Kurban Bayramı tüm fazilet ile İslam alemi için yaklaşırken, bir yandan da Kurban Bayramı ile ilgili her yıl sorulan ve merak edilen konular tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. Kurban Bayramı’nın başlangıç anı olarak sayılan ve bayram havasının yaşanmaya başladığı yer olan bayram namazı ile ilgili merak edilen konu ise Kurban Bayramı namazının nasıl ve kaç rekat olarak kılındığı.

Bayram namazı nedir?

Bayram namazı, İslam alemi için şart niteliğinde bir ibadet olan namaz ibadetinin gelen Bayramı karşılamak amacı ke yine şart olarak kılınan çeşididir. Sabah namazının ardından kılınan bayram namazları, farz olarak kabul edilir ve İslam dininde bayram namazı kılınırken işyeri açık olması dahi haram sayılır. Tüm erkek Müslümanlar tarafından farz olarak kılınması gereken bu namaz ise, kadınlar için farz değildir.

Kurban Bayramı namazı kaç rekat?

Kurban Bayramı namazı yılda iki kez kılınan bayram namazlarından biridir ve bu bayram namazı iki rekat şeklinde kılınmaktadır. Namaz kılınırken ise, normal bir namaz ibadetinden daha farklı şekilde kılınmalıdır. Daha farklı bir niyet ile başlayan bayram namazlarında ilk ve ikinci rekatlarda getirilen tekbir sayısı da normal namazlardan daha fazladır.

Kurban Bayramı namazı kimler tarafından kılınır?

Kurban Bayramı namazı yalnızca erkek Müslümanlar için farz olan bir ibadettir. Ergenlik çağına girmiş olan Müslüman bireyler için farz niteliğinde olan bu ibadet, ergenlik çağına erişen her erkek Müslüman için yerine getirilmesi farz kılınmış olan ibadetlerdendir. Müslüman kadınlar için ise bu ibadetin farz koşulu yoktur. Ancak kılmaları halinde onlar için de sevap vardır. Kurban Bayramı namazını erkekler camilere imam ile birlikte, kılmak isteyen kadınlar ise evlerinde kılarlar.

Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır?

Kurban Bayramı namazının nasıl kılınacağı her yıl popülerliğini koruyan bir sorudur. Yılda yalnızca iki kez kılınmaları nedeni ile bayram namazlarının kılınma şekli bazen bireyler tarafından unutulabiliyor. Böyle durumlarda ise tam seccadede namazını kılarken, hiç bellemediği bir anda imam tarafından şaşırtılan kişiler görmek mümkün oluyor. Bu gibi durumlar il karşılaşmak istemeyenler için Kurban Bayramı namazının nasıl kılınacağını ise şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Kurban Bayramı namazı kılarken, öncelikle normal bir namaz kılacak gibi niyet etmeniz gerekmektedir. Ancak bu niyet içerisinde vakit namazı yerine kurban bayramı namazı demeniz gerekmektedir.
  • Niyet ettikten sonra imam tarafından tekbir getirilmesi ile birlikte eller kulaklara doğru götürülür ve ardından göbek üzerinde bağlanır.
  • Tekbirin ardından cemaat ve imama kendi içlerinden sübhaneke’ duasını okur. Ardından ise imam bir kez daha tekbir getirir.
  • Gelen bu tekbir ile birlikte eller kulaklara doğru kaldırılır ardından iki kol yana doğru bırakılır. Bu şekilde imam üç kez tekbir getirir ve ilk iki tekbirden sonra eller yana doğru bırakılır. Üçüncü tekbirden sonra eller yine göbek kısmında birleştirilir.
  • Ardından imam Fatiha suresini ve sonrasında bir tane de zamlı sure okur.
  • Bu surelerden sonra yine imam tekbir getirir ve cemaat rükuya eğilir.
  • Rüku sonrasında secdeye gidilir ve rekat bu şekilde tamamlanır.
  • İkinci rekatın başında ise imam önce Fatiha suresini ve bir zamlı sureyi okur.
  • Ardından imam 4 kere tekbir getirir. İlk üç tekbirde eller önce kulaklara gider, daha sonra yanlara doğru açılır. Dördüncü tekbirde ise eller kulaklara götürülmez, cemaat rükuya eğilir.
  • Daha sonrasında secdeye gidilir ve iki kez secde yaptıktan sonra oturulur. Burada okunan sureler olan Ettehiyyatü, Allahumme salli, Allahumme barik, Rabbena ve Rabbena firli dualarının okunması sonrasında sağa ve sola imam ile birlikte selam verilerek namaz tamamlanır.