Birçok nedene bağlı olarak gelişen koltuk altı kaşıntısı belirli hastalığın habercisi olabiliyor. Uzun süre devam eden kaşıntıların altında yatan nedenler araştırılmadığı takdirde sağlık probleminin başladığı düşünülebilir. Kimi zaman ufak çaplı bir sağlık problemi olması yanı sıra kansere kadar varabilen durumlar söz konusu olabiliyor.

Koltuk Altı Kaşıntısı Neden Olur?

Koltuk altında görülen kaşıntı problemi herkeste görülebilen bir durumdur. Kaşıntıya eşlik edebilen döküntü, kızarıklık, ağrı ya da kabarmalar yaşanan durumun ciddiyetini anlatır. Bu konuda mutlaka uzman bir doktora görünerek enfeksiyonun neyin sebep olduğu bulunmalıdır. Koltuk altında kaşıntının oluşmasını sağlayan durumlar şu şekildedir;

  • Mantar problemi,
  • Ters sedef hastalığı,
  • Hijyen eksikliği,
  • Koltuk altında aşırı terleme,
  • Miliaria rubra,
  • Ciltte iltihap oluşması,
  • Alerjik sebepler,

Koltuk altının kaşınmasında büyük rol oynayan sebepler bunlardır. Ancak bunların dışında meme kanseri veya lenfoma kendisini gösterebilir.

1- Mantar Problemi

Candida mantarı olarak bilinen bu mantar türü bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte vücudun terleyen kısımlarında görülür. Özellikle kasık bölgesinde ve koltuk altında daha çok çoğalır. Bunun dışında ağız kısmında da oluşabilir.

2- Ters Sedef Hastalığı

Ters sedef hastalığı kasık, göğüs altı ve koltuk altında en sık görülen bir problemdir. Bu hastalıkta oluşan yaralarda düz yüzey gibi parlak ve kızarık şekildedir. Hastalık genel olarak giysilerin tene sürtünmesi ile birlikte daha fazla zarar görebilir. Buna bağlı olarak kaşıntı ve ağrı eşlik eder. Kilolu olan kişilerde bu olay daha fazla gerçekleşir.

3- Hijyen Eksikliği

Hijyen konusunda dikkat etmeyen kişilerde koltuk altında kaşıntı görülmesi normal bir durumdur. Terleme dışında biriken kirler ve bakteriler aşırı derecede kaşıntıya neden olur. Bununla birlikte kişilerde hijyen eksikliğine bağlı olarak kaşıntılar meydana gelir.

4- Koltuk Altında Aşırı Terleme

Bazı kişilerin koltuk altlarında ki ter bezleri aşırı derecede çalışabiliyor. Devamlı temizlik yapılmadığı takdirde sıcaklarda kaşıntılar meydana gelebiliyor. Koltuk altında fazla terleme yaşayan kişiler mutlaka sık bir şekilde temizlenmelidir. Üstelik terleme yaşanmaması adına çeşitli ürünlerde kullanılabilir.

5- Miliaria Rubra

Bu rahatsızlık koltuk altında olan ter bezlerinin tıkanması nedeni ile deri yüzeyinde iltihaplanma gerçekleştirir. İltihaplana kırmızı küçük kabarcıklar şeklinde cilt yüzeyinde belirir. Beliren kabarcıkların etrafında ise pembe renkli lekeler de belirir. Aşırı sıcaklar ve sık terlemeler sonucunda görülür.

İLGİLİ MAKALE  Koltuk altı beyazlatmak için doğal çözümler (Kaynak: soru.com.tr)

6- Ciltte İltihap Oluşması

Deride oluşan iltihabın nedenlerinden bir tanesi koltuk altındaki hassas bölgenin alerjik yapıcı madde ile temasından kaynaklanır. Derinin kızarması ile birlikte kaşıntı semptomları görülür. Dökülme, çatlak ve şişlikler de kaşınan bölgede hissedilebilir.

7- Alerjik Sebepler

Koltuk altında alerjiye sebep olan ürünler losyonlar, giysiler, çeşitli yağlar ve koku önleyicilerdir. Kozmetik ürünler de alerjiyi oluşturabilen etkenlerdendir. Koltuk altında kaşıntı problemi yaşayanlar, kullanmış olduğu ürünleri mutlaka dikkatlice kontrol etmelidir.

Koltuk Altı Kaşıntısı Nasıl Geçer?

İlk olarak kaşıntıya neden olan alerjik ürünlere dikkat edilmelidir. Bunun anlaşılması için kullanılan ürünler iyice incelenmelidir. Hijyen konusu ise kaşıntının en önemli düşmanıdır. Koltuk altlarına yeteri kadar hijyen sağlayanlar kaşıntı probleminin önüne geçebilir. Problem terleme ve alerjiden kaynaklı ise bu sorun uzun sürmeyecektir.

Ancak hijyen kuralına uyan ve alerjik problemi olmayan kişiler kaşıntılarının sebebini araştırmak için mutlaka uzman doktora görünmeleri gerekir. Yaz sıcağında aşırı terleyenler, bol hava alan pamuklu kıyafetlerden faydalanmalıdır. Terlemenin yaşanmaması için çeşitli ürünlerinde kullanılmasında sakınca yoktur.

Koltuk Altı Kaşıntısı Tedavisi Nedir?

Koltuk altında yaşanan kaşıntının tedavisi için pek çok önemli yöntem bulunuyor. Yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Mantar kremleri,
  • Terleme karşıtı losyonlar,
  • Antibakteriyel sabunlar,
  • Hidrokortizon kremler,
  • Kalamin losyonlar,

Bu yöntemler kişinin gerekli olan tedavisine göre seçilir. Tüm bu yöntemlerden sonra kaşıntı devam ediyor ise mutlaka uzman doktora gidilmelidir. Tüm bunların dışında lenfoma ve meme kanseri gibi belirtilerde aynı şekilde koltuk altı kaşıntısı şeklinde görülür. Buna bağlı olarak muhakkak en yakın zamanda doktordan randevu alınmalıdır.