Rezene, sarı çiçekleri olan ve meyan köküne benzer bir tada sahip bir bitkidir. Rezene, Absinthe ve diş macunu gibi likörlerin ana bileşenidir. Ayrıca gıda lezzetlendiricisidir. Rezene bitkisinin tüm kısımları, çiçekler, soğan ve tohumlar dahil olmak üzere yeme-içmede ve bazı tıbbi ürünlerin üretiminde kullanılabilir. Vitamin ve mineral kaynağı olarak zengindir. Uzmanlar düzenli kullanımda iştahı kontrol altına aldığı ve zayıflamaya yardımcı olduğunu açıkladı.

Demlendiğinde antioksidan vazifesi gören rezene emzirme dönemlerinin vazgeçilmezi ve aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıcı özelliği var. Hamilelerde rezene çayı tüketiminin güvenliği ise hala tartışılan konular arasında yer alıyor.

Rezene; havuç, maydanoz, kereviz ve dereotu ile yakın akraba olan rezene bitkisi gıda ve tıpta birçok geleneksel kullanıma sahiptir. Rezenenin kurutulan soğan ve yaprak kısımları yemeklerde, tohumları ise rezene çayında ve baharat olarak tüketilir.

Antik çağlardan beri kullanılan rezene, Romalılarda bir başarı sembolüydü ve oyunlarda galipleri taçlandırmak için rezene yaprakları kullanılmaktaydı. Bitki rezene ve floransa olmak üzere iki ana rezene türü mevcuttur. Her iki rezene türü de farklı anason veya meyan kökü aromasına sahiptir. Rezene türleri için hasat koşulları farklıdır. Şöyle ki bitki rezene, sadece yaprakları kesilerek ihtiyaca göre hasat edilebilir. Yaprakları kurutulabilir ve daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir. Tohumlar için ise bitkinin çiçek açması beklenmelidir. Çiçeklerin rengi kahverengiye döndüğünde tohum hasatı gerçekleştirilebilir. Floransa rezene ise soğanları tenis topu boyutuna geldiğinde hasat edilir. Ampul kazılır, kökler ve üst kısmı kesilir. Ampuller serin bir yerde birkaç hafta saklanabilir.

Rezene bitkisi 3 ila 5 metre boyunda büyüyebilir. Yaprakları tüylü ve dereotuna benzerdir ve tüm parçaları yenilebilir. Rezene tohumları ayrıca fırınlanmış ürünlerde, içeceklerde ve tatlılarda da kullanılır. Rezene soğanı iyi bir lif, potasyum, manganez ve C vitamini kaynağıdır. Ayrıca kalsiyum, demir, folat ve antioksidanlar lutein ve zeaksantin içerir.

Rezene nasıl tüketilir?

Rezene çayı demlenerek tüketilebilir. Rezene çayı ülkemizde rezenenin en yaygın kullanımlardandır. Ballarda veya şuruplarda ve kapsüller aracılığıyla kullanılabilir. Rezene yağ olarak kullanılabilir.Rezene yağı; çaya, çorbalara veya soslara lezzet katmak için az miktarda kullanılabilir.  Rezene yağı bunlarla birlikte kozmetikte ve kokularda da kullanılabilir. Tek başına çiğ olarak ya da bazı yemeklerde baharat olarak tüketilebilir. Özellikle salatalarda ve çorbalarda taze bir bitki olarak veya garnitür olarak kullanılabilir.

İLGİLİ MAKALE  45 günde yatarak nasıl 15 kilo verilir? Rezene çayının faydaları (Kaynak: izlehaber.com)

Rezenenin bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Adet kramplarının azalmasına yardımcı olabilir
  • Antibakteriyel özelliklere sahiptir
  • Kardiyovasküler faydalara sahiptir
  • Rezene çayı uyku kalitesinin artmasına yardımcı olabilir
  • Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir
  • Rezene irritabl bağırsak sendromuna karşı korumaya yardımcı olabilir
  • Anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olabilir
  • Rezene tohumları göz sağlığına iyi gelir
  • Glokom ve katarakt gibi diğer göz rahatsızlıklarının tedavisine de yardımcı olabileceğini gösterir.
  • Rezene diş çürüklerine karşı koruma sağlayabilir
  • Rezene cilde iyi gelir
  • Rezenenin düzenli tüketimi selenyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller sağlar.
  • Rezene tohumları ayrıca kızarıklık ve kuruluk gibi diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olan çeşitli ayurvedik özellikler sunar.Rezene tohumları kilo vermeye yardımcı olabilir.
  • Rezene çayı, vücuttaki toksinleri ve diğer zararlı sıvıları temizlemeye yardımcı olacak idrar söktürücü özelliklere sahiptir.
  • Rezene çayı mide yanmasına iyi gelebilir
  • Rezenenin östrojen benzeri bileşikleri mide ekşimesi tedavisine yardımcı olma işlevine de sahiptir. Kronik olarak mide yanması şikayeti yaşayan kişiler için rezene çayından bir bardak içmek faydalıdır.