Özellikle kilo vermek isteyen insanlar ya da diyabet hastası olan insanlar meyve tüketirken, dikkat etmelidir. Fazla yenilen meyve herkes için zararlı etkiler açabilmektedir. Birbirinden çeşitli meyvelerle zengin Türkiye’de insanların tükettiği meyveler kaç kalori? Hangi meyveyi ne zaman tüketmeliyiz? Tüm bu soruların cevabı haberimizin detayında…
Hangi meyve kaç kalori?
Mevsiminde tüketilen meyveler, vücudumuza adeta şifa kaynağı olurken fazla tüketilmesi sonucunda bir takım hastalıkları tetikleyebilmektedir. Doğal şeker açısından zengin olan meyveler, beynin yenilenmesine ve daha aktif çalışmasına yardımcı olur. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan meyveler aynı zamanda lif kaynağıdır. Lif açısından zengin olmaları, sindirim sistemi için çok önemlidir. Sindirim sistemini düzene sokarken, sertleşen dışkının da yumuşamasını sağlar. Porsiyon kontrolü yapılarak tüketilen meyveler vücudumuzun canlanmasını sağlar. İşte şifa kaynağı olan o meyvelerin kalorileri?
Kiraz; 100 gr kirazda %91 Karbonhidrat %6 Protein %3 Yağ bulunur.
Ağrı kesici özelliği bulunan kiraz, vücuttaki zehri temizlerken büyük bir antioksidan deposudur. Nikotin maddesinin vücuttan atılmasını sağlar. Böbreklerin taş yapmasını önleyerek, böbrek sağlığını büyük ölçüde etkiler. Kabızlık ve şişkinlik problemi yaşayanlar için bir numaralı şifa kaynağıdır. Ödemin atılmasına yardımcı olur. Enfeksiyonla mücadele ederek, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Üzüm; 100 gr %95 Karbonhidrat %4 Protein %1 Yağ bulunur.
Küçük bir salkım üzüm, böbreklerin çalışmasını sağlar. Kalp atışını düzenler ve karaciğeri temizlemeye yarar. Kanser olmaya neden olan maddelerin büyümesini önler. Sağlıklı lif bileşenleri sayesinde, sindirim sisteminin düzenlemesine yardımcı olur. Kabızlık ve şişkinliğin geçmesine yardımcı olur.
Şeftali; 1 adet şeftali ortalama 42 kalori
Ortalama boydaki bir şeftalinin tüketimi vücudumuz için oldukça önemlidir. Kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Sindirim çalışmasına yardımcı olurken hazımsızlığı önler. İdrar söktürücü olmasının yanı sıra, safra kesesinin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
İncir; Orta boyda incir ortalama 65 gr dır ve %93 Karbonhidrat %4 Protein %4 Yağ bulunur.
C,B3, B6, B2, K vitaminlerince zengin olan incir, bağırsakların çalışmasında çok etkilidir. Kemiklerin gelişmesine yardımcı olurken, cinsel gücü arttırır. Yüksek kan basıncının dengelemesine yardımcı olur. Kanserle mücadele eder.
Muz; Orta boy muz %93 Karbonhidrat %4 Protein %3 Yağ içerir.
Lif açısından en zengin meyveler arasında olan muz, B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerini içerir. Spor yapan insanların vazgeçilmezi olan muz, uyku düzenini dengelemeye yardımcı olur. Yorgunluğa iyi gelen muz, migren ağrısına iyi gelir.
Kivi; Küçük boy bir kivide %91 Karbonhidrat %2 Protein %8 Yağ bulunur.
C vitaminince bolca zengin olan kivi, bağırsakların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kivinin bitkisel yapısı, DNA’nın korumasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği vardır, kolon kanseri riskini azaltır.
Vişne; 100 gr vişnede %89 Karbonhidrat %4 Protein %7 Yağ bulunur.
Kiraz oranına göre, vişne de daha az şeker bulunur. Yüksek ateşe iyi gelir. Vücudun susuzluğuna iyi gelir.
Elma; Orta büyüklükte bir elmada %95 Karbonhidrat %2 Protein %3 Yağ bulunur.
Kalp ritmine ve safra taşlarını, diyabeti önlemek için birebirdir. Midede oluşan hazımsızlığa iyi gelir. Güç verir, diş sağlığı ve cilt bakımında önemli etkileri vardır. Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir. Kan şekerini kontrol altında tutmaya yarayan elma, uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsaklarda oluşan parazitle mücadele eder. Romatizma ve gut hastalığı için birebirdir.
Portakal; Orta büyüklükte bir portakal %90 Karbonhidrat %6 Protein %4 Yağ içerir.
Lif açısından zengin meyveler arasında yer alan portakal, Vitamin A, Vitamin C, Thiamin (B1), Folat, Potasyum, Kalsiyum gibi vitaminlerce zengindir. C vitamini deposu, Soğuk algınlığı ve gribe karşı korumacıdır. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. İçerdiği potasyum sayesinde cildin kuruyup dökülmesine karşı korur.