Bazılarımız hijyeni sağlamak için kalıp sabunları tercih ederken bazılarımız da sıvı sabunları tercih etmektedir. Araştırmalara göre uzun süre ıslak kalan katı sabunların üzerinde potansiyel zararlı mikrop ve bakteriler yaşayabiliyor.  Fakat bu bizi yanıltmasın, çünkü sıvı sabunlarda da, katı sabun kadar olmasa da bakteri bulunabiliyor. Özellikle tekrar tekrar kullanılan sıvı sabun şişelerinde düzgün temizlenmediği için bakteriler olabiliyor. Uzmanlar aile için kullanımda katı sabunların sağlıklı olduğunu ama halka açık  yerlerde sıvı sabunun daha sağlıklı olduğunu belirtiyorlar.

İşte sıvı sabun ve katı sabun arasındaki farklar;

  • Ellerinizi katı sabunla yıkadığınızda, bakterilerin bir kısmı sabuna yapışabiliyor. Bu da sizden sonra kullanan kişinin bunlara maruz kalmasına neden olabiliyor.
  • Yapımında potasyum hidroksit kullanıldığı için sıvı sabunun pH dengesi daha değişkendir. Bu da, yapısını bozmadan içine çok daha fazla ek madde konulabilir. Bu nedenle sıvı sabunlar ise katı sabuna oranla içindeki bazı maddelerden dolayı elleri daha çok yıpratabilir diyebiliriz.
  • Katı sabun eriyebildiği için sıvı sabunun raf ömrü daha fazla.
  • Çevreye duyarlıysanız ise katı sabun seçmelisiniz. Çünkü sıvı sabunlar katı sabunlara oranla yüzde 25 oranında daha büyük bir karbon ayak izi bırakıyor.

KATI SABUN KULLANIRKEN DİKKAT!

Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Melda Sınırtaş katı sabun kullanımına karşı uyarılarda bulundu;

“Katı sabun üzerinde mikroorganizma barındırabiliyor. Bizim mikroorganizmalarımız sabunun üzerine yapışır. Siz ellerinizi yıkadığınızı zannederken aslında mikroplu bir sabunla yıkarsınız. Ev ortamında katı sabun kullanılabilir fakat, hastane, okul, AVMlerde kesinlikle katı sabun kullanılmamalı. İki, üç kişilik bir ailede bir banyo, bir de mutfakta katı sabun olması yeterli. Ama 15 kişilik bir ailede 1 katı sabun varsa soru işareti oluşabilir”

Kalıp sabundan sıvı sabun nasıl yapılır?

Öncelikle rende yardımı ile katı sabunu rendeliyoruz. Sonra bir tencerenin içine 5 lt su koyuyoruz. 80 dereceye gelince rendelediğimiz sabunu tencerenin içine ilave ediyoruz. İyice karıştırıp ocaktan alıyoruz. Üzerine dilersek, mavi bir gıda boyası ekleyebiliriz. Sonrasında sıvı sabununuz hazır, şişelere doldurabilirsiniz.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin açıklamalarına göre ise anti-bakteriyel sabunların daha sağlıklı, ya da daha etkili olduğu yönünde bir kanıt bulunmuyor. Bu da farklı bir dikkat çekici konu.  Ama en önemlisi ellerimizi sık sık ve doğru şekilde yıkamamız.

İLGİLİ MAKALE  Keçi sütü sabunu neye iyi gelir? Faydalarını duyunca ağzınız açık kalacak (Kaynak: izlehaber.com)

Video: Bu Sizi Kesinlikle Zengin Edecek – Bir Kalıp Sabun ile 6 Litre Sıvı Sabun Yapma Yöntemi