Günlük hayatın koşturmacası içerisinde hemen hemen herkesin başına gelmiştir; kredi kartı borcunu yatırmayı unutmak, anahtarları koyduğu yerde bulamamak, telefonla konuşurken bile telefonunu aramaya çalışmak, hatta hatta iki gün önce ne yaptığını unutmak… Peki bunun çözümü var mı?

Yoğun iş temposu, gergin çalışma ortamları, uykusuzluk, beslenme eksikliği gibi çeşitli sebepler yüzünden zaman zaman unutkanlık had safhaya çıkabiliyor. Aslında bunları önlemek, önüne geçmek biraz da bizim elimizde. Yeteri kadar beslenip, yaşam tarzımıza dikkat ettiğimiz takdirde bu unutkanlıkların önüne geçmek mümkün.

Özellikle evde bulabileceğiniz, yoksa bile pazarda alabileceğiniz besinlerle unutkanlığınızı iyileştirebilir, hafızanızı diriltebilir ve zinde bir beyine sahip olabilirsiniz.

Beynin iki gizli silahı

Örneğin yeşil çay, beyin sağlığında gizli silahlardan biridir. Çünkü dopamin üretimini arttırır, aynı zamanda yaşlanma karşıtıdır. Yine yumurtanın da çok önemli bir işlevi vardır ve sadece kötü kolesterolü değil,  iyi kolesterolü arttırır ve sinir sistemi için oldukça iyileştiricidir.

Peki hafızayı besleyen besinler hangileridir?

Günde bir avuç ceviz

Ceviz de iyi bir Omega-3 kaynağıdır. Ceviz tüketenlerde strese karşı tolerans daha fazla. Ceviz, beyindeki sinyalleri arttırır ve beyin hücreleri arasında yeni mesajlaşma bağlantılarını teşvik eder, biriken amiloid plaklarını ise çözünür formda tutarak Alzheimer hastalığının riskini azaltabilir. Cevizlerin amiloid birikimleri önleme potansiyeli, içerisinde bulunan polifenolik bileşiklere bağlanmaktadır. Günde bir avuç ceviz yemek bile hafızayı, konsantrasyonu ve beyninizin bilgileri işleme hızını artırmaya yardımcı olur.

Bir porsiyon sardalya

Beyin dostu balık deyince, aklınıza bir tek somon, hamsi ya da istavrit gelmemeli. Sardalya balığını “beyin gıdası” yapan tek şey Omega-3 değil. Sardalya, uskumru ve hamsi gibi küçük balıklar, kadar daha büyük balıklarda da beyni güçlendiren besinler mevcut. Araştırmalar, sardalya yağının hafızayı, dikkati, bilgi işlemeyi ve dili geliştirdiğini gösteriyor. Bir porsiyon sardalya, günlük D vitamini gereksiniminizin neredeyse yarısına sahiptir ve D vitamini, zihinsel sağlığı, hafızayı ve bilişsel sağlığı destekler.

Yaban Mersini

Yaban mersini de yine beyin fonksiyonlarını korumaya ve belleği iyileştirmeye yardımcı olan besinlerden biri. Çünkü yaban mersini içerisinde antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahip polifenolik bileşikler ile antosiyaninler vardır. Araştırmalar, yaban mersini suyu tüketen kişilerde, öğrenme ve hafıza süreçlerinin geliştiğini ve genel anlamda beyin aktivitesinin daha fazla arttığını kanıtlamıştır. Bazı hayvan çalışmaları, yaban mersini içindeki antioksidanların beyninizin zekâsı için gerekli olan alanları etkileyebileceğini de göstermiştir.

İLGİLİ MAKALE  Kahvaltınız için sağlıklı enfes bir tarif. 'Avokadolu salata' tarifi

Resveratrol

Resveratrol, üzüm, çilek, bitter çikolata ve yer fıstığı gibi gıdalarda bulunan güçlü bir antioksidandır. Anti-kanserojen, antienflamatuar ve beyin hücrelerini koruma özelliğine sahiptir. Alzheimer ve Parkinson hastalıkları gibi nörolojik hastalıklardan koruyucu etkileri vardır. Sinir hücrelerini oksidatif hasar ve toksisiteye karşı koruyarak ve sinir hücresi ölümlerini azaltarak yapar.

İzleyin: Yeşil Çayın Faydaları

Yumurta sarısı

Beyin için önerilen önemli besin öğelerinden bir tanesi, fosfatidilkolindir. Bu önemli yağ, hücre zarlarınızın en önemli parçasıdır, hücreleri çevreleyen zarın yapılışında yer alan yağdır. Bu yağ, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendiren çok önemli bir besin öğesidir. Aynı zamanda karaciğerin tamir edilmesinde ve özellikle Hepatit A, B ve C’nin iyileştirilmesinde etkilidir. Fosfatidilkolin, soya fasulyesinden elde edilebilir, ancak şu anda soya fasulyelerinin çoğu GDO’ludur. Fosfatidilkolinin en kolay elde edilebileceği kaynak yumurta sarısıdır. Eğer yumurta alerjiniz ya da bir sindirim probleminiz yoksa günde 2 yumurta tüketebilirsiniz. Yumurta kötü kolesterolü değil sadece iyi kolesterolü arttırır ve sinir sistemi için oldukça iyileştiricidir.

Lutein

Lutein, bitki bazlı kimyasallardan ve karalahana, ıspanak, pazı, marul, kırmızı sarı yeşilbiber ve yumurta sarısı gibi besinlerin oluşturduğu karotenoid ailesinin bir üyesi. Luteinin demans ve alzheimer hastalarında eksik olduğunu gösteren bazı çalışmalar var. Lutein, bilişsel işlev kaybıyla oluşan her türlü nörodejeneratif hastalığa karşı koruma sağlar.

Yeşil çay

Yeşil çay, beyin sağlığında gizli silahlardan biridir. Çünkü dopamin üretimini arttırır, aynı zamanda DNA zincirleri olarak bilinen ve insan ömrü üzerinde etkili olduğunu bildiğimiz telomerler üzerinde yaşlanma karşıtı çalışır. Sadece sıvı eksikliğini kapatarak bile, bilişsel işlevi geliştirir.

Magnezyum

Magnezyum eksikliği, beyninizde hasara neden olur. Magnezyum eksikliği olduğunda sinir hücrelerindeki mitokondriler yeterince enerji üretemezler ve beyin elde etmek istediği enerjiye sahip olamaz. Magnezyum yeterli değilse sinir ağları yoğunluğu ve sayısı azalır. Magnezyum takviyesiyle, kan beyin bariyeri tamir edilir, geçirgenlik azalır ve sinir ağı yoğunlukları arttırılır.

Çinko

Amiloid plak birikimini önlemede oldukça önemlidir. Amiloid proteinleri sinir ağları arasında birikerek iletişimi engeller ve özellikle hafıza ve öğrenme alanlarını etkileyerek Alzheimera neden olur. Çinko amiloid proteinin birikimini önler ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özellik gösterir.