Ramazan ayının gelmesi ile birlikte özlenen gelenekler ve bu geleneklere adanmış gıdalar da tekrar gündeme yerleşmiş durumda. Ramazan ayında en çok tüketilen gıda olan hurma ve hurmanın bereket getirdiğine inanılan çekirdeği ile ilgili ise bilinmeyen çok fazla şey var. Çoğunlukla tükettikten sonra cüzdanlara ve kasalara konularak dualar edilen ve bereket istenen bu çekirdeklerin hayatımıza tek kattığı bereket ve umut değil.

Hurma çekirdeklerini atmayın

Hurma meyvesi ve bu meyvenin Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından kullanılan ve sünnet olarak kabul edilerek her Ramazan ayı içerisinde İslam alemi tarafından kullanılan bu gıda aynı zamanda insan vücuduna sağladığı faydaları ile de bilinen ve çok kişi tarafından tercih edilen bir gıda. Hurmanın kendisi kadar çok bilinmiyor olsa da aslında hurman çekirdekleri de pek çok faydaya kapı açan gıdalar. Hurma çekirdeğini atmayarak kemik yapısını güçlendirmek için kullanabileceğiniz gibi yağını ayrıca alarak da faydalanmak mümkün.

Hurma çekirdeği kemik erimesine iyi geliyor

Hurma çekirdeklerini toz hale getirerek adeta doğal bir protein tozu halinde kullanmak ve bu sayede kemik ve kas yapısını güçlendirmek mümkün. Bu yöntemi kullanmak için yediğiniz hurmaların çekirdeklerini iyice yıkayarak dezenfekte etmeli ve ardından güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakmalısınız. Ardından kuruyan çekirdekleri tavaya alarak yağsız bir şekilde kavurmalısınız. Türk kahvesi rengine ulaşan bu çekirdekleri daha sonra mutfak robotunda çekerek toz haline getirebilirsiniz. Toz haline gelen hurma çekirdeklerini 1 bardak ılık süt içerisine 1 tatlı kaşığı atarak ya da su içerisine yine aynı miktarda karıştırarak tüketebilirsiniz. Günlük doğru tüketimi 1 bardak içeceğe katılarak olmalıdır. Toz haline getirilen hurma çekirdeklerinin kullanımı kemikleri güçlendirerek kemik erimesi hastalığına yakalanmayı ve kemik yaşlanmasını engellemesi ile biliniyor.

Yağı da tozu kadar faydalı

Hurma yağını elde etmek için ise hurmalarınızın çekirdeklerini yine iyice yıkadıktan sonra kurulamanız ve ardından iyice ezerek ayrıştırmanız gerekiyor. Bunun yerine küçük ev tipi pres makineleri de kullanabilirsiniz. Ciltte sivilce oluşumunu önlemesi ile ünlü olan bu yağ, cilt yapısını koruyan E vitamini ve sağlıklı bitkisel yağlar içeriyor. Aynı zamanda saç dökülmesi şikayetlerini önlemesini sağlayan amino asitler ve B2 vitamini açısından bolca zengin olan hurma yağı saç yapısını güçlendirerek sağlıklı uzayan saçlara kavuşmanızı sağlıyor. Yorgunluğa ve halsizliğe de iyi gelen hurma yağı yemeklerin içerisine eklenerek ya da direkt olarak az miktarda içilerek faydalarından faydalanabileceğiniz bir yağ çeşidi. Ayrıca hurma yağını zeytinyağı gibi saçlara masaj şeklinde uygulayarak da kullanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir, nelere iyi gelir?

DNA hasarını önleyen bir yapısı var

Hurma çekirdekleri oksidatif strese iyi geliyor ve kalp sağlığını koruyor. Hurma çekirdeği aynı zamanda karaciğerde oluşabilecek yağlanmayı azaltıyor ve karaciğer hastalıklarının önüne geçiyor. Karaciğer gibi böbreklerde oluşabilecek hasarı da önleyen hurma çekirdeği DNA yenilenmesi sağlayarak ölü hücreleri yeniliyor.

Enfeksiyonlardan korunun

Hurma çekirdeği aynı zamanda enfeksiyon yollu oluşacak hastalıklara karşı savaşmanızı sağlıyor. İltihap söktürücü etkisi bulunan hurma çekirdeği, patojenik virüslere karşı koruma kalkanı sağlayarak virüs nedenli kanser gibi hastalıkların da önüne geçmesi ile biliniyor. Antioksidan özelliği barındıran hurma çekirdekleri sağlıklı bir yaşam için yanınızda bulunmasını isteyeceğiniz türden bir gıda.

Şekeri dengeliyor

Hurma çekirdeğinin bir başka faydası olarak ise kan şekeri dengelemesi sayılıyor. Kan basıncı düzenlemesi ile komplikasyonların oluşmasını önlüyor. Hurmanın kendisi gibi her iki tip diyabetin tedavisinde de etkili olarak görülen hurma çekirdeği aynı zamanda kan basıncı dengeleme özelliği ile tansiyonu da düzenliyor.