2013 yılında Türkiye pazarına giren Oreo, bir çok tatlıda kullanılan çok yönlü bir bisküvi olma özelliği taşımaktadır. Genellikle dondurmaları tatlandırmak için kullanılan Oreo, herkesin tadını beğendi bir aroma olmuştur. Son zamanlarda “Oreo haram mıdır?” sorusu insanların dilinde dönüp durmakta. Oreo nedir? Oreo haram mıdır? Oreo’nun helal sertifikası var mı?

Oreo nedir?

Oreo, iki çikolatalı gofret arasında tatlı bir krem dolgusu olan bir sandviç bisküvidir. 1974 yılından beri “Çikolatalı sandviç çerezler” olarak satılan Oreo, Amerika Birleşik Devleti’nde 1912 yılında piyasaya sürülmüştür. Oreo dünya üzerindeki en popüler bisküvi markasıdır. Bunu da bir çok firma ile anlaşmalarından anlamaktayız. Örneğin MCdonalds’ta Oreo MCflurry adında bir dondurma çeşidi var. Ülkemizde ise Algida dondurma gruplarında bazı dondurmalar, Oreo’lu olarak satılmaktadır. Sadece gıda sektöründe değil teknoloji sektöründe bile adı geçen Oreo, Android işletim sisteminin bir sürümünün adı olmuş durumdadır.

Oreo bisküvilerinin İngiltere versiyonları süt ürünü tüketmeyenler için uygun değildi. Çünkü İngiltere versiyonundaki Oreo’nun içindeki krema, peynir altı tozu sularından yapılmaktadır. Peynir altı tozu bazen buzağı rennetleriyle elde edilmektedir. Bu şekilde elde edilen peynir altı tuzlarından yapılan Oreo kreması, vejeteryanlar için de uygun olmayacaktır.

Oreo Haram mıdır?

“Oreo haram mıdır?” Sorusu sosyal medyada yankı uyandırmakta. Son zamanların en popüler konularından biri olan Oreo’nun helal mi haram mı olduğunu bu yazımızda açıklayacağız. Ülkemizdeki neredeyse her markette ve bakkalda satışta olan Oreo’yu, yediden yetmişe herkes satın almaktadır. Durumlar böyle olunca ve Oreo’nun Türk markası olmadığı da bilindiğinden, Oreo’nun haram mı helal mi olduğu şüpheleri, insanaların akıllarında uyanmakta.

Oreo’nun internet sitesinde ki sıkça sorulan sorular bölümünde, Yahudilerin Oreo tüketmesi uygun değildir ibaresi bulunmaktadır. Fakat her din hatta her mezhebe göre helal ve haramlar değişebilmektedir. Bu yüzden tek bir din üzerinden böyle bir yargıya varılması doğru olmayacaktır.

Oreo’nun internet sitesindeki sıkça sorulanlar bölümünde, Oreo bisküvilerinin helal onayı olmadığı açıkça yazmaktadır. Resmi olarak Oreo bisküvilerin helal onayı olmadığı doğrudur. Fakat işin bir de Türkiye ayağı bulunmaktadır. Oreo üreticileri yaptığı açıklamalarda, Oreo bisküvilerinin Müslüman tüketimine uygun olduğunu vurgulamıştır. Türk Gıda Kodeksi, Türkiye’nin ithal ettiği her gıda ürününü incelemektedir. Bu sayede içerisinde herhangi bir zararlı maddenin olup olmadığı ve helal sertifikasının alınıp alınamayacağı belirler. Türk Gıda Kodeksi’ne göre, Oreo içerisinde herhangi bir domuz veya domuz kökenli hiçbir ürünün olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca herhangi bir alkol ve alkol türevlerinin de bulunmadığı açıklanmıştır.

İLGİLİ MAKALE  Eşler arasında haram olan şeyler. Eşler arasındaki ilişkide olan sınırlar

Oreo bisküvileri artık Türkiye’de üretilmektedir. Bu yüzden Oreo bisküvileri helal onaylı olup, dinen Oreo tüketmenin hiçbir kusuru bulunmamaktadır. Her ülkenin helal onayları farklı olabilmektedir. Fakat Oreo internet sitesi, belli ülkeler için açıklama yaparken diğer ülkelerin şüpheye düşmesini göz ardı etmiştir. Ancak ülkelerin gıda kodeksleri bu duruma el atıp, buna benzer sorunları çözmektedir.