Doğal gıdaların kullanıldığı tarif ve reçeteler yüzyıllardan beri birçok sağlık sorunun çözülmesinde insanlığa yardımcı olmuştur. Hatta bazılarına iksir bile denilmiş olan doğal gıdalar hastalıklara ve sağlık sorunlarına karşı kendi dönemlerinin en ünlü doktorları tarafından sıkça kullanılmıştı. Tıp tarihinde en önemli isimlerden biri olan ve tıp kitaplarında geçen doktor İbn-i Sina tarafından da tavsiye edilen baharat ise hem zihni açıyor, hem de hafızayı güçlendiriyor.
İbn-i Sina’nın reçetesinden mucize baharat
Bin yıl önce bile insanlığın sağlığında rol oynayan ve günümüzde sağlıklı hayat trendi ile tekrar gündeme gelen bazı besinler hayatımızı hem daha kolay hem de daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamamıza yardımcı oluyorlar. Bin yıl önce İbn-i Sina tarafından kullanılan baharatlar o dönemde en önemli şifa kaynakları olarak kullanılıyordu. İbn-i Sina tarafından gerçekleştirilen buluşların modern tıpta hala kullanılıyor olmasından sonra ortaya çıkan bir diğer gerçek ise, kendi döneminde İbn-i Sina’nın sürekli olarak kullandığı ve hem beyni çalıştırarak zihni açtığı hem de hafızayı güçlendirdiği bilinen hardal ise yapılan araştırmalar sonucunda insanlık için en faydalı baharatlar arasında gösterildi.
İbn-i Sina tarafından kaleme alınan ve modern tıbba yön vermeye devam eden El-Kanun Fi’t Tıbb kitabında hardalın öneminden bolca bahsediliyor. İbn-i Sina zeka ve zihin açıklığı için önerdiği hardalın aç karnına yenilmesi gerektiğini öneriyor ve aynı zamanda El-Kanun Fi’t Tıbb kitabında hardalın bronşitten göz sağlığına kadar birçok faydası olduğu yazıyor. Aynı zamanda diş ağrısını geçirmek için de z-çokça kullanılmış olan hardalın aç karnına tüketilmesi beyin hücrelerinin aktif çalışmasına katkı sağlıyor ve ilerleyen yaşlarda karşı karşıya kalına Alzheimer riskinden korunmamıza yardımcı oluyor.
Hardalın faydaları
Modern tıbbın öncülerinden olan ve bundan bin yıl önce yaşamış en önemli doktorlardan kabul edilen İbn-i Sina tarafından kaleme alınan El-Kanun Fi’t Tıbb kitabında sürekli adı geçen hardal, yapılan araştırmalar sonrasında tüm faydaları doğrulanmış bir baharat. İbn-i Sina’nın aç karnına yenilmesini önerdiği hardalın faydaları ise şu şekilde:
- Baharat olarak tüketilen hardal bağırsakları çalıştırarak hazmı kolaylaştırır.
- Boğazı temizleyen hardal antibiyotik etki göstererek balgamı önler.
- İçerdiği yüksek antioksidan değerleri ile hardal cildi temizler ve ciltte bulunan kanama, yara izlerini yok eder.
- Hardalın suyu sıkılıp kullanıldığında kulak ve diş ağrılarına iyi gelir.
- Sinüsleri açmak için hardal suyu kullanılabilir. Aynı zamanda tüketilen hardal baharatı da aynı görevi görür.
- Ezilip bal ile karıştırıldığı ve bu karışım aç karnına içildiği zaman hardal bronşite iyi gelir.
- Solunum ve sindirim yolu hastalıklarının geçirilmesini sağlar.
- Ezilip krem olarak kullanıldığı zaman uyuz gibi hastalıkların tedavisini sağlar.
- Sürme içerisine eklendiği zaman göz hastalıklarını ortadan kaldırdığı da bilinmektedir.
- Doğal bir antiseptik olan hardal iltihaplanmalara karşı da kullanılabilir.
- Enfeksiyon kapma riskine karşı kullanılan hardal vücudun temizlenmesini sağlar.
Hardal nasıl tüketilmeli?
Bundan bin yıl önce bile sağlıklı bir yaşam için kullanılan ve günümüzde sürekli olarak gündeme gelen besinler arasında yer alan hardal, genel olarak aç karnına kullanılması tavsiye edilen bir baharattır. Hardalın tüketilmesi ile sağlayacağı faydaları almak için aç karnına kullanılabileceği gibi ezilerek krem ya da toz haline getirilen baharat cilt üzerinde de kullanılabilir ve farklı doğal gıdalar ile karışım içerisinde de tercih edilebilir. Daha çok bal ile kullanılması tavsiye edilmektedir.
Zihin açıklığı için hardal tüketin
İbn-i Sina tarafından önerilen hardal zihni açan ve vücudu zararlı serbest radikallerden koruyan yapıda bir baharattır. Sinir hücrelerinin çevresinde oluşan zararlı oluşumları temizleyerek vücudu rahatlatan hardal aynı zamanda içerdiği sağlıklı yağlar ile beyni besliyor. Bu sayede de hem hafızayı güçlendiriyor hem de zihni açıyor. Aynı zamanda hardal ilerleyen yaşlarda karşı karşıya kalınan sinir ve beyin hastalıklarına karşı da koruma sağlıyor.
Hardalın yan etkileri var mı?
Hardalın yan etkileri yalnızca alerjik reaksiyon gösterme eğilimi olan bireyler için bulunmaktadır. Bunun dışında bilinen herhangi bir zararı olmayan hardalın tüketiminde aşırıya kaçılmaması halinde herhangi bir yan etkisi oluşmayacaktır. Yalnızca hardal tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta hardalın direkt olarak bünyeye alınması yerine bal gibi doğal gıdalar ile karıştırılmasıdır. Bu sayede hardal hem daha lezzetli hem de daha faydalı olacaktır.