Sağlıklı bir hayat yaşamak adına hangi hastalığın neden meydana geldiğini bilmek gerekir. Ardından ise yapılabilecek olan doğru şey uzman bir doktorun muayenesinden geçerek doğru tedavi yöntemine başvurmak olacaktır. Bazı hastalıkların etkileri ve tedavisi daha basit olsa da, bazı hastalıklar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bilinçlenmek ve hastalıklardan kaçınmak için daha sağlıklı bir yaşama yönelmek de önemli bir unsurdur. Ciddi sonuçlar doğurabilecek olan hastalıklardan birisi de şeker hastalığıdır.
Şeker hastalığı neden olur?
Diyabet hastalığı olarak da karşımıza çıkan şeker hastalığı halk arasında bilinen iki tip diyabet olarak karşımıza çıkıyor. İnsülin direnci olarak da bilinen tip 2 diyabet genel olarak daha ileri yaşlarda bireylerde meydana gelirken, tip 1 diyabet tehlikesi herkesçe yaşanan bir tehlikedir. Hastalığın ana nedeni insülin üretiminin belirli sebepler nedeni ile az olması ya da hiç olmaması ya da vücudun belli bir nedenden dolayı insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Bu nedenle vücutta insülin direnci ortaya çıkar. Bu durumda vücut insülin üretmeye devam etmektedir. Ancak insülin hormonunu algılayan reseptörler doğru çalışmaz e bu durumda üretilen insülin hücrelere taşınamaz. Bu durujmda da vücutta glukoz seviyeleri yükselmeye ve kandaki şeker oranı artmaya başlar. Kandaki şekeri dengeleyen hormon olan insülinin üretilememesi ya da algılayıcı reseptörlerin düzgün çalışamayarak insülini algılamaması üzerine diyabet yan şeker hastalığı meydana gelmiş olur.
Şeker hastalığı belirtileri nelerdir?
Şeker hastalığından mustarip olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olan bazı belirtileri vücudunuz size anlatmaya çalışır. Eğer yeteri kadar dinlerseniz, hastalık ilerlemeden bir tedaviye başlanabilir ve bu durum şeker hastalığının yol açacağı ciddi hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur. Şeker hastalığı belirtileri ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Hızlı ve istemsiz şekilde kilo kaybı
- Bulanık görme sendromu
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi ile gelen rahatsızlık hali
- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda aseton benzeri metalik bir koku oluşumu
Şeker hastalığına ne iyi gelir?
Diyabet yani şeker hastalığından mustarip kişilerin belirli yemek gruplarını yememesi ve bazı aktivelere yönelmesi gerekmektedir. Şeker hastalığını hızlandıran besin ve aktiviteler olduğu gibi şeker hastalığı oluşumunu yavaşlatan ve tedavi sürecini hızlandıran bazı etkenler de vardır. Kan şekerin normal seviyelerde tutmak adına yapa eker içeren besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Anti diyabetik ilaçların yanı sıra insülin iğneleri de şeker hastalığına karşı kullanılabilecek yöntemler arasında yer almaktadır. Şeker hastalığına karşı şekerli, yağlı ve asitli gıdalar yerine doğal sebze ve meyvelerde oluşan gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bunu8n aynında şeker hastalığının neden olduğu semptomlardan korunmak ve daha sağlıklı bir hayat yaşamak için beslenmenin yanında bir de egzersiz programı oluşturulmalıdır. Vücudun algılayıcı reseptörlerini harekete geçirmek için hem doktor kontrolünde ilaçlar hem de egzersizler tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda şeker hastaları için en sağlıklı beslenme yöntemi glütensiz tahıllı beslenme diyetidir. Bazı doğal şekerli gıdalar olan hurma gibi besinlerin tüketilmesi de şeker hastalığının yenilmesinde yardımcı etkileri olan gıdalar olarak sayılır.
Editör notu: Yukarıda belirtilen belirtiler içerisinden bir ya da birden fazlasının vücutta görülmeye başlaması üzerine en ısa sürede uzman doktor kontrolünden geçmek ve kan değerlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan alınan gıdalar ve ilaçlar hastalığın tedavi edilmesi yerine sürecin hızlanmasına yol açabilir. Aynı zamanda belirtilerin görmezden gelinmesi de hastalığın ilerlemesine yol açacaktır. Tedavi sürecinin hızlıca başlaması için doktorunuz ile en kısa sürede iletişime geçmelisiniz. Unutmayın, geç kalınmış tedavi, tedavi değildir.