Rezene çayının birçok konuda insan sağlığına yararlı olduğu bilinmektedir. Başlıca yararları aşağıda sıralanmıştır.

Mide ve Bağırsak Sistemini Rahatlatır

Rezene çayının bilinen yönlerinden biri mide ve bağırsaktaki aktiviteyi artırmasıdır. Böylece sindirim sisteminde görülen şişkinlik, mide krampları gibi rahatsızlıkların giderilmesi için tüketilebilir. Ülserin tedavisine yardımcı olduğu düşünülen rezene çayı, yemeklerden sonra içildiğinde sindirimi oldukça kolaylaştırır. Kabızlığa iyi gelir.

İngilizce Adı: Fennel
Latince Adı: Foeniculum vulgare L.
Familyası: Apiaceae Rezene
Kullanılan Kısmı: Tohumları (Foeniculi fructus)

Solunum Sistemi Sorunlarına İyi Gelir

Grip ve soğuk algınlığına bağlı olarak boğazda oluşan problemlerin giderilmesinin yanı sıra öksürüğe de iyi geldiği düşünülür. Balgam söktürücü etkisi ile birlikte burun kanallarının açılmasında da etkilidir. Boğaz ağrısı tedavisinde gargara yapılarak kullanılabilir. Bronşit türünden hastalıkların iyileştirilmesinde etkili olabilir.

Öneriler
Yapılan bilimsel çalışmalara göre rezene meyvelerinin birçok yararlı etkisi bulunmaktadır. Örneğin, akşam iftardan sonra rezene çayı içilmesi yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olduğu gibi; mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumuna da engel olur. Sahurda içildiğinde ise midedeki gün boyu ortaya çıkabilecek kasılmaların yanı sıra baş ağrısı ve diğer tip ağrıları da önleyebilir. Rezene, her yaştan bebek ve çocuklarda sindirim yetersizlikleri ve ishallerin tedavisinde yararlı bir bitkidir. Özellikle rezene meyvesi, papatya çiçeği ve oğul otu yapraklarını birlikte içeren üçlü karışım, bebeklerin sancısını ve gazını gidermesinin yanı sıra rahat uyumalarını da sağlayacaktır. Bunların yanı sıra, rezene çayı, göz kapağında ya da göz kapağının iç tarafında meydana gelen iltihaplar için kullanılır. Taze hazırlanan ve ılık haldeki şekersiz rezene çayına batırılıp sıkılan temiz bir göz pamuğu ile pansuman yapılması yararlı olacaktır.

Kan Basıncını Düzenler

Tansiyonun dengelenmesinde etkili olduğu bilinen rezene çayının içeriğinde potasyum bulunur. Bu nedenle damarlarda rahatlama sağlayarak, tansiyonun düzenlenmesinde fayda sağladığı bilinmektedir.

Metabolizmayı Hızlandırır

Kişinin uyku öncesinde bir bardak rezene çayı tüketmesi halinde, uyku sürecinde metabolizmanın normalden hızlı çalışması sağlanır. Ayrıca sabahleyin açlık hissinin de azaltılmasında etkili olduğu için diyet programıyla birlikte tüketilebilir.

UYARI: Önerilen şekilde kullanıldığında herhangi bir risk bildirilmemiştir. Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.

Regl Sancılarını Azaltır

Kadınların çoğunun yaşadığı regl sancıları, rahmin kasılmasından kaynaklanır. Bu ağrının azaltılması için rezene çayı tüketilebilir. Rezene çayı vücut kaslarının gevşemesine de yardımcı olduğundan, âdet dönemlerinin daha kolay geçirilmesine yardımcı olabilir.

İLGİLİ MAKALE  Ağız yaralarına birebir 'sumak çayının' faydaları

Baş Ağrısını Hafifletir

Rezene çayı kas gevşetici etkiye sahiptir. Bu nedenle baş ağrılarına da iyi geldiği düşünülür. Yapılan bazı çalışmalarda rezene çayının santral etkili ağrı kesici etkisinin olduğu saptanmıştır.

Video: 100 kilolardan 55 kilolara düşüren rezene çayı tarifi /2021

Anne Sütünü Artırır

Östrojen hormonunu uyarıcı etkisi olduğu düşünülen bir bitki olan rezene çayı, anne bedeninde daha fazla süt üretilmesini sağlayabilir. Sodyum ve potasyum mineralleri yönünden zengin oluşu nedeniyle sıvı dengesini de sağlar. Emzirme döneminde rezene çayının kullanım şekli mutlaka doktor tavsiyesiyle gerçekleşmelidir.

Bebeklerin Gaz Sancılarını Hafifletir

Rezene çayının özellikle altı aydan büyük bebeklerin uyku düzeninin sağlanmasında faydalı olduğu gözlenmiştir. Ancak bu yaştaki çocukların kullanımı için kesinlikle doktora danışılmalıdır.

İzleyin: 45 GÜNDE NASIL 15 KİLO VERDİM ? / YATARAK KİLO VERMEK MÜMKÜN!!

MİGRENDE KULLANILABİLİR
Kaynaklara göre, eskiden rezene bitkisinin yapraklarının oruç tutanlarda açlık hissini köreltmek amacıyla özellikle yoksul halk tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ülkemizde tatlı varyetesinin toprak üstü kısımları fazla kullanılmamakla beraber, Avrupalılar çorbalar, et ve balık yemekleri, salata ve turşulara lezzet vermek amacıyla rezenenin yapraklarını ve gövdesini kullanır. Bilimsel kaynakların ışığında, son yıllarda rezene meyvelerinin ağrı kesici ve iltihap giderici etkisi üzerinde yürütülen birkaç deneysel çalışmanın sonuçları oldukça dikkat çekicidir. Deney hayvanları üzerinde yürütülen ilk çalışmada belirgin bir ağrı kesici (santral etkili), iltihap giderici ve antioksidan etki gözlenmiştir. Başka bir grup tarafından yürütülen bir çalışmada ise sulu özütünün gerek akut gerekse kronik ağrı modellerinde etkili olduğu, diğer bir çalışmada ise migren ağrılarında yararlı olabileceği bildirilmiştir. Buna dayanarak rezene, oruç tutanlarda açlığa bağlı olarak sık olarak görülen baş ağrılarının önlenmesi için yararlı olabilir. Bu amaçla sahurda içildiğinde midedeki gün boyu ortaya çıkabilecek kasılmaların yanı sıra baş ağrısı ve diğer tip ağrıları da önleyebilir.

Gözlerdeki Şişliği Önler

Rezene çayının demlenmesi sonrasında soğutularak pamukla göz çevresine sürülerek kullanımı faydalıdır. Bunu yapmak gözlerde oluşan şişliklerin hafiflemesini sağlayabilir. Şifalı bitkilerden yapılan çayların bebekler, küçük çocuklar, gebe ya da emziren anneler, yaşlılar tarafından tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.