Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber karpuz tüketimi bir hayli artışa geçti. Karpuz, soğuk ve sulu yapısı ile insanların yaz mevsimlerinde sürekli olarak tükettiği karpuzun kabuklarını atıyoruz. Ancak karpuz kabukları, oldukça efektif bir şekilde değerlendirilebiliyor. Bu yazımızda sizlere karpuz kabuklarının nasıl değerlendirilebileceğinden bahsettik.
Karpuz kabukları nasıl değerlendirilebilir?
Karpuz kabuklarını en efektif bir şekilde değelendirebilmek için reçel yapabilirsiniz. Oldukça lezzetli bir reçel çeşidi olan karpuz kabuğu reçeli, kolay yapımı ile beraber kahvaltı sofralarınızı süsleyecek. karpuz kabuğu reçeli yapmak için şu malzemelere ihtiyaç duyacaksınız:
- 6 ya da 7 dilim karpuz kabuğu
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 3,5su bardağı su
- 2 veya 3 damla limon suyu
- 4 ya da 5 adet karanfil
- 1 paket kabartma tozu
- 1 litre su
- 1 avuç nar çiçeği
Karpuz kabuğu reçeli yapmak için öncelikle hazırlamış odluğunuz karpuz kabuklarını güzel bir şekilde yıkayın ve pembe yerlerini iyice temizleyin. Ardından da temizlemiş olduğunuz karpuz kabuklarını küp şeklinde doğrayın. Ancak küp şeklinde doğramadan önce karpuz kabuklarının sert kısımlarını bir salata soyucu yardımı ile alın. Daha sonra küp şeklinde doğramış olduğunuz karpuz kabuklarının üzerine kabartma tozu ile karıştırdığınız suyu dökün. Ardından karpuz kabuklarınızı koyduğunuz kabın üzerini streç film ile kapatın ve bir gece kadar buzdolabında bekletin. karpuz kabuklarını beklettikten sonra ise suyunu sözün ve tekrardan su ekleyip kaynatmaya başlayın. Suyunuz kaynadıktan sonra ise tekrardan süzün ve bu işlemi tekrardan yapın. Karpuz kabuklarınızı güzel bir şekilde süzdükten sonra ise tencereye şekerli su ekleyin ve kaynatın. Ardından da karpuz kabuklarınızı da tencereye atın. Fakat şerbetinizin biraz koyulaşmasını bekleyin. Kapuz kabuklarınızı ekledikten sonra ise reçele renk vermesi için biraz nar çiçeği, aroma vermesi için de bir miktar karanfil ekleyin. Karpuz kabuklarını bu şekilde kaynattığınızda reçeliniz hazır olacaktır. Ancak kıvamı tam istediğiniz gibi olmadıysa, reçelinizi biraz daha kaynatabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Karpuz kabuğu sadece reçel yapmak için değil, aynı zamanda turşu yapmak için de kullanılabilmektedir. Ayrıca salatalık gibi sulu bir besin olan karpuz kabuğu direkt olarak da tüketilebilir ki bu tüketim şekli, karpuz kabuğunun en sağlıklı tüketim şeklidir. Ayrıca karpuz suyu hazırlarken sadece karpuzun kendisi değil, aynı zamanda vitaminleri nedeni ile karpuzun kabuğu da rondodan geçirilip kullanılabilmektedir. Bütün bunlara ek olarak evde doğal cilt bakımı yapan kişiler için karpuz kabuğu kullanmak, oldukça iyi olacaktır. Çünkü karpuz kabuğu, cilt maskesi olarak kullanıldığında, ciltte bulunan bütün gözeneklerin açılmasını ve bu gözeneklerin derinlemesine temizlenmesini sağlıyor. Cildin sebum dengesini de düzenleyebilen karpuz kabuğu maskesi, cildinizde oluşan sivilce ve akne gibi sorunların da önüne geçektedir. Ayrıca yağlı ciltlerin yağ dengesini düzenliyor. Bütün bunlara ek olarak karpuz kabuğu, C vitamini içermektedir. Bu sayede yaz mevsiminde yaşanan salgın hastalıklara karşı çok daha dirençli olabilirsiniz. Eğer sağlık açısından karpuz kabuğu tüketmek istiyorsanız, direkt olarak tüketmeniz her zaman için daha sağlıklı olacaktır.