Narsist kişilerin bilinen en büyük özellikleri hayatın içerisinde her alanda kendilerinin büyük ölçüde hakkı olduğunu savunan kişilerdir. Narsist insanlar diğer insanları çok fazla umursamayan ve kendini herkesten, her şeyden değerli ve önemli tutan kişilerdir. Pasif agresif narsistler ise hayatın içerisinde bulunan problemlerini açık bir şekilde çözümlemek yerine, dolaylı yoldan ya da insanları cezalandırarak çözmeye çalışan bir kişilik yapısıdır. Haberimizin bu bölümünde pasif agresif narsist kişilerin 6 ortak özelliğini Beyhan Budak ‘ın anlatımıyla inceleyeceğiz…
Pasif narsist kişilerin 6 ortak özelliği
Narsist denildiğinde aklımıza havalı, kendisinden emin, her ortamda kendisini öne çıkarmaya çalışan ve girişken özellikleri olan bir tip geliyor akıllara. Bu saydığımız özellikler çok bilindik narsistlerin özellikleridir. Ancak bir yandan da daha utangaç ve içe dönük, kendisini çok fazla gösterme eğilimi içerisinde olmayan narsistler de vardır. Bu narsistlerin aynı zamanda pasif agresif özelliklerinin bulunması zorlu bir sürecin başladığını işaret etmektedir. Bu kişilerin özellikleri şu şekildedir;
- Pasif agresif narsist kişilerin özelliklerinin en başında eleştiriye karşı aşırı tepkisel olmalarıdır. Dışarıdan bakıldığında son derece sessiz ve sakin görünen bu özellikteki kişilere, en küçük bir eleştiri oku uzatıldığında büyük bir tepki göstermeleriyle meşhurdur. Eleştiriye açık olmayan narsistler, eleştiriye maruz kaldıklarında pasif agresif yönlerini ortaya koyarak intikam sürecini başlatmayı ve karşısındaki kişinden intikam almayı fazlasıyla sever.
- Kendilerinin eleştirilmesine tahammülü olmayan pasif narsist kişiler, bu özelliklerinin aksine kendileri tam anlamıyla eleştiri mekanizmalarıdır. Karşısındaki kişileri eleştirme noktasında üzerlerine yoktur. A’dan Z’ye her şeyi eleştirebilme durumu içerisinde olabilirler. Pasif agresif özelliği ise yaptıkları eleştiriyi tamamıyla iyi niyetli göstermeleriyle oluşur.
- Pasif agresif narsistlerin bir diğer özellikleri ortamın yıldızı değillerse, ortamı dağıtmaktan çekinmezler. Örneğin bir arkadaş grubunda tamamıyla kendi hayatlarının konuşulmasını, tartışılmasını ve incelenmesini ister. Bu durum itibarıyla ilgi görmeyen narsist kişilerin pasif agresif özellikleri devreye girerek tüm grubu dağıtmaya başlıyor. Arkadaşlıkları birbirine düşürmeye kadar gitme potansiyeli olan kişilerdir. Aynı zamanda pasif agresif narsistler dedikodu yapmaya bayılırlar. Çevresinde bulunan tüm insanlar hakkında büyük bir konuşma ve dedikodu üretme içerisinde olabilmektedirler.
- Bir diğer özellikleri ise etrafında bulunan insanlarla minik minik sorunlar yaşadıklarında bu sorunları kendi kişiliklerine bir saldırı olarak alabilirler. Saldırı olarak alan narsist kişilikler, pasif agresif tavırlarını öne çıkarırken insanları ayrıştırarak dışlama metodunu uygulamaya başlar. Problemi yaşadığı kişiyi toplumdan silmeye ve o kişinin etrafında bulunan tüm arkadaşlıkların son bulmasını sağlamak amacıyla çeşitli durumların içerisinde bulunmaya başlarlar.
- Pasif agresiflerin sıklıkla kullandığı yöntemlerden bir tanesi şüphesiz suçlamadır. Kendi hataları dolayısıyla bile etrafında bulunan tüm insanları suçlamaya bayılırlar. Kendisinin hata yapma potansiyeli içerisinde olma durumunu kabul edemeyen pasif agresif kişiler, kendilerinin en doğru olması için karşısında bulunan tüm insanları suçlamaya başlarlar.
- Kendisinin hoşuna gitmeyen durumlarda karşısında bulunan kişilere büyük bir sabotaj uygulaması içerisinde olabilirler. Örneğin; iş yerin arkadaşının yaptığı davranış sonrasında arkasından patronuyla konuşma içerisinde olması ya da tesadüfi görünen ancak bir başka kişinin zayıf noktasını belli eden durumları narsist kişiler direkt olarak gözler önüne sermeyi son derece severler.
Video: PASİF AGRESİF-NARSİST KİŞİLİĞİN 6 ÖZELLİĞİ