile de kolay bir şekilde D vitamini eksikliği sorununuzun önüne geçebilirsiniz.
Bazal Ganglia gibi hastalıklar
Bazal Ganglia, nörolojik bir hastalıktır. Beynin hareket bölümlerinde yaşanılan sorunlardan kaynaklanan bu hastalık, sol göz kapağında seğirme sorunları yaşatabilir. Bu hastalık, karbon monoksit zehirlenmesi, kafa travması, aşırı doz ilaç kullanımı, enfeksiyon, karaciğer hastalığı ve tümörler gibi durumlardan meydana gelebilmektedir.
Alerji
Alerjik reaksiyonlar nedeni ile sol göz kapağınızda seğirmeler görebilirsiniz. Genellikle polen, güneş ışığı gibi etmenlere bağlı olarak alerjik reaksiyon gösteren kişilerde sol göz kapağı seğirmesi görülebilmektedir.
Gözleri ovalamak
Gözleri ovalamak, göz kapaklarının histamin üretmesine yol açmaktadır. Bu yüzden de göz kapaklarında seğirme görülebilmektedir. Eğer gözleriniz kaşınıyorsa, gözlerinizi ovalamadan soğuk su ile yıkamanız gerekmektedir. Aynı zamanda gözlerinizi ovalarsanız, kirpiklerinizde biriken çapak ve tozların gözlerinize kaçmasına yol açabilirsiniz. Bu yüzden gözleriniz kaşındığı zaman gözlerinizi ovalamayın.
Stres
Stres yaşanılan sırada vücudunuzda belirli semptomlar görülmektedir. Bu semptomlardan biri de sol göz kapağının seğirmesidir. Stres seviyesi arttığı zaman, sol göz kapağının seğirmesi de bir o kadar artmaktadır. Bu yüzden gün içerisinde yaşadığınız stresi azaltacak aktivitelere yönelmeniz gerekmektedir.
Uzun süre ekrana bakmak
Uzun süreler boyunca bilgisayar ekranı gibi parlak yerlere bakmanız, göz yorgunluğuna neden olabilir. Bu yüzden de göz kapaklarınızda seğirmeler görebilirsiniz. Bu yüzden gözlerinizi belirli aralıklar ile dinlendirmelisiniz. Eğer sürekli olarak bilgisayara bakarak çalışmanız gerekiyorsa, UV ışınını kesen gözlükler ya da dinlendirici gözlükler kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Göz kapağı veya kornea iltihabı
Bu duruma blefarit adı verilmektedir. Göz kapağında veya korneada biriken iltihap nedeni ile sol veya sağ göz kapağında seğirmeler görülebilmektedir. Göz kapaklarında bulunan gözeneklerin yağ ve kir nedeni ile tıkanması, bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Bu yüzden elinizi gözünüze sürmeden önce ya dezenfekte etmeli ya da elinizi düzgün bir şekilde yıkamalısınız. Bu şekilde gözlerinize daha temiz bir el ile dokunacaksınızdır. Aynı zamanda gözlerinizi ve yüzünüzü düzenli bir şekilde yıkarsanız, bu sorunu kökünden sökmüş olacaksınız.