Mart ayına girmemize 5 gün kala, mevsim değişikliğine de iyiden iyiye girmiş oluyoruz. Mevsimlerin, hava sıcaklığının değişmesiyle birlikte tükettiğimiz ya da tüketeceğimiz mey ve sebzeler de haliyle değişime uğruyor. Şubat ayı içerisinde; kereviz, pırasa, ıspanak, karnabahar, roka, biberiye, nane, havuç, mandalina, portakal, armut gibi meyve ve sebzeleri tüketirken, mart ayı itibarıyla hangi meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerektiği merak konusu… Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin sağlığımıza ne denli önemli olduğunu biliyorken gelin mart ayında hangi sebze ve meyveleri tüketmemiz gerektiğini birlikte öğrenelim.
Mart ayında hangi sebze ve meyveler tüketilir?
Mart ayının gelişiyle birlikte tükettiğimiz sebze ve meyveler 2023’e kalırken biz yeni ayın meyve ve sebzelerini tüketmeye başlıyoruz. Her ayın iklim şartına göre değişkenlik gösteren meyve ve sebzeleri, mevsiminde tüketmek sağlığımız için bir hayli önemlidir. Lezzetinden ziyade, tükettiğimiz besinin içeriklerinin temiz olması gerekmektedir. Mevsiminde tüketilmeyen meyve ve sebzelerin genetik yapasıyla oynama hileleri yapıldığı için insan vücuduna hiçbir katkı sağlamamaktadır. Dolayısıyla, sağlık için tüketilmek istenen fakat mevsimine uygun olmayan meyve ya da sebzeler, sağlıksal hastalıkların başlangıcı olabilmektedir. Yazın habercisi, ilkbaharın da davetlisi olan mart ayında şu meyve ve sebzeleri tüketebiliriz.
Mart ayı meyveleri;
- Avokado
- Çağla
- Limon
- Portakal
- Yerli muz
Mart ayı sebzeleri;
- Bakla
- Brokoli
- Enginar
- Havuç
- Ispanak
- Karnabahar
- Kereviz
- Kırmızı lahana
- Kuşkonmaz
- Lahana
- Pancar
- Pırasa
- Turp (beyaz, kırmızı, siyah)
Mart ayında tüketilmesi gereken yeşil yapraklı otlar;
- Biberiye
- Marul
- Nane
- Roka
- Maydanoz
- Tere
Şeklinde meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Her meyve ve sebze kendi ayında güzel, sağlıklıdır. Mevsimi gelmeden tüketilen meyve ve sebzeler içerisinde bulunan genetiği bozucu maddeler sayesinde insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlıklı olmak ve yaşamımızı sağlıklı devam ettirmek istiyorsak tükettiğimiz meyve ve sebzenin ait olduğu mevsimleri ve hatta ayları da bilmemiz gerekir. Örneğin; Mart ayı sebzelerinden olan kerevizin yaprakları atılmadan, kök tarafından ilk olarak zeytinyağlı güzel bir yemek yapılabilir. Zeytinyağlı portakallı kereviz yemeği, sindirim sistemi için büyük bir antioksidan deposudur. Kerevizin yaprak kısımları da güzelce yıkandıktan sonra, öğle yemeklerinde ya da kahvaltılarda minik minik doğranması şartıyla omletlerinize oldukça yakışacaktır. Sağlıklı beslenme noktasında önemli olan şey, neyi ne kadar, ne zaman ve hangi besin gruplarıyla tüketilmesi gerektiğidir. Tüm bu bilgilerin bilincinde olup, yaşam standardımızı ona göre şekillendirir ve hatta ona göre değiştirirsek sağlıklı beslenme bizim için o kadar kolay olacaktır. Kişi kendini yemekten kısıtlayarak ya da sadece belli başlı diyet metotlarına uygun davranarak yaşamayı seçmemesi gerekir. Tüm bu diyet serüvenlerinden önce, kişi kendi vücudunu kendi benliğini tanıması gerekmektedir. Hangi besin guruplarının vücudunda nasıl bir reaksiyona uğrattığını gözlemlemelidir. Yaşamak için mevzu bahis sadece karın tokluğu değil, vücuda alınan besinlerin ne denli değerli olduğunu saptamak gerekmektedir. Bu düşünce yapısına eriştikten sonra, biyolojik ve psikolojik olarak kişi kendini olduğundan daha rahat ve daha özgüvenli hissedecektir. Tüm yapılması gereken, kendinizi tanıyın; kendi benliğinizi bilin ardından doğanın sunduğu güzelliklere açık olun. GDO ürünleri tercih etmeyerek, doğal tohumların bozulmasına engel olun. Doğal tohumlarımıza olan saygı ve koruma içgüdümüz ne kadar artarsa, ileride yiyeceğimiz sağlıklı besinlerin sayısı da aynı oranda artacaktır. Bilinçlenerek, mevsiminde tüketimler yaparak tüm doğayı ve tabiatı korumak bizim ve tüketimimizin elinde.