Kabızlık en sinir bozucu sindirim rahatsızlıklarından biridir. Kabız olan kişi dakikalarca lavaboya mahkum olabilmekte. Kabızlık kalıtsal olabildiği gibi, daha sonradan da meydana gelebilmektedir. Kabızlık, genellikle tek türde yemek yemekten kaynaklanmaktadır. Yoğun iş temposunda yaşayan kişiler, genellikle öğle yemeklerini hızlıca yemek için “fast food” diye adlandırdığımız besinleri tüketmekteler. Sürekli aynı türdeki besin tüketimi, bağırsak tembelliğine yol açmaktadır. Bu yüzden fazla çalışmayan bağırsak yüzünden, kabızlık rahatsızlığı meydana gelmektedir.

Kabızlık nedir?

Kabızlık dışkılama zamanının çok az olması, dışkılama süresinin ise çok fazla sürmesidir. Genellikle haftada 2 defa büyük abdeste çıkan kişiler, büyük ihtimal kabızlık rahatsızlığı geçirmektedir. Kabızlık yaşayan kişiler, büyük abdestlerini yaparken çok uzun süreler lavaboda zaman geçirmektedir. Çünkü bu kişilerin dışkıları daha katı olacaktır. Bu yüzden dışkılama esnasında zorlanan bu kişiler, anüs kısmında ağrılar yaşamaktadır.

Kabılıkla beraber kişilerde başka belirtiler de meydana gelir. Bu belirtilerden ilk ise dışkıda sertliktir. bunun dışında ise iştahsızlık, karın ağrısı, karında şişliktir. Kabızlık, sindirimin yavaş olduğu bir durum olduğu için kişiler genellikle iştahsızlık yaşar. Ayrıca yavaş sindirim de karnımızın şişmesine neden olmaktadır.

Kabızlığa yakalanmamak için genellikle probiyotik besinler tüketilmelidir. Probiyotik besinler, bağırsakların daha hızlı ve daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Bu sayede kabızlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca lifli besinlerin sindirimi çok kolaydır. Bununla beraber lifli besinler de tıpkı probiyotikler gibi bağırsakların verimli çalışmasını sağlamaktadır.

Konstipasyon (Kabızlık hali), bağırsak hareketlerinin normale göre azalması anlamına gelir. Bağırsak fonksiyonu, normal olarak bireyden bireye farklılık gösterir. Bir kişi için günde 3 defa dışkılama normal iken başka birisi için haftada 3 defa dışkılama normal sayılabilir. Tanım olarak kabızlık dışkılama işleminin haftada 2 yada daha az olmasına denir. Bazı insanlar kabızlığın anlamını dışkılama güçlüğü veya sert dışkı diye kabul ederler. Bu yanlış bir inanıştır.

Kabızlığa iyi gelecek besinler nelerdir?

Kabızlığa iyi gelen besinlerin başında meyveler gelmektedir. Çünkü meyveler, yüksek oranda lif içermektedir. Bu sayede düzenli meyve tüketimi, kabızlık gibi sindirim sorunlarının önüne geçecektir. Et tüketimi oldukça önemlidir. Fakat kırmızı et yerine daha çok beyaz et ve balık eti yenmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Çünkü kırmızı et içerisinde bulunan bileşenler, bağırsakların daha yavaş çalışmasını sağlamakta. Ama beyaz et ve balık eti, sindirim sistemini yavaşlatıcak herhangi bir bileşen içermemektedir.

İLGİLİ MAKALE  Turşuyu bir de böyle tüketin! Sağlıklı bağırsaklar, kabızlığa son (Kaynak: izlehaber.com)

Kabızlığın geçmesi için metabolizmanızın hızlanması gerekmektedir. Bunun en kolay yolu, her sabah kalktığınızda su içmeniz. Her sabah su içmek, vücudumuzun metabolizma hızını arttıracaktır. Hızlanan metabolizma, bağırsakların ve diğer sindirim sistemi organlarının daha yüksek hızda ve daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Eğer besin artıkları kalınbağırsaklar içinde yeterli bir hızla ilerleyerek, rektuma doğru gönderilmezlerse, uzun süre kolonlar içinde kalarak fazla miktarda suyun kalınbağırsaklar tarafından emilmesine, böylece de dışkının sertleşmesine yol açacaklardır

 

Yoğurt, probiyotik bir besindir. Genellikle akşam yatmadan önce yememiz gereken yoğurt, daha konforlu bir uyku sağlamaktadır. Fakat sabah uyandığınızda tuvalete çıkma isteği ile uyanacaksınız. Bunun sebebi, probiyotik olan yoğurdun bağırsaklarımızı uyku süresince çalıştırması. Yoğurt, sindirim sistemini düzenleyen en önemli besinlerden biridir.

Yemeklerinizde sıvı yağ yerine daha çok zeytinyağı kullanmanızı öneririz. Çünkü zeytinyağı, bağırsakların rahatlamasına ve daha verimli çalışmasına neden olacaktır. Zeytinyağının içindeki maddeler antioksidandır. Bu yüzden tıkanan damarlarımızı açmaktadır. Zeytinyağının antioksidan olması sadece tıkanan damarları değil, tıkanmış veya düğümlenmiş bağırsakların açılmasını ya da çözülmesini sağlamaktadır. Bağırsak düğümlenmesi çok tehlikeli bir hastalıktır. Genellikle kabızlık rahatsızlığı ile hastaneye giden kişilerin bağırsak düğümlenmesi yaşadığı tespit edilmiştir.

Ispanak, kereviz, brokoli gibi yeşil renkteki sebzeler, lif bakımından yüksektir. Bu besinleri her gün tüketmek, bağırsağınızdaki çalışma hızlarını arttıracaktır. Ayrıca lifli besinlerin sindirimi kolaydır. Bu sayede bağırsaklarınız yorulmaz ve kalori bakımından düşük olan lifli besinler, kilo vermenizde yardımcı olurlar.

Kabızlıktan yakınan hastalar, dışkılama sırasında aşırı derecede ıkındıklarından, hemoroid riskiyle daha fazla karşı karşıyadırlar. Sıklıkla da kabızlık ve hemoroit bir arada görülür.