İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de yazılı olarak Allah8 (C.C)’in emirlerini ve yasaklarını insanlara aktaran ayetler kendilerine ait belirli faziletler taşırlar. Kur’an-ı Kerim’in sonlarında yazılı olan sureler ise diğer surelerden daha kısa ayetleri olan ve bazıları ibret niteliği taşıyan, bazıları ise insanlara yasaklanmış olan kuralları açıklayan zamlı surelerdir. Zamlı surelerden biri olan Nasr suresi de diğer sureler gibi meali ve faziletleri ile insanlara aktarılır.

Nasr Suresi okunuşu ve meali

Nasr suresi İslam alemine Medine zamanında indirilmiş olan bir suredir. 3 ayetten oluşan Nasr suresi Kur’an-ı Kerim’in 110. suresi olarak bilinir. Nasr kelime anlamı olarak yardım demek olup, sure içerisinde Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in kazandığı zaferler ve bu zaferler sonrasında insanların nasıl grup grup İslam dinine geçtikleri anlatılır. Nasr suresi Arapça ve Türkçe okunuşları, meali ve faziletleri ile şu şekilde karşımıza çıkar:

Nasr suresi Arapça okunuşu

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اِذَا جَٓاءَ نَصْرُ اللّٰهِ وَالْفَتْحُۙ ﴿١﴾ وَرَاَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ ف۪ي د۪ينِ اللّٰهِ اَفْوَاجاًۙ ﴿٢﴾ فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُۜ اِنَّهُ كَانَ تَوَّاباً ﴿٣

Nasr suresi Türkçe okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim

İza cae enesrrullahi velfeth. Ve raeytennase yedhulune fi dinillahi efvaca. Fesebbih bihamdi rabbike vestağfirh innehu kane tevvaba.

Nasr suresi meali

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla

Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde, insanları bölük bölük Allah’ın dinine girerken gördüğünde, artık Rabbini hamd ile tesbih et ve bağışlamasını dile! Muhakkak ki o, çok bağışlayandır.

Nasr suresi fazileti

Nasr suresi, Kur’an-ı Kerim2in en kısa surelerinden biri olarak bilinir. Nasr suresi içerisinde pek çok bilgi yer almaktadır. İslam dininin erken dönemlerinde, Allah (C.C) tarafından peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e nasip edilmiş olan zaferlerden bu sure içerisinde bahsedilir. Nasr suresi faziletleri ile pek çok farklı hadis kaynağının da içerisinde yer almaktadır. Farz namazlarda okunan zamlı surelerden biri olan NAsr suresinin faziletleri arasında bazı kaynaklara göre, Nasr suresini okuyanlara peygamber efendimiz ile birlikte Mekke2nin fethine katılan gazilerin sevabının verildiği aktarılır.

Enes bin Malik tarafından rivayet edilen başka bir kaynakta ise NAsr suresi okumanın Kur’an-ı Kerim’in dörtte birini okumanın sevabına denk olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda bu rivayet bazı diğer sureleri de kapsamaktadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)2in eşi olan Hz. Aişe tarafından rivayet edilen başka bir kaynakta ise peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in Nasr suresinin nuzülünden sonra namaz sırasında ve diğer zamanlarında Allah’ı tesbih ettiği, O’na hamt ettiği ve istiğfarda bulunduğu belirtilir.

Nasr suresinin nuzülü

Nasr suresi Kur’an-ı Kerim’in en kısa surelerinden biri olarak Kur’an-ı Kerim içerisindeki 110. sırada bulunan suredir. Mushaftaki sıralamaya göre 110. sırada ye alan Nars suresi, iniş sırasına göre ise 114. sırada yer almaktadır. Medine döneminde Tevbe suresinden sonra nazil olduğu kabul edilmektedir. Aynı zamanda Nasr suresi tam sure olarak inen en son suredir. Nasr suresinden sonra inen sureler tek tek inen ayetlerden oluşmaktadır. Rivayetlere göre Nasr suresi, veda haccı sırasında Mina bölgesinde inmiştir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in veda haccında Mina ziyaretinde inen suredir.

Nasr suresi neden okunur?

İslam dininin dilden dile, kalpten kalbe yayılmaya başladığı  zamanda, Mekke ve Medine’nin Müslüman şehirler olması ile birlikte İslam dini daha hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Mekke’nin fethi sonrasında Peygamberimizin doğum şehri olan Mekke de Medine gibi Müslüman yurduna dönüştü. Allah’ın varlığını ve birliğini kabul eden Mekkeliler ve Medine’deki Ensar Müslümanların hep birlikte bir araya gelmesinden sonra bu tolda peygamber efendimizin aldığı zaferleri anlatan Nasr suresi indi. Sure Allah’tan bağışlanma dilemeyi öğütlüyor ve hamd etmeyi teşvik ediyor. Nasr suresinin faziletinin çokluğu sayesinde Nasr suresi okumanın fazileti de oldukça yüksektir. Nasr suresini okuyan Allah’ın bağışlanmasına sığınır ve Rabbinin merhametine dua eder.