Kaktüs deyince akla ilk önce çöl gelmektedir. Ancak kaktüslerin anavatanı Amerika ve çevresindeki adalardır. En çok kaktüs türü Meksika’da bulunmaktadır. Kaktüs bitkisinin doğada 5000 türü bulunmaktadır. Kaktüsler çok suya ihtiyaç duymadan sıcak ve soğuğa dayanıklı bir şekilde yaşayabilirler. Bu nedenle uzun ömürlü bitkilerdir. Uygun koşullar sağlanan bir kaktüs 150 ila 200 yıl arasında yaşayabilir. Genelde zahmetsiz ve suya dayanıklı olduğu için hemen hemen her yerde yetişen ve faydası çok olan bir bitkidir. Diğer bitkiler kadar fazla bakım istemez ve zahmetsizdir. Tabi bu hiç bakım yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Kaktüsler gerek görüntüleriyle gerekse dikenleriyle insanların dikkatini çeken bir bitkidir. Çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydaların başında radyasyonu engellemek geldiği için son zamanlarda iş yerlerinde, evlerin balkonlarında ve daha bir sürü yerde kaktüslere sıkça rastlanmaktadır. Kısaca faydalarını maddeler halinde özetlemek gerekirse;

  • Radyasyonu emer.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Kilo vermeye yardımcıdır.
  • Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar.
  • Beyin gelişimine büyük katkısı vardır.
  • Kolestrolü düşürür.
  • Kansere karşıdır.

Kaktüs bitkisinin faydalarını saymakla bitiremeyiz

Sağlıktan radyasyona kadar çok geniş bir yelpazede insanlara fayda sağlayan bir bitkidir. Diğer bitkilere nazaran yetişmesi, bakımı, masrafları, tükettiği su miktarı daha azdır. Kaktüsler yılın belli dönemlerinde biraz bakım ister. Onun haricinde pek bakıma ihtiyaç duymazlar. Gövdelerinde biriktirdikleri su sayesinde nerede olurlarsa olsunlar kendilerini besleyebilen bitkilerdir. Doğadaki vahşi hayvanlardan korunmak için de dikenlerini kullanırlar. Bu sayede kaktüsler zarar görmeden yaşamlarına devam ederler. Suyun çok az olduğu bölgelerde özellikle çöllerde kökleri sayesinde suya ulaşmaya çalışırlar. Kaktüslerin kökleri oldukça gelişmiş ve çok uzun olabilmektedir.

Evinizde kaktüs beslemek için bazı konularda dikkatli olmalısınız. Kaktüsler her ne kadar zahmetsiz kendi başlarına yetebilen bitkiler olsa da bazı konularda bizlerin bilinçli hareket etmesinde çok büyük faydalar vardır. Kaktüsler bol güneşe ihtiyaç duydukları için kaktüsleri güneşin bol olduğu yerlerde yetiştirmek en doğrusu olacaktır. Bunun haricinde kaktüsler yüksek ısıya ve soğuğa dayanıklı bitkilerdir. Ancak yazın 40 derecenin üzerindeki sıcaklıkta büyüme durur ve bitkinin gelişimi yavaşalar. Kışları ise sıcaklık -15 derecenin altına düşmemeli ve sulanmamalıdır. Kaktüsün daha hızlı gelişmesi için kullanılan toprakta çok önem arz etmektedir. Toprak kireçsiz ve suyu köklere rahat bir şekilde geçirecek yapıda olması gerekmektedir. Özellikle kumlu topraklar tercih edilmektedir. Kaktüsler fazla su istemeyen bitkilerdir. Bu nedenle sadece toprağın yüzeyi değil içinin de kuruduğuna emin olunca su verilmelidir. Sulama işlemini sıcak ve güneşli havalarda bol su ile yapabilir. Çünkü suya en fazla bu havalarda ihtiyaç duymaktadır. Havasız ortamlar yerine kaktüsün daha fazla hava alabileceği balkonlarda ve ya pencere diplerinde yetiştirilmesi çok önemlidir. Bu mümkün değilse kaktüsün bulunduğu kapalı ortam sık sık havalandırılmalıdır. Bu kriterlere dikkat edildiği takdirde kaktüs daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişip büyüyecektir.

İLGİLİ MAKALE  Hem evinizi 'güzelleştiren' hem de 'sağlığınıza iyi gelecek' bitkiler

Kaktüsler çiçek açar mı?

Peki, kaktüsler de diğer bitkiler gibi çiçek açar mı? Elbette açar. Kaktüsler senede sadece bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3 ile 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar. Kaktüsler çiçek açmadan önce tomurcuklanarak çiçek açacağını belli eder. Açan bu çiçekleri dökülmemeleri için dokunmamaya dikkat edilmelidir.