Günlük hayatta basit bir sorun olarak karşımıza çıkan ve önemsemeden sadece kendimizi kaşıyarak devam ettiğimiz bir belirti olan kaşıntı, aslında göründüğü kadar basit bir sorun değildir. Çoğu kişinin önemsemediği ve sadece kendini kaşıyarak ortadan kaldırdığı bir belirti olarak görülse de, kaşıntının altında yatan bazı sebepler hiç beklemeden doktora başvurmanızı gerektirebilir. Bilinenin aksine kaşıntı yalnızca basit bir semptom değil, aynı zamanda bazı ciddi hastalıkların da habercisidir.

Kaşıntı Nedir?

Çoğu zaman elimizin uzanamadığı yerde oluşan ve bazen de bir bölgede karşımıza çıkarak ısrarla geçmek bilmeyen rahatsızlık hissine kaşıntı deriz. Kaşımadığınız zaman daha şiddetli şekilde devam eden bu durum, bazen yalnızca anlık bir rahatsızlıkken bazen ise çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çoğu zaman deri hastalıklarının ortak belirtisi olarak karşımıza çıkan kaşıntı, deri altında yer alan yapılarda hissedilen rahatsızlık hissi ile ortaya çıkar. Kaşıdığınız zaman geçmesi ve iz bırakmaması halinde herhangi bir sorun teşkil etmeyen kaşıntı hissini yaşayıp da kendinizi kaşıdığınızda bu semptom bitmiyorsa ya da ciltte kızarıklık hissine neden oluyorsa, bu durum daha ciddi bir hastalığı işaret ediyor olabilir.

Kaşıntıyı Sakın İhmal Etmeyin

Kaşıntı aslında pek çok hastalıkla karşımıza çıkan semptomlardan biridir. Günlük hayatta deri kuruması ya da alerjenler nedeni ile karşı karşıya kalabileceğimiz kaşıntı, aynı zamanda başta deri hastalıkları olmak üzere birçok farklı hastalığın belirtisi olarak da meydana gelebilir. Bu durumlarda ise öncelikli olarak doktor muayenesi gerekmektedir. Erken teşhis ile önüne geçilebilecek hastalıkları yalnızca “kaşıntı” diyerek ihmal etmeyin. İşte kaşıntının altında yatan bazı ciddi hastalıklar:

Deri Hastalıkları

Deri altında zararlı yapı oluşumu ya da derinin sağlıklı yapısını koruyamaması sonucunda ortaya çıkan bazıları alerjen, bazıları sistemsel olan deri hastalıklarında kaşıntı, ortak bir belirtidir. Ciltte daha çok egzama ve uyuz gibi hastalıkların belirtisi olarak görülen kaşıntı, çoğu zaman bu hastalıkların neden olduğu halde bilinmeyen bir belirtisidir. Geçmeyen ve özellikle geceleri uyku sorunlarına neden olan kaşıntılar, genel olarak deri hastalıklarına işaret eder.

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğerde meydana gelen bazı hastalıklar da deride kaşıntıya neden olabilir. Siroz, pankreas hastalığı, hepatit ve karaciğer kanseri gibi hastalıkların erken dönemlerinde kaşıntı bir belirti olarak karşımıza çıkar. Karaciğer kaynaklı kaşıntı, gündüzleri daha şiddetli olurken gece şiddetini kaybeder. Aynı zamanda yaz aylarında daha sakin olan bu kaşıntı türü, kış aylarında şiddetlenerek ortaya çıkar. Kaşıntı giderici ilaçlar bu kaşıntıyı geçirmez ve karaciğer sebepli kaşıntılar genel olarak sırt bölgesinde meydana gelir.

İLGİLİ MAKALE  Bacak arası kaşıntıları için doğal çözümler

Diyabet

Diyabet hastalıklarında erken dönemlerde kaşıntılar meydana gelir. Hatta bazı tanılarda tanı konulmadan önce kaşıntı belirtisine rastlanmaktadır. Deriyi kurutan diyabet, kaşıntıya neden olmaktadır. Kan şekeri seviyelerinin normal sınıra getirilmesi ile kaşıntı azalarak kaybolur. Diyabet sebepli kaşıntıya aynı zamanda deri mantar ve enfeksiyonları da eşlik eder. Geçmeyen ya da tekrar eden mantar, enfeksiyon gibi şikayetlerde diyabet riski araştırılmalıdır.

Tiroit Hormonu Hastalıkları

Kaşıntının en önemli nedenlerinden biri, tiroit antikorlarıdır. Tiroit bezleri tarafından salgılanan tiroit hormonundan dolayı meydana gelen hastalıklar kaşıntıya neden olabilir. Hastalığın tedavi edilmesi ile kaşıntı şikayeti de ortadan kalkar.

Sinir Sistemi Hastalıkları

Kaşıntıya neden olan bir başka hastalık türü ise sinir sistemi hastalıklarıdır. Sinir lifleri ve beyinde meydana gelen hasar sonucunda vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler meydana gelir. Sinir sistemine bağlı kaşıntı, felç ya da inme gibi hastalıkların habercisi olabildiği gibi herpes enfeksiyonu da kaşıntıya yol açar. Bazı durumlarda beyin tümörünün de kaşıntı belirtisi ile ortaya çıktığı görülmektedir.

Kanser

Bazı kan hastalıklarının bulgularında ilk belirti olarak kaşıntı meydana geldiği görülmektedir. Bu kan hastalıklarının yol açtığı kanser gibi ciddi hastalıklar da bu nedenle kaşıntı belirtisini ortaya çıkarır. Vücutta deri lenfoması geçmeyen kaşıntı ile başlar. Aynı zamanda egzama ile birlikte gelen ve tedaviye yanıt vermeyen kaşıntı şikayeti, lösemi riski taşımaktadır.

Sonuç

Kaşıntı, genellikle günlük yaşamda basit bir rahatsızlık olarak görülse de, aslında birçok ciddi hastalığın habercisi olabilir. Kaşıntının altında yatan nedenleri göz ardı etmemek ve gerektiğinde uzman bir doktora başvurmak, erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşımaktadır. Kaşıntıyı sadece bir rahatsızlık olarak görmeyip, vücudun bize verdiği bir sinyal olarak değerlendirmeli ve sağlığımızı ihmal etmemeliyiz.