Vücudumuz belli durumlarda bize sinyaller gönderir. Ve böylelikle bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamamızı sağlar. Bu durumlarda doktorumuza başvurabilir, doğal çözümler arayabilir ya da bu sesi duymazdan gelebiliriz. Tıbbın gücüne her zaman inanmak ve doktorların tavsiye ettikleri tedavi yöntemlerini uygulamak birinci önceliğimiz olmalı iken aynı zamanda doğal çözümlere başvurmak da bu tedaviyi destekleyecek nitelikler taşır. Bu sesi duymazdan gelmeyerek vücudumuzdaki en önemli organlardan olan karaciğerimizin yağlanmasını önlemek ve düzenli çalışmasını sağlamak gerektiğinde ise başvurabileceğimiz altın değerinde besinler doğada mevcut.

Karaciğer yağlanması neden olur?

Karaciğer, insan vücudundaki en büyük ikinci organdır. Yiyecek ve içeceklerden gelen besinlerin işlenmesine yardımcı olur ve kandaki zehirli maddeleri süzerek kanı temizler. Ancak karaciğerde çok fazla ya bulunması karaciğere zarar verebilecek ve yara dokusu oluşturabilecek şekilde karaciğer iltihaplanmasına neden olabilir. Daha ilerlemesi halinde bu iltihap yara dokularının büyümesine ve karaciğer yetmezliğine sebep olur. Karaciğer yağlanması ise vücut çok fazla yağ ürettiğinde ya da ürettiği yağı etkili bir şekilde işleyip eritemediğinde gelişir. Fazla yağ karaciğer hücrelerinde depolanır ve karaciğer yağlanmasına neden olur. Karaciğer yağlanması iki tür ana sebepten oluşabilir. Bunlardan ilki aşırı alkol tüketimi sonucunda oluşan karaciğer yağlanmasıdır. Alkolde bulunan amonyak gibi zararlı maddeler karaciğer dışında bir yerde süzülemeyeceği için burada depolanır. Bu tip yağlanmalar ilerleyerek siroz gibi hastalıklara neden olabilir. daha seyrek görülmekle birlikte karaciğer yağlanması obezite, yüksek kan şekeri basıncı, trigliseritler başta olmak üzere yuüksek yağ ve insülin direnci gibi nedenlerden dolayı yaşanabilir.

Belirtileri

Karaciğer yağlanması ve devamında ise siroza yakalanma gibi risklerin varlığını anlamamıza yarayan belirtiler ise şu şekilde:

  • İştah kaybı
  • Aşırı hızlı kilo kaybı
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Burun kanaması
  • Sarı cilt ve gözler
  • Cildin altında görülen ağ benzeri damar grupları
  • Karın ağrısı ve karın şişmesi
  • Bacaklarda şişme
  • Kafa karışıklığı artışı

Karaciğere iyi gelen besinler

Her şeyin olduğu gibi karaciğer yağlanmasının da önüne geçebilecek sağlıklı yöntemler doğada mevcut. İşte karaciğere iyi gelen ve çalışmasını düzenleyen 7 mucizevi besin:

İLGİLİ MAKALE  Egzamayı tetikleyen 'bu besinleri' asla tüketmeyin!

  • Enginar: Enginarın yapısında bulunan ‘ciarin’ isimli bileşen safra kesesi ve karaciğerin çalışmasını düzenleyerek karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinlerin başında bulunmasını sağlıyor. Aynı zamanda enginar A, B ve C vitaminleri açısından zenginliği ile de sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yardım ediyor.
  • Kahve: Karaciğeri çoktan yağlanmaya başlamış bireylerde dahi hastalığın ilerleyişini önleyici rol oynadığı görülen kahve, zararlı serbest radikalleri nötralize ederek karaciğer yağlanmasının önüne geçer. Aynı zamanda iltihabı önleyici özelliği bulunan kahve karaciğerde iltihap birikmesini engeller ve yağ yakımını hızlandırır.
  • Yeşil Çay: Yeşil çay, sağlık üzerindeki olumlu etkileri açısından birçok araştırmaya konu olmuş ve hepsi de kanıtlanmış faydaları ile karşımıza çıkan bir besin. Özellikle alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında hastalığın ilerleyişini yavaşlatma etkisi olan yeşil çay yüksek bir antioksidan kaynağı olmasıyla da oksidatif stresi azaltarak karaciğer kanseri de dahil bir çok kanser türüyle savaşmaya yardım ediyor.
  • Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olarak yüzyıllardan beri tüketilen sarımsak, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğe sahip olması sayesinde karaciğer iltihaplanmasını önler. Bunun yanı sıra hepatit veya safra kesesi iltihabı gibi hastalıklarda iltihabın dindirilmesine yardımcı olur ve karaciğerin zarar görmesini engeller.
  • Kuşkonmaz: Her ne kadar ülkemizde tüketimi çok yaygın olmasa da kuşkonmaz, karaciğer sağlığı açısından oldukça önemli bir besindir. Özellikle mevsiminde ve taze olarak tüketilen kuşkonmaz, karaciğer fonksiyonlarını düzenler ve yaralanmalara karşı karaciğeri korur. Diüretik yapıya sahip olan kuşkonmaz vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur ve böbrek ile karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Üzüm: Karaciğer dostu olan bir başka besin olarak üzüm sayılabilir. Özellikle kırmızı ve mor çeşitlerinde resveratrol adlı bir bileşeni barındırır. Çok güçlü bir antioksidan olan resveratrol; karaciğer iltihabı başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Üzümün meyvesi kadar çekirdeği de nu etkilere sahiptir. Özellikle siyah üzüm çekirdeği karaciğer sağlığı için önemlidir.
  • Yer fıstığı: Yer fıstığı, karaciğer sağlığı açısından önemli bir bileşen olan kolin bakımından zengin bir besindir. E vitamini ve çeşitli mineralleri önemli ölçüde içermesinden dolayı karaciğeri kansere ve enfeksiyonlara karşı korur, normal işlevlerini destekler. Yer fıstığının yanı sıra ay çekirdeği ve fındık gibi kuruyemişler de karaciğer sağlığı açısından faydalı olmakla birlikte, yağ oranalrı yüksek olan kuruyemişleri dozunda tüketmek gerekiyor.