Soğuk kış günlerinde özellikle bağışıklığı zayıf kişilerin grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski bir hayli artmaktadır. Tabii buna bağlı olarak kişiler doğal yöntemlerle önlem almak, hastalığı kolay atlatmak amacıyla bitki çaylarına başvurabiliyor. Bu yazımızda sizlere herkesin merak ettiği, bitki çaylarının faydaları nelerdir? Sorusuna cevap verdik. 

Hangi bitki çaylarını tüketmelisiniz? 

Bitki çayları her ne kadar yararlı olsa bile bazı bitki çaylarını tüketmek alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Eğer sizin de vücudunuz bazı bitki türlerine karşı hassas ve duyarlıysa, o bitki çayını kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz. Ayrıca, bitki çayları yararlı olabilir. Fakat bitki çaylarını fazla tüketmek de soruna sebebiyet olabilir.  

Adaçayı  

Adaçayı, birçok derde deva bir bitkidir. Doğal bir antibiyotik olarak vücuttaki toksinleri dışarı atmada etkili olan adaçayı, aynı zamanda öksürük engelleyici bir bitki çayıdır. Sadece soğuk algınlığı için kullanılmayan adaçayı, beyin gücünü de arttırmakta. Hatta Alzheimer’a karşı etkili bir doğal yöntem olarak bilinmekte. 

Vücudumuz için birçok faydası bulunan adaçayı, saçların beyazlamasını geciktirmekte ve sivilce oluşumunu engelleyecek iltihaplara karşı kullanılacak en mantıklı bitki çaylarından biri olabilir. Bununla beraber yüksek tansiyon yaşayan kişilerin de adaçayı içmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmakta.  

Adaçayı içerisinde düşük yapabilecek 4 adet bileşen içermektedir. Bu yüzden hamileliğin ilk 3 ayında kullanılması doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Ayrıca salvia bitki türlerine karşı hassasiyeti bulunanların kullanması sakıncalıdır.  

Ihlamur  

Çocukluğumuzdan hatırlayacağımız gibi her kış annelerin bize özenle hazırladığı ıhlamur, burun akıntısı ve öksürük sorunlarına karşı etkili bir çözümdür. Solunum yolları hastalıklarına bağlı boğaz tahrişleri gibi yaralanmalarda ıhlamur, bu tahrişlerin acısını en aza indirir ve yaraların iyileşmesini sağlar.  

Ihlamur, sinir ve stresi azaltmakta etkili olabilir. Her gün içeceğiniz 3 fincan ıhlamur, sizi günün stresinden uzak tutacaktır. Ihlamur çayı, sakinleştirici etkisi sayesinde uyku problemlerinin önüne geçecektir. 

Nane çayı 

Nane çayı, çok güçlü antioksidan bileşenlerine sahiptir. Bu sayede nane çayı, vücuttaki bakterileri ve mikropları temizlemede olağanüstü bir ilaç görevi görüyor. Nane çayı aynı zamanda uçucu bileşenlere de sahip olduğundan, boğazdaki kuruluğa ve kuru öksürüklere karşı birebirdir. Grip olduğunuzda ise nefesinizi açarak gün içinde daha rahat nefes almanızı sağlar. 

İLGİLİ MAKALE  Demirhindi nedir, demirhindi çayı ve şerbeti nasıl yapılır, faydaları nelerdir? (Kaynak: soru.com.tr)

Nane çayı, mide bulantısına ve hazımsızlığa karşı iyi gelmekte. Aynı zamanda nane çayı, sindirim sistemini çalıştırıp ve metabolizmayı hızlandırdığı için kabızlık gibi sorunları çözmenizde yardımcı olacaktır.  

İzleyin: Bitki çayı nasıl demlenir?

Hibiskus çayı 

Hibiskus çayı 

Hibiskus çayı

Hibiskus çayını sıcak veya soğuk olarak, istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. İçerisinde bulundurduğu yüksek orandaki C vitamini sayesinde kış aylarında, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kalkan olmakta. Kafein bulundurmayan hibiskus çayı, tüketildiğinde kalp çarpıntısı gibi sorunları yaşatmayacaktır.  

Kalp ve karaciğeri destekleyen hibiskus çayı, bir şifa kaynağı olmakta. Fakat uzmanlar, kan sulandırıcı etkisi yüzünden hibiskus çayını diüretik ilaç kullanan kişilere tavsiye etmiyor.  

Kış çayı 

Kış çayının net bir tarifi bulunmamakta. Kış çayının içindeki malzemeler, markadan markaya farklılık gösterebilmektedir. Nane, kuşburnu, ayva, elma, tarçın, zerdeçal gibi malzemelerle kış çayını hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu çayı hazırladıktan sonra içerisine dökeceğiniz bir miktar bal, hem çaya güzel bir tat verirken hem de bağışıklığınızı güçlendirecektir. 

Aktarlardan alacağınız kurutulmuş meyveler ile evde de kış çayı hazırlayabilirsiniz. Kış çayını hazırlamak oldukça zahmetsiz bir iştir. Fakat tek dikkat etmeniz gereken durum, bu malzemeleri belirli oranlarda karıştırmak.  

Adından da anlaşılacağı üzere kış çayı, bağışıklığı güçlendirmekte ve salgın hastalıklara karşı kişiyi toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda korumaktadır. Ayrıca içerisine katacağınız limon, karabiber, zencefil gibi baharatlarla kış çayını bir mikrop öldürücü ilaca dönüştürebilirsiniz.