Magnezyum insan sağlığı açısından oldukça önemli bir mineraldir. Kemik ve kaslarımıza bulunan magnezyum, eksikliği ile beraber ciddi hastalıkları doğurabilmekte. Bu yazımızda sizlere magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin sonuçları ne olur? Magnezyum hangi yemeklerde bulunur? Sorularını cevapladık.

Magnezyumun faydaları nelerdir?

Magnezyum bir mineraldir. Vücutta en çok kemiklerde bulunur. Bu sayede kalsiyumun emilimini sağlar. Vücudumuzun eloktrolitlerinden biri olan magnezyumun temel görevi, yediğimiz besinleri enerjiye dönüştürmektir.

Magnezyum kemik gelişimini etkilemektedir. Özellikle kemik gelişimi yeni başlamış çocukların, yeterli miktarda magnezyum alması çok önemlidir. Magnezyum kalsiyumun emilimini sağlar ve bu şekilde kemik gelişimine destek verir. Ayrıca spordan sonra kas ağrısına neden olan laktik asidin yok edilmesini sağlayan magnezyum, sporcuların stres ve insülin hormonlarını azaltmaktadır. Bu sayede magnezyum, sporcuların egzersiz performansını üst düzeye çıkarmaktadır.

Magnezyum, vücuttaki 300’den fazla enzimde bulunmakta. Magnezyumun en önemli etkilerinden biri de kalp sağlığına olan etkisidir. Magnezyum diyastolik kan basıncını düşürmekte olup, yüksek tansiyon sorununa deva olmaktadır. Ayrıca magnezyum, kalp ritmi bozukluğunu da düzenleyerek, kalp krizi riskini düşürmektedir.

Magnezyum antidepresan etkisi gösterebiliyor. Beyin fonksiyonlarında ve duygularda etkisi olan magnezyum, bir antidepresan özelliği göstererek kişinin depresif ruh halinden çıkmasını sağlıyor. Bu sayede ilaç kullanmadan, doğal yollarla bu sorun çözüme kavuşabilir.

Yapılan araştırmalara göre Tip 2 diyabet hastalarındaki magnezyum oranı, sağlıklı bireylerin magnezyum oranına göre %48 daha az olduğu saptanmıştır. Bu yüzden magnezyumun Tip 2 diyabet hastalığını engellediğini varsayabiliriz.

Magnezyum eksikliğinin sonuçları ne olur?

Magnezyum eksikliği bir çok soruna neden olmaktadır. Magnezyumun eksik olması kalsiyumun emilimini azaltacağı için, böbrek taşı oluşturabilir. Magnezyum eksikliğinin seviyesine göre farklı semptomları bulunmakta. Düşük seviyedeki magnezyum eksikliğinde daha çok; kusma, halsizlik, mide bulantısı gibi semptomlar gözükmektedir. Eğer migren hastasıysanız, magnezyum alımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü yeterli miktarda magnezyum, migren kaynaklı baş ağrılarınızın hafiflemesini sağlayacaktır.

Bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları magnezyum eksikliğine neden olabilmektedir. Doktorunuza danışarak, ek magnezyum takviyesi almanız gerekir mi diye sormanız iyi olacaktır.

Şiddetli magnezyum eksikliği semptomları, vücudumuz için tehlikeli olabilir. Şiddetli magnezyum eksikliğinin semptomları; kas krampları, dikkat eksikliği, zihinsel bulanıklık gibi semptomlar olabilir. Yeterli miktarda magnezyum almayan kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

İLGİLİ MAKALE  Bu doğal karışım halsizliğe ve yorgunluğu yok ediyor! (Kaynak: soru.com.tr)

Tıpta magnezyum eksikliğine “hipomagnezemi” denmektedir. 

Magnezyum en çok sebzelerde bulunmaktadır. Sebzeleri çok fazla pişirirseniz, sebzelerdeki magnezyum azalacaktır. Bu yüzden sebzeleri yıkadıktan sonra çiğ tüketmek, magnezyum ihtiyacımızı daha iyi karşılayacaktır. Stres ve gerilim yaşayan kişilerin magnezyum ihtiyacı artar. Bu yüzden baş ağrısı, kusma gibi belirtiler bu tür durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Magnezyumun bulunduğu besinler nelerdir?

Magnezyum, bir çok besinde bulunmaktadır. Fakat magnezyum eksikliği yaşayanlar, doktor gözetiminde magnezyum tabletleri kullanarak bu eksikliğini kapatabilir. Magnezyumun bulunduğu yiyecekler şöyledir:

  • Bitter çikolata
  • Fındık
  • Bakliyat
  • Kuruyemişler
  • Avokado
  • Soya peyniri
  • Tofu
  • Muz
  • Tohumlar (keten, kabak ve chia tohumları)
  • Kepekli tahıllar
  • Yağlı Balıklar
  • Yeşil yapraklı bitkiler (pazı, ıspanak)